By melissa1 | 14-09-2022
Köpeklerde kataraktın oluşması, köpeklerin diyabet hastalığına yakalanmalarından dolayı olan durumlardan biridir. Köpeklerde katarakt oluşması için öncelikle köpeklerde şeker olup olmadığı tespit edilmelidir. Genellikle şekeri olan köpeklerde bu duruma rastlanır. Ancak bunun dışında çeşitli durumlardan dolayı da katarakt ile karşılaşılmaktadır:
Köpeklerin katarakt ameliyatı ücretleri, ameliyatın nerede yapıldığına ve köpeklerin gözlerinde ne kadar katarakt olduğuna göre değişiklik gösteren durumlar arasında yer alır. Ortalama olarak ise köpeklerin katarakt ameliyatları 3.000 TL ile 5.000 TL arasında değişiklik gösterir.
Katarakt damlası, gözlerinde katarakt olan köpeklere ameliyat sürecinde uygulanan tedavilerden biridir. Bu damlanın kullanımı ile bazı zamanlarda köpeklerin gözlerinde uzun vadeli iyileşmelere görülür ve ameliyata gerek kalmayabilir. Damlaların düzenli kullanılmaması, köpekleri ameliyata girmeye ise mecbur bırakabilir. Katarakt damlası sadece köpekler için gerekli görüldükleri durumlarda verilir. Kesin bir tedavi yöntemi olarak düşünülmese de genellikle işe yarar yöntemlerden biridir.
Köpeklerin katarakt ameliyatlarının yapılması, köpeklerin gözlerindeki işlevini yitirmiş olan merceğin çıkarılması ve yerine yeni ve sağlam bir merceğin takılması işlemidir. Bu işlem sayesinde köpekler, yeniden görmeye başlayabilir. Kendilerine yapılan ameliyatın insanlara yapılan katarakt ameliyatından bir farkı yoktur.
Köpeklerde katarakt başlangıcı belirtileri, şöyle sıralanmıştır:
Köpeklerin gözüne perde inişi, köpeklerde katarakt hastalığının başlangıç seviyesinde olduğuna işaret edilen bir durumdur. Köpeklerin gözlerine perde inmesi, bazı genetik hastalıklara sahip olmalarından veya çeşitli dış faktörler dolayısıyla gözlerinin yeteri kadar görmediği anlamına gelir. Gözlere perde inmesi, katarakt başlangıcı olarak isimlendirilir ve eğer köpeklerde katarakt başlangıcında görülen belirtiler mevcutsa, mutlaka doktorları tarafından muayene edilmeleri ve göz hastalıkları varsa hemen kendilerine müdahale edilmelidir.
Köpekte körlüğün tedavi edilmesi, pek mümkün olan durumlar arasında değildir. Köpeklerde katarakt gibi diğer göz hastalıklarının erken bir şekilde teşhis edilmesi sayesinde körlüğün önüne geçilmesi mümkündür ancak köpeklerin görmemeye başlamalarından sonra herhangi bir şekilde tedavisi çok zordur.
Hayvanlarda kataraktın oluşma nedenleri, beslenmelerinin yeterli olmamaları, gözlerinde enfeksiyonların oluşması ve gözlerinin başka hayvanlar tarafından yaralanmalarıdır. Bu nedenlerin herhangi birinden dolayı katarakt oluşabilir ve bu oluşan kataraktlar sebebiyle de hayvanlar, tedavilerinin başlaması gereken zamanda tedavi olmaya başlayamazlarsa kör olabilirler.
Köpeklerde körlüğün anlaşılması, genellikle sahipleri tarafından hızlıca fark edilebilecek bir durumdur. Köpekler kapılara ve diğer eşyalara çarpmaya ve sakarlığa daha fazla meyilli olurlar. Özellikle daha önce görmedikleri bir yerde yönlerini bulmak köpekler için oldukça zor olur. Bununla beraber tanıdıkları kişilere tepki vermemeye başlarlar. Köpekte körlüğün anlaşılması için en çok başka insanları gördüğü zaman tepki verip vermemesine dikkat edilmesi gereklidir.
Yavru Köpeklerde kataraktın geçmesi için tercih edilen tek yöntem, köpeklerin ameliyat edilmesidir. Ameliyat sonuçlarında köpeklerin katarakt hastalıklarının %95 oranında iyileştiği bilinir. Bundan dolayı da köpeklerinin görme sorunu olan sahipleri, mutlaka köpeklerinin kontrollerini yaptırmalılardır.
Mavi göz hastalığının iyileşmesi, düzenli ilaç kullanımı ile tamamen iyileşme özelliği gösterir. Mavi göz hastalığı virüslerden oluşan hastalıklardan biridir. Bundan dolayı da iyileşebilmesi için mutlaka doktorları tarafından köpeklere verilen antibiyotiklerin düzenli kullanılması gereklidir.
Köpeklerin göz enfeksiyonlarının iyileşmesi, enfeksiyonun hangi durumdan kaynaklandığına göre değişir. Bazen köpeklerin gözlerine giren yabancı bir madde, gözlerinde enfeksiyon olmasına neden olur. Bu maddenin çıkarılması ile beraber mikrop da bitecektir. Eğer mikrop bunun dışında kalan alerjik ve mikrop kapma dolayısıyla yaşanmışsa, mutlaka verilen ilaçların tümünün düzenli olarak kullanılması gerekecektir. İlaç kullanımıyla enfeksiyon kolaylıkla geçecek ancak yeniden oluşmaması için köpeklere dikkat edilmesi gerekecektir.
Köpeklerde glokom hastalığı, göz tansiyonudur. Köpeklerin gözlerinde genetik ya da çevresel faktörlerden kaynaklı olarak göz tansiyonu rahatsızlığı görülebilir. Göz içinde olan basıncın artması ile göz tansiyonu hastalığı meydana gelebilir. Köpek sahiplerinin köpeklerinin bakımını aksatmadığı ve sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları ile beraber glokomdan korunabilmeleri mümkündür.
Köpeklerde göz damlaların kullanılması, gözün çevresinin güzel bir şekilde temizlenmesinden sonra, kullanılması gerekli görülen damlaların belirlenmiş ölçülerde köpeklerin gözlerine damlatılması şeklinde yapılır. Göz damlaları, işlev bakımından farklı oldukları için doktor tarafından tavsiye edildiği miktarlarda kullanılmalıdır. Köpekler, gözlerine damla damlatılmasından hoşlanmamalarından dolayı genellikle köpekler üzerinde kullanılan damlalar, ödül mamaların kullanımı ile köpeklere uygulanır.
Köpeklerde göz akması, genellikle göz enfeksiyonlarının belirteci olarak bilinir. Bundan dolayı gözleri akan ve gözlerindeki akıntı beyaz renkli olan kişilerin mutlaka köpeklerini veterinere götürmeleri gereklidir. Doktor, köpeklerin gözlerinin neden akmakta olduğunu doğru bir şekilde tespit edebilecek ve tedavileri için gerekli olan ilaçları verebileceklerdir. Köpeklerde katarakt başlangıcı, bazen kendini göz akması olarak gösterebilir. Bundan dolayı da gözleri fazlaca akan köpeklerin kör olmamaları için göz muayenesine hemen götürülmeleri ve bakımlarının yapılması önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İştahsızlık Neyin Belirtisidir?