İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kalça Çıkıklığı Nedenleri ve Tedavi Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-12-2021

Köpeklerde Kalça Çıkıklığı  Nedenleri ve Tedavi Yolları

Köpeklerde kalça çıkıklığı olarak bilinen kalça displazisi, özellikle büyük ırk köpeklerde görülür. Acı veren ve yaşam konforunu azaltan bir rahatsızlıktır. Köpeklerde kalça çıkıklığı büyük ırk köpeklerde görüldüğü gibi küçük ırk köpeklerde de meydana gelir. Probleminin nedenlerini bilmek ve ona göre önlemler almak büyük avantaj sağlamaktadır. Köpeklerde meydana gelen kalça çıkıklığı, gelişme sürecinde ortaya çıkar. Aynı zamanda kalça deformitesi olarak da adlandırılır. Köpeklerdeki kalça yapısının sağlıklı kabul edilebilmesi için leğen kemiğindeki eklem yuvaları ve bacak kemiklerinin yuvarlak kısmı eşit şekilde büyümelidir. Kalça çıkıklığında kemik yuvası ve kemik başı paralel olarak gelişmez ve uyumlu değillerdir. Sonuç olarak eklemlerde ciddi deformasyonlar görülebilir ve stabilizasyon sorunu meydana gelir.

Köpeklerde Kalça Çıkıklığı Nedenleri

Köpeklerdeki kalça çıkığının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Fakat bu sebepler içerisinde genetik özellikler ilk akla gelendir. Kalça çıkıklığı özellikle büyük ırklarda genetik bir rahatsızlık olarak karşınıza çıkabilir. Aynı zamanda egzersiz düzeyinin, beslenmenin, hormonların, büyüme oranının, çevresel faktörlerin ve kas kitlesinin de etkileri bulunmaktadır. Kalça çıkığı riski olan köpeklerde yapılan araştırmalarda, yavruların istedikleri miktarda mama tüketmeleri ile kilo alımına bağlı kalça çıkığı riskinin arttığı belirlenmiştir. Alman Çoban Köpekleri ile yapılan bir araştırmada ise fazla kilolu yavruların zayıf yavrulara oranla kalça çıkığına yakalanma risklerinin iki kat fazla olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple büyük cins köpeklerin gelişim evrelerine göre özel mamalar ile beslenmeleri gerekmektedir.

Köpeklerde Kalça Çıkıklığı Belirtileri

Köpeklerde kalça displazisi belirtileri yavruluk dönemlerinde ortaya çıkabilir. Hatta 4 ay gibi erken bir dönemde de belirtiler görülebilir. Yetişkin köpeklerde yaşın ilerlemesiyle birlikte osteoartit kalça çıkığına sebep olabilir. Her iki ihtimalde de köpeklerde kalça çıkıklığı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, tedaviye erken başlanmasını sağlamaktadır. Köpeklerde kalça çıkığını anlamak için kesin bir yanıt verilemeyebilir. Belirtiler birçok unsur doğrultusunda değişebilir. Kalça çıkıklığı belirtileri eklemdeki gevşekliğin derecesine, hastalığın ilerleme seyrine, enflamasyon probleminin düzeyine ve ne kadar süredir devam ettiğine göre farklılık gösterebilir. En sık görülen semptomlar ise hareketlerde azalma, atlarken ya da koşarken zorlanma, hareket yetisinde düşme, uyluk bölgesindeki kaslarda erime, arka bacakta topallama, ağrı, yalpalama ve omuz kaslarında büyüme şeklinde listelenebilir.

Köpeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi

Köpeklerde kalça çıkıklığını tedavi etmek için yaşam tarzının değiştirilmesinden cerrahi seçeneklere kadar çeşitli yollara başvurulabilir. Tedavi planı yapmadan önce köpeğin şikayetleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hastalık belirgin bir şekilde ilerlemediyse köpeğin kilo vermesi sağlanmalıdır. Böylece kalçalardaki yükün azaltılması sağlanır. Fizik tedavi ile hareket yetilerinin arttırılması önerilebilir. Ayrıca egzersiz sürelerinin kısaltılması gerekir. Köpeklerdeki kalça çıkıklığı için ilaç kullanımı gerekebilir. Kortikosteroidlerle ve nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar ile enflamasyonun azaltılması denenebilir. Semptomların hafifletilmesi için tedavi alternatifleri değerlendirilir. Fakat işe yaramadığı gözlemlenirse cerrahi seçeneklere başvurmak zorunlu hale gelebilir. Tedaviyi planlarken veteriner hekiminizin önerilerini dikkate almanız gerekmektedir.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Önlenebilir mi?

Köpeklerdeki kalça çıkıklığı her zaman önlenebilir düzeyde olmaz. Fakat bu rahatsızlığın oluşma ihtimalini azaltmak için çeşitli tedbirler alınabilir. Köpeklerin iskelet sistemlerinin sağlıklı kalabilmesi için yavruluk dönemlerinden itibaren dengeli ve sağlıklı beslenmesi sağlanmalıdır. Gelişim dönemlerine, özel sağlık ihtiyaçlarına ve ırka göre özel mamalar tercih edilmelidir. Bu mamalar sayesinde köpeklerin iskelet ve kas sisteminin korunması mümkün olabilir. Köpeklerde kalça çıkıklığı ihtimalinin azaltılabilmesi için kilo kontrolü sağlanmalıdır. Obezite kalça çıkıklığı için son derece olumsuz etkiler göstermektedir. Obezitenin önüne geçebilmek için besin alımının kontrolde olması ve düzenli egzersiz yapmaları gereklidir. Tüm bu seçeneklere ek olarak veteriner hekim kontrollerinin ihmal edilmemesi gereklidir. Kas ve iskelet sistemini destekleyen takviyeleri kullanabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar