By melissa1 | 25-11-2022
Köpeklerde körlük, tedavisi çok da kolay olmayan bir hastalıktır. Köpekler bazen doğuştan bazen de hastalıklardan dolayı kör olur.
Köpeklerde körlük durumu bazen tedavi edilebilirken bazen de tedavisi mümkün olmayan bir hastalık haline gelir. Köpeklerin kör olan gözleri tedavi edilemediği durumlarda, cerrahi operasyonlarla alınır.
Körlük nasıl ki insanlar için hayati önem taşıyorsa, köpekler içinde aynı önemi taşır. Hatta köpekler dertlerini anlatamadığından dolayı bu durum onlar için daha zor bir hal alır.
Görme engelli olan köpeklerin özel bakıma ihtiyaçları vardır. Kör olma durumları onları diğer hayvanlara göre her anlamda eksik bırakır.
Görme engelli hayvanlar için özel bakımevleri mevcuttur. Burada kendi başlarına ihtiyaçlarını gideremeyen hayvanlara, bakıcılar tarafından destek verilir. Bu bakımevlerinin özel ve devlete bağlı olan şeklinde 2 türleri bulunmaktadır.
Devlete bağlı olan bakım evleri sokak hayvanlarına da destek vermektedir ve bu ücret beklenmeksizin yapılır. Özel olan bakımevlerinin fiyatları ise değişiklik gösterir.
Köpekte katarakt ve glokom bir çeşit görme rahatsızlığıdır.
Katarakt: Yavaş bir şekilde büyüyen ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Fakat ilgilenilmezse körlüğe sebep olur. Köpeklerde katarakt belirtileri şu şekildedir;
Glokom: Gözlerde olması gereken basıncın normalin üstünde artması sonucunda glokom meydana gelir. Bu basıncın artması ve fark edilmeyerek uzun süre yüksek kalması sonucunda köpeklerde körlük oluşur.
Köpeklerde glokom belirtileri şunlardır;
Köpeklerin kör olma sebepleri uzun zamandır araştırılan konulardan biridir. Köpekler doğumdan ölüme kadar birçok sebepten dolayı kör olur.
Köpeklerde sonradan oluşan körlüklerin başında hastalıklar ve viral enfeksiyonlar gelir.
Köpeklerde körlüğe sebep olan göz hastalıklarının bazıları; retinada oluşan tembellik, katarakt ve glokomdur.
Bunların dışında köpeklerin mikrop kapması, gözlere giren bakteri ve parazitler, göze giren yabancı maddeler nedeniyle de köpeklerde körlük meydana gelir.
Köpeklerde oluşan şeker hastalığı, köpeklerin kör olmasını tetikleyen büyük bir faktördür. Köpeklerin vücudunda oluşan ve biriken fazla şeker vücuttan atılmadığı durumda körlük yapar. Bundan dolayı köpeklere tatlı yedirilmesi de önerilmez.
Ayrıca köpeklerin geçirmiş olduğu ağır ve travmatik kazalarda köpeklerin kör olmasına sebep olan faktörler arasında yer alır.
Köpeklerde körlük belirtileri hemen hemen her köpekte aynı olmasına rağmen, bazı ırk köpeklerde bu belirtiler farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak bakıldığı zaman köpeklerdeki körlük belirtileri şu şekilde sıralanır;
Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalınması durumunda, köpek mutlaka uzman bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Bu şekilde köpeklerde körlük sorununun geçici ya da kalıcı olduğu belirlenerek uygun tedavi yöntemine başlanması gerekir.
Geçici körlükler genellikle travmatik olaylardan, kazalardan ve şoklardan kaynaklanır. Bu nedenden dolayı tedavileri daha kolaydır.
Köpekte körlük tedavisi, görme kaybının ne şekilde olduğuyla ve köpeğin bağışıklığının kuvvetiyle doğrudan orantılıdır.
Köpeklerde görülen körlüğün en yaygın sebebi olan diyabet için, insülin tedavisi yapılarak kan şekeri seviyesi dengede tutulur. Bu durum körlüğün engellenmesini sağlar. Mevcut körlük için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kör olan göz bazı durumlarda cerrahi müdahale ile alınmalıdır.
Köpeklerin gözünün güneş ışınlarına maruz bırakılmaması katarakt oluşumunu engeller. Bu da köpeklerde körlük oluşumunun önüne geçer.
Köpekler için hazırlanmış sağlıklı beslenme programları ve alacakları vitamin takviyeleriyle de göz sağlığının korunması sağlanarak körlük önlenebilir.
Köpeklerdeki diğer göz hastalıkları, ilk bakışta anlaşılmayabilir. Bu nedenden dolayı köpeklerin hal ve hareketlerinde değişiklik fark edildiği anda veteriner kliniğe götürerek uzman bir veterinerden destek alınması gerekir. Köpeklerde körlük oluşumuna sebebiyet veren diğer göz hastalıkları şu şekilde sıralanır;
Yukarıda bahsedilen hastalıkların bazısı doğuştan bazısı da sonradan olabilmektedir. Her iki durumda da hastalığın körlükle sonuçlanmaması adına, ciddi önlemler alınmalıdır. Körlük her canlı için zor olan bir sağlık sorunudur.
Köpeklerdeki göz hastalıkları her ne olursa olsun, kendi kendilerine tedavi edilemez ve bu hastalıklar için rastgele herhangi bir ilaç tedavisi uygulanamaz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?