İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kene Olduğu Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-12-2022

Köpeklerde Kene Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kene, hem hayvanlar hem de insanlar için tehlikeli bir hayvandır. Örümceğe benzeyen, küçük ve koyu renkli olan bu hayvan insanlar da ve hayvanlarda deriye yapışıp kan emerek beslenir. Kenelerin hepsi olmasa da bir kısmı virüs taşır ve bu virüsleri insanlara ya da hayvanlara bulaştırır. Boyutları oldukça küçük olduğu için tüylü hayvanlarda fark edilmeleri zor olur. Köpeklerde kene olduğunu anlamak için köpeğin tüylerinin arası ve derisi iyice kontrol edilmelidir. Keneler cilt üzerinde ben gibi göründüğü için ayırt edici olmaları zorlaşır. Köpeğinizin cildinde daha önce fark etmediğiniz bir şey görürseniz o bölgeye parlak bir ışık tutar yakından inceleyebilirsiniz. Keneler uzaktan ben gibi görünseler de yakından bakıldığında yapıştığı bölgede kızarıklık görülür. Bu durumda ben olmadıkları anlaşılır. Bununla birlikte, köpeğinizi okşarken kenenin yapıştığı bölgede ufak bir sertlik hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda mutlaka elinize gelen sertlikleri ve gözünüze çarpan anormallikleri yakından incelemeniz oldukça önemlidir.

Köpeklerde Kene Neden Olur?

Köpekte kene görülmesinin nedeni kenelerin hayvan vücudunda rahat etmesidir. Keneler sıcak ve nemli ortamları sevdikleri için uzun tüylere sahip hayvanların vücudunda sıklıkla görülebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, uzun süre fark edilmeyen kenelerin hayvan vücudunda iyice beslendikten sonra aylarca hayatta kalabilmesidir. Rutin bakımı ve kontrolü ihmal edilen bir köpekte birden fazla kene olabilir. Keneler köpeklerde kan emerek beslendikçe köpeklerin huzursuzluğu ve hastalanma ihtimali artar. Evcil köpeklere yapışmak üzere tüyleri arasında dolaşan keneler, köpeklere yapışmadan evde yere düşerse insanlar için de tehdit oluşturur.

Köpeklerde Kene Görülürse Ne Yapılmalıdır?

Köpeklerde kene görünce yapılması gerekenler;

  • Kene cımbızı, hayvanlarda görülen kenelerin bulundukları yerden çıkarılması için önemli bir araçtır. Eğer kene bıçağınız yoksa normal bir cımbızı ucunu temizleyerek kullanabilirsiniz.
  • Kenenin olduğu bölgedeki tüyleri elinizle kenara alarak kenenin iyice görünmesini sağlamalısınız.
  • Köpeklerde kene görülmesi hafife alınmaması gereken bir durumdur. Bu nedenle cımbızın dikkatli kullanılması gerekir. Cımbızla kenenin yapıştığı bölgeyi yavaşça sıkıştırın. Keneyi sıkmamalı ve direkt çıkarmaya çalışmamalısınız. Aksi takdirde kene çıksa da yapıştığı bölgeye kusar. Bu kusma, virüs taşıyorsa taşıdığı virüsü köpeğinize bulaştırmasına neden olur.
  • Cımbızın ucunu fazla sıkmadan ve fazla hareket ettirmeden kenenin baş bölgesini kavrayın. Yavaşça çekin ve keneyi öldürmeden bir kavanozun içine koyun.
  • Keneyi çıkardıktan sonra yapıştığı bölgeyi alkol ve pamuk yardımıyla temizleyin.
  • Kenenin virüs taşıyıp taşımadığının anlaşılması için uzman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Bu nedenle keneyi koyduğunuz kavanozu veterinere götürmeniz gerekir.

Köpeklerde Kene Görülmesi Nelere Yol Açar?

Köpeklerde kenenin yol açtığı sorunlar şöyle sıralanabilir;

  • Köpeğe yapışan kene virüs taşıyorsa köpekte kusma ve ateş.
  • Köpekte huzursuzluk, iştahsızlık ve ilgisizlik.
  • Köpeklerde lenf bezlerinin büyüme.
  • Köpeklerde nefes alma güçlüğü.

Belirtiler hemen ortaya çıkmaz. Kene, deriden çıkarıldıktan sonra 2 haftaya kadar köpekte herhangi bir belirti görülmez. Belirtiler aniden başlıyor ve şiddeti artıyorsa köpeğin en kısa sürede veteriner kontrolünden geçmesi gerekir.

Köpeklerde Keneyi Önlemek için Neler Yapılmalıdır?

Köpekte keneyi önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Keneler sıcak havalarda ortaya çıktıkları için ilkbaharda ve yaz aylarında köpeklerinizi korumalısınız. Keneler yeşilliğin sık olduğu bölgelerde yaşarlar. Parklarda, piknik alanlarında ve kaldırım kenarlarındaki otlarda görülebilirler. İlkbahar ve yaz aylarında köpeğinizi dışarı çıkardığınızda kene ilaçlaması yapılmayan bölgelere götürmemeye özen gösterin. Köpeğiniz otların olduğu bölgelere gitmekte ısrar ederse ona izin vermeyin.
  • Keneler papatya kokusundan hoşlanmazlar. Papatya çayı yaparak soğumasını bekleyin ve soğuduktan sonra bir kavanoza koyun. Köpeğinizi dışarı çıkarmadan önce papatya suyunu pamuk yardımıyla köpeğinizin tüylerinin arasına sürün. Papatya çayı uzun süre kapalı kavanozlarda bekletilince küflenir. Bu nedenle papatya çayını az miktarda yaparak bir köşede hazır bekletebilirsiniz.
  • Köpeğinizin derisini ve tüylerini sık sık kontrol edin. Özellikle sokaktan yeni gelen köpeğinizi eve girmeden önce detaylıca kontrol edin. Keneler, köpeklerin kulaklarının iç kısımlarına da yapışabilirler. Bu bölgeleri de sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
  • Köpeğinizin iç ve dış parazit aşılarını düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Bit, pire ve kene önleyici spreylerden kullanın. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta spreylerin köpeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmesidir. Kaliteli ve onaylanmış spreyleri kullanmalısınız. Bununla birlikte, spreyi kullanmadan önce köpeğinize alerji testi yapmalısınız.

Köpeklerde Kene Tehlikeli mi?

Köpeklerde kenenin tehlikesi sanıldığından çok daha fazladır. Fark edilmeyen ve virüs taşıyan keneler köpekleri kısa süre içinde hasta ettiği gibi insanlar için de tehdit haline gelebilirler. Kene felci, köpeklerde kene dolayısıyla görülen en tehlikeli hastalıkların başında gelir. Bu hastalık zamanla köpeklerin arka bacaklarında güçsüzlük ve felç gibi durumların oluşmasına neden olur. Bununla birlikte, solunum güçlüğü ve solunum durmasına kadar ilerleme riski vardır. Kene sorunu görülen köpeklerde Lyme hastalığı da sık görülür. Evcil köpeklerde kene sorunu insanların da etkilenmesine neden olur. Kene, insanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açar. Köpeğinizi severken kollarınızda yürüyen bir kene fark ederseniz köpeğinizde birden fazla kene olabilir. Hem sizin hem de köpeğinizin sağlığı için kene sorununu çözmeli, köpeğinizin rutin bakımlarını ve aşılarını ihmal etmemelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Depresyon Nasıl Geçer?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar