İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kaşıntı Sorunu Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-11-2022

Köpeklerde Kaşıntı Sorunu Nasıl Geçer?

Köpeklerde kaşıntı, normal bir durum olarak kabul edilse de sık sık tekrarlanması durumunda bir hastalığa ya da soruna işaret ediyor olabilir. Köpeklerde kaşıntı sorunu birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hayvan dostlarımızın sağlığı bizler için oldukça mühimdir. Bu yüzden yaşanan herhangi bir olumsuzluğun hafife alınmaması ve özellikle tekrar ediyorsa bir veteriner kontrolünde sebebinin anlaşılması gerekir.

Köpeklerde kronik hale gelen kaşıntıların türlü sebepleri olabilir ve kaşıntı sorununu çözmek için önce kaşıntının nedeni saptanmalıdır. Köpeğinizin çok fazla kaşındığını görürseniz önce onu birkaç gün gözlemlemelisiniz. Kaşıntının ne kadar sürdüğü, ne sıklıkla olduğu gibi faktörler mühimdir. Uzun süre ve sık aralıklarla kaşınan köpeklerde pire söz konusu olabilir. Köpeğinizi veterinere götürmeden önce tüylerini tarayabilir ve onu yıkayabilirsiniz. Köpeklerin sık sık yıkanmaları pek sağlıklı olmadığından bu geçici bir çözümdür. Sorunun nedenini ve çözümünü belirleyebilmek için bir veteriner kontrolü şarttır.

Köpeklerde Kaşıntı Neden Olur?

Köpeğinizin kaşıntının nedeni tek bir sebepten değil birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Kaşıntının nedeni şunlar olabilir;

  • Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvan dostlarımızda da cilt kuruluğu gibi sorunla meydana gelebilir. Cilt kuruluğu, köpeklerde kaşıntıya neden olabilir. Özellikle nem oranı düşük bölgelerde yaşayan köpeklerde cilt kuruluğu olabilir. Cilt kuruluğu kolay tespit edilebilen bir sorundur. Köpeklerde cilt kuruluğu söz konusu olunca ciltte çatlamalar ve kaşıntı görülür.
  • Pireler, köpeklerde en yaygın kaşıntı sebeplerinin başında gelir. Özellikle sık ve uzun tüylere sahip köpeklerde pire sorunu sıklıkla görülür. Çok hızlı yumurtlayarak çoğalan pireler, gözle görülemeyecek kadar küçük olduklarından kolaylıkla fark edilemezler. Pire sorunu yaşayan bir köpek sık sık kaşınacak ve huzursuz olacaktır.
  • Köpekler alerjik reaksiyonlara karşı en az insanlar kadar hassas canlılardır. Bu nedenle alerjik reaksiyon, köpeklerde kaşıntının sebebi olabilir. Köpeklerin sadece besinlere alerjileri yoktur. Köpeklerde de cilt alerjileri görülebilir. Kış aylarında köpeğinize giydirdiğiniz köpek giysileri, pire veya keneler için tüylerine döktüğünüz tozlar hayvanlarda cilt alerjilerine neden olabilir. Bununla birlikte, uzun tüylü köpeklerde tıraş sonrası deride tahriş ve kızarmayla ortaya çıkan kaşıntı görülebilir.
  • Köpeklerde psikolojik sorunlar da kaşıntıya neden olabilir. Köpeklerde depresyon ve stres, kendilerini yoğun şekilde kaşıyarak derilerinde yara oluşumuna sebep olmalarına yol açabilir.
  • Enfeksiyonlar da köpeklerde kaşıntıya neden olur. Enfeksiyonlar köpeklerin vücutlarında belirli bölgelerde görülür ve o bölgelerde yoğun kaşıntıya sebep olabilir.
  • Köpeklerdeki çeşitli hastalıklar ve beslenme yetersizliği de kaşıntıya sebep olabilir.

Köpeklerde Kaşıntı Sorunu Kendiliğinden Geçer mi?

Köpeklerde kaşınma problemi dönem dönem ani hava değişiminden ve köpeklerin psikolojik sorunlarından dolayı meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda kaşıntı bir süre devam ettikten sonra kendiliğinden geçebilir. Ama kaşıntının nedeni her zaman basit olmayabilir ve hafife alınmamalıdır. Uzun süre yoğun şekilde devam eden kaşıntı sorunu ciddi rahatsızlıklara bağlı olabilir.

Enfeksiyon dolayısıyla kaşınan bir köpek, enfeksiyon tedavi edilmedikçe kaşınmaya devam edecektir. Pire sorunu olan bir köpek tüyleri temizlenmedikçe kaşınmaya devam edecektir. Bu gibi faktörler uzun süre devam eden ve kendini kaşıyarak derisinde yara oluşumuna sebep olan köpekler için tehlikeli hale gelebilir. Bu nedenle işini iyi bilen bir veteriner kontrolü şarttır. Hayvanlarda yaşanan olumsuzlukların çoğu zaman kendiliğinden geçmesi beklense de bu yanlıştır. Köpekte kaşıntı sorunu kronik hale gelirse hayvanın kendine zarar vermesi dolayısıyla kötü sonuçlar doğurabilir.

Köpeklerde Kaşıntı Sorunu Nasıl Giderilir?

Genellikle Köpeklerde kaşıntı sorununun giderilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri ve seçenekler mevcuttur. Köpeklerde kaşıntı sorununu çözmek için şunlar yapılabilir;

  • Kaşıntının nedeni pire ise, köpeklere has üretilen pire şampuanları ile taraklar kullanılarak köpek yıkanabilir. Şampuanı iyice köpürtüp yaydıktan sonra bir süre köpeğin tüylerinde bekletip, sonrasında yavaşça taramak önemlidir.
  • Köpeklerde enfeksiyon hastalıkları dolayısıyla kaşıntı görülüyorsa enfeksiyon tedavisine başlanmalıdır. Enfeksiyon için bir süre antibiyotik kullanımı gerekebilir. Köpeğin vücudunda belirli bölgelere yayılan enfeksiyon tedavi edilirse kaşıntı sorunu da giderilmiş olur.
  • Köpeğin yediği besinlere alerjisi varsa ve kaşıntının nedeni buysa, hayvanın alerjisi olduğu tespit edilen besinler yedirilmemelidir. Bununla birlikte, düşük kaliteli mamalar da kullanılmamalıdır.
  • Kaşıntının nedeni cilt kuruluğuysa köpeklere has üretilen nemlendirici şampuanlar kullanılabilir.
  • Köpeğin cilt alerjisi varsa ve kaşıntı sebebi buysa, köpeğe kış aylarında giydirilen köpek giysilerinin pamuklu ve kaşıntıya sebep olmayacak giysiler olmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, köpeklerin cildini nemli tutmak ve köpekleri sık sık yıkamamak kaşıntı sorununa çözüm olabilir.
  • Köpeklerde kaşıntının nedeni psikolojik sorunlarıysa hayvan dostumuz kendini iyi hissedene kadar yalnız bırakılmamalı ve özel bir ilgiyle beslenmelidir. Depresyon gibi zorlayıcı durumlarda mutlaka bir veterinerden yardım almak gereklidir.

Köpeklerde Kaşıntı Nasıl Engellenir?

  • İnsanlar için üretilen şampuanlar köpeklerin derisi için zararlı olabilir. Bu nedenle köpeğinizi yıkarken sadece köpeklere has üretilen köpek şampuanlarını kullanmalısınız.
  • Köpeğinizin cilt kuruluğu ve çeşitli deri hastalıkları yaşamaması için köpeğinizi sık sık yıkamaktan kaçının.
  • Eğer Köpeğinizin alerjisi olduğunu düşündüğünüz şeyleri ondan uzak tutun.
  • Köpeğinizin tüylerini sık sık kontrol edin. Özellikle havaların ısınmasıyla ortaya çıkan keneler, ormanlık alanlarda ve çimlerde sık görülür. Tuvalet ihtiyacını karşılamak için bu tarz yerlerde dolaşan köpeklerde kene sorunu sık görülür.
  • Köpeğiniz uzun tüylere sahipse tüylerinin karmaşık hale gelerek veya düğüm olarak onu rahatsız etmemesi için tüylerini sık sık tarayın.

Köpeklerde Sık Görülen Rahatsızlıklar Hangileridir?

Köpeklerde sık görülen rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir;

  • Sıklıkla pati ve kulak çevresinde görülen mantar enfeksiyonu, köpeklerde sık görülen rahatsızlıkların başında gelir. Kulak ve pati bölgesinde yoğun kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır.
  • Köpeklerde uyuz hastalığı da oldukça sık görülür. Uyuz hastalığı köpeklerde anormal hareketlere ve kaşıntıya neden olabilir.
  • Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen Parvovirüs hastalığı, köpeklerde yaygın görülen bir hastalıktır. Dışkıda kan, ishal, iştahsızlık, kusma, depresyon ve huzursuzluk gibi belirtilere neden olur.
  • İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yaşlanmaya bağlı olarak eklem iltihabı hastalığı görülebilir. Özellikle hareketsiz ve pasif köpeklerde yaygın görülen bir hastalıktır.
  • Depresyon, stres ve kaygı köpeklerde yaygın görülen rahatsızlıklardır. Bunların sebebi sürekli yalnız bırakılmak, korkutulmak, travmalar ve çeşitli rahatsızlıklar olabilir. Uzun tüylü köpeklerin ilk defa tıraş edildiklerinde depresyona girme olasılıkları yüksektir. Köpeklerde kaşıntı sorunu depresyon kaynaklı olabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Ot Yeme Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar