By melissa1 | 02-12-2022
Köpeklerde kulak akıntısı problemi genellikle diş kulak yolu yangısı denilen Otitis Eksterna hastalığına bağlı olarak gelişir. Bu hastalık köpeklerde sık görülen sağlık sorunudur. Eğer köpeklerde kulak akıntısı geçici değil de kronik hale gelirse uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla köpeklerde kulak akıntısı klinik belirtileri iyi incelenmeli ve şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime muayene ettirilmelidir. Köpekte kulak yolu tıkanmasına kadar ilerleyebilen otitis eksterna hastalığı ve tedavisiyle ilgili her şeyi öğrenebileceksiniz.
Köpekte kulak akıntısı nedenleri hem iç hem de dış faktörlerden meydana gelebilir. İç faktörler arasında kulak uyuzu hastalığı gelir. Tıp dilinde otodectes cynotis adı verilen kaşıntılı kulak uyuzu, köpeğin kulağında akıntı ve iltihap oluşturabilir. Bunun dışında köpeklerde kulak akıntısının en yaygın sebebi kulağa yabancı cisim kaçmasıdır. Doğada pisi pisi adı verilen yeşil otlar köpeğin kulaklarına kaçabilir. Bu bitki kulak yoluna girdikten sonra kulak kanalından kulak zarına doğru hareket ederek bu bölgede kulak zarına zarar verebilir. Kulakta yabancı cisim olması kulağın bunu dışarı atmak için daha fazla sıvı salgılamasına yol açar. Köpek bu tür durumlarda kulağındaki cismi çıkarmak için kafasını sürekli sallar veya bacaklarıyla kulağına müdahale etmeye çalışır. Köpeklerde kulak akıntısının genel sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
Kulak akıntısı olan köpek ırkları genellikle uzun kıllı ırklardır. Cocker Spaniels, Miniature Poodle, Shar Pei ve Alman Çoban Köpeği gibi ırklar kulak akıntısı sorunu yaşamaya diğer köpek ırklarına nazaran daha yatkındırlar. Ayrıca hava sıcaklığı, nem ve yağış miktarı gibi çevresel faktörler köpeklerin kulak kanalını olumsuz etkileyebilir. Sıcak yaz aylarında havuzda veya denizde yüzen köpeklerin kulak kanalı nemli kalırsa daha çabuk enfeksiyon kapabilirler.
Köpeklerde kulak akıntısı semptomları, hastalığın sebebine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eğer köpeğinizin otistis eksterna hastalığına yakalandığından ve kulak akıntısı olduğundan şüpheleniyorsanız köpeğinizin davranışlarını dikkatlice gözlemlemeniz gerekir. Köpeklerde kulak akıntısı belirtileri genellikle şunlardan oluşur:
Köpeğinizde kulak akıntısını teşhis etmek için veteriner muayenesi şarttır. Çünkü kulak akıntısı bazı belirtilerle ortaya çıksa da esasında kendi başına bir semptomdur. Köpeğinizin kulaklarından akıntı geldiğini fark ettiğinizde vakit kaybetmeden veterinere muayeneye götürmeniz tavsiye edilir. En çok 3-6 yaş arasındaki köpeklerde görülen dış kulak yolu yangısı teşhis edilirken çeşitli muayeneler ve testler yapılır.
Köpeğinizde kulak akıntısı olduğunu gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekime gidip onu muayene ettirmelisiniz. Hekim bazı hastalık şüphelerini incelemek için size bazı sorular soracaktır. Fiziksel muayene ve kulak yolunun otoskop ile gözlemlenmesi gibi muayeneler dışında gerekli durumlarda röntgen talep edilebilir. Kulak akıntısının içine bakmak istediğinde ise veteriner hekim kulak swabı ile örnek alarak akıntının neden oluştuğunu teşhis edebilir.
Köpeklerde kulak akıntısı tedavisi mutlaka veteriner hekim gözetiminde yapılmalıdır. Bu yüzden köpeklerde dış kulak yolu yangısı için bazı muayeneler yapılarak aktif yangıyı kontrol altına almak gerekir. Anamnez, fiziksel muayene bulguları ve diyagnostik test sonuçları ile köpeklerde kulak akıntısını geçirecek en ideal yöntem uygulanabilir. Köpeklerde kulak akıntıları tedavisinde uygulanabilen yöntemlerden bazıları şunlardır:
Köpeklerin kulağına ilaç uygulaması yaparken kulak kapağını nazikçe yukarı ve arkaya dığru çekerek diğer elinizle kulak kepçesini yüksekte tutun. Kulak kanalının dikey kısmına az miktarda ilaç uygulayarak parmaklarınızla kulak kanalına masaj yapın. Bu yöntem gibi köpeklerde kulak akıntısı tedavisinde uygulayacağınız ilaçlar hakkında detaylı bilgileri veteriner hekimden alabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kulak Uyuzu Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri