By melissa1 | 13-09-2022
Köpeklerde iştahsızlık, farklı birçok nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerin içerisinde, köpeklerin verilen mamayı beğenmemeleri olabildiği gibi ciddi bir rahatsızlığın semptomları da iştahsızlık olarak meydana geliyor olabilmektedir. Köpeğin iştahsızlık süreci, köpeğin sahibi tarafından gözlemlenmeli, köpek tarafından yenilmeyen mama değiştirilerek farklı bir mama ile süreç takip edilmedir. Bu takip süreci boyunca köpekteki iştahsızlık hala devam ediyor ise, mutlaka en kısa süre içerisinde bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Köpeklerde iştahsızlık belirtisinin nedenleri arasında şunlar yer alabilmektedir;
Köpeklerde iştahsızlık belirtileri iki farklı şekilde görülebilmektedir. İlk olarak köpek yemek yemeği ister fakat, fiziksel sorunlar nedeni ile yemeğini yiyemez. İkinci bir durum ise, ortada herhangi bir fiziksel sorunun bulunmamasına rağmen köpekler, verilen mamaları yemek istemezler. Bunların yanı sıra, normalden az yemek yemeleri, ödül mamalarına tepki vermemeleri, kilo kayıplarının gözlemlenmesi ve kusma gibi belirtilerde, köpeklerde iştahsızlık sorunun varlığının belirtileri arasında yer almaktadır.
Yavru Köpeklerde iştahsızlığın tedavisi, öncelikle iştahsızlığa neden olan asıl nedenin bulunmasına göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Bir köpeğin değişen çevresine adapte olamamasından kaynaklı iştah sorunu yaşamasının tespit edilmesinin ardından, köpeğin bulunduğu çevreye daha hızlı bir şekilde adapte olmasını sağlayacak eylemlerin uygulanması ile tedavi edilmektedir.
İlaçların yan etkisinden kaynaklanan iştahsızlıklarda, ilaçların kesilmesi ya da ilaç kullanımı tedavisi süresince farklı gıdalar ile beslenmesi tercih edilebilir. Bunun yanı sıra, köpeklerin sadece mamalarının tadını beğenmemesinden kaynaklı iştahsızlık sorunları da oldukça sık karşılaşılan bir durum. Bu durumlarda, farklı içeriklere ve tatlara sahip mamaların tercih edilmesi ile iştah kaybının giderilmesini sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra, köpeklerde iştahsızlık tedavisi bu duruma neden olabilen farklı bir rahatsızlığın tespit edilmesi durumda farklılık gösterir.
Yavru köpeklerde iştahsızlık nedenleri, genellikle ev ortamına yeni geldikleri dönemlerde meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise, çevresel faktörlerin değişmesi ve henüz uyum sağlayamamalarından kaynaklanmaktadır. Yavru köpeklerin düzgün ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri, gelişimlerinin olumlu şekilde ilerleyebilmesi adına oldukça önemlidir. Bu nedenle, yavru köpeklerin seveceği mamaların tercih edilmesi, onların bulundukları ortamlara daha hızlı ve kolay bir şekilde adapte olmasına yardımcı olmak büyük bir öneme sahiptir. Yavru köpeklerde meydana gelen bu iştahsızlık, birkaç gün içerisinde normale dönmektedir.
İştahsızlığın daha uzun sürmesi ve bu süreci kusma, ishal ve enerji kaybı gibi semptomlarında eklenmesi gibi durumlarda mutlaka uzman veteriner hekimlere başvurulması gerekiyor. Aksi halde, tedavi edilemeyecek durumların meydana gelmesi söz konusu. Bu durumların ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olması meydana gelebilmektedir.
İştahsızlık nedenleri, fiziksel rahatsızlıklar olabileceği gibi tamamen psikolojik nedenlerde olabilmektedir. Köpeklerde insanlar gibi stres altında oldukları zaman yemek yemek istemeyebilirler. Bunun yanı sıra köpeklerde iştahsızlığın psikolojik nedenleri arasında şunlarda yer almaktadır;
Köpeklerde mamaya bağlı iştahsızlığın tedavisi, mama değişiminin gerçekleşmesi ile sağlanılabilir. Yeni alınan mamanın da köpekler tarafından yenmemesi durumunda, mamalarının içerisinde konserve mamaların eklenmesi yöntemi denebilir. Köpeklerin mamaların tatlarından dolayı iştahsızlık sorunu yaşamasının nedeni; verilen mamaların bayatlaması ya da kullanım tarihlerinin geçmiş olmasından da kaynaklanabilir. Bu durumların meydana gelmemesi için köpek mamalarının düzenli ve doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Köpeklere yeni alınan mamaların direkt olarak verilmesi de köpeklerin mide ağrısı yaşamasına neden olabilmektedir. Aniden mama değişimleri yapmak, köpeklerin iştahsızlık sorunu yaşamasına neden olan durumlar içerisinde yer almaktadır. Mama değişimleri sırasında, yeni mama ile eski mamanın karıştırılarak köpeklere verilmesi en doğru tercih olacaktır. Eski mamanın, yeni mamaya katılma oranı yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir. Bu sayede hem köpeklerde herhangi bir iştahsızlık sorunu meydana gelmez. Hem de köpeklerin mide rahatsızlıkları yaşaması engellenmiş olur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?