By melissa1 | 21-12-2021
Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı gastrointestinal sisteminin kronik olarak iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir sendromdur. Köpeğin bağırsak ve sindirim sisteminde görülen enfeksiyon sürekli kendini tekrarlarsa gıdaların sindirilmesini engeller. Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı nedenleri ile belirlenip yakın zamanda müdahale edilmelidir. Çoğu köpekte görülerek kronik kusma ve ishal gözlemlenir. Köpeklerde bağırsak enfeksiyonu tedavisi, nedenleri, belirtilerive teşhisi nasıl olur, yazımızın devamında bulacaksınız.
Bağırsak enfeksiyonunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Temelinde bir hastalık değil sendrom olarak bakılması gerekir. Bu sorun köpeğin bağırsak yolunda tahriş olmasına yol açan durumdan oluşur. İltihaplı bağırsak hastalığına yol açan bazı faktörler arasında gıda alerjileri, anormal bir bağışıklık sistemi, bakteriler, parazitler... Stres, mama değişimleri de bağırsak sorunlarına neden olur.
İltihaplı bağırsak hastalığına yatkın olan köpek ırkları:
Hastalığın ne kadar ilerlediği köpeğin gösterdiği belirtiler ile anlaşılır. Bağırsaktaki iltihabın yayılmasıyla şiddeti daha da artacaktır.
İltihaplı bağırsak hastalığının en yaygın görülen belirtisi köpeğin kusması olarak görülür. Bununla beraber iltihap mideyi etkilerse köpeklerde kronik kusma rastlanılır. Köpeğin mamasından ya da yabancı bir cisim yutmasından kaynaklanmıyorsa başka sebepler aranır. Köpeğin kusmasını tetikleyen her neyse ilk önce o tespit edilmeli.
İltihaplanma ince bağırsak bölgesinde görüldüyse köpeğin dışkısında kan ve mukus görülmesi ihtimaldir. Kısa zamanlı ishalin tehlikesi yoktur. Fakat köpekte kronik ishal ve bunun yanında kanlı ishal gördüğünüz an veteriner hekime başvurmalısınız.
Ani kilo kayıpları anormal olarak karşılanarak iltihaplı bağırsak sorunuyla ilişkili olabilir. Köpek bağırsaklarında yaşadığı sorundan dolayı yemek yemeyi reddeder. Ya da iltihaplanmayla bağlantılı gıda emilimi zayıf kalmasıyla alması gereken gıdaları alamıyor olabilir.
Köpeklerde bağırsak enfeksiyonların başında halsizlik yaşayarak beslenmeyi reddeder. Belirtilerin başlangıcında erken teşhis ile ilerlemeyi durdurabilirsiniz.
Veterineriniz köpeğinizin belirtilerinin nedenini belirlemek için fiziksel muayene ile başlar. Önerilen tanı testleri ultrason, tam kan hücresi sayımı, idrar tahlili, kan testi ve dışkı muayenesini içerebilir. İltihaplı bağırsağın tanısını yapmak için biyopsi ister. Doğru tedavi için b12 ve folat oranlarının ölçümlemesi yaplamalıdır.
Her köpek için kesin bir tedavi uygulanmaz. Veteriner hekiminiz köpeğin durumuna göre bir tedavi planı oluşturacaktır. Test sonuçlarına ve bağırsaktaki iltihaba bağlı olarak özel diyetler kullanılır.. Bu diyetler arasında hipoalerjenik gıdalar, düşük kalıntılı diyetler veya yüksek lifli diyetler bulunur. Bazı durumlarda, olumlu bir yanıtın görülmesi sekiz ila on iki hafta sürer. Durum iyice kontrol altına alındığında, birçok köpek günlük olarak ilaç almayı bırakacaktır.
Köpekler yüksek lif ve yağ oranı olan gıdaları sindirmekte zorlanırlar. Bağırsak hastalığı teşhisi konan köpekler için, nem oranı yüksek yiyeceklerin (konserve yiyecekler) sindirimi kuru yiyeceklere göre daha kolay olabilir. Yavru köpeklerde beslenme katkı maddesi içermeyen bol proteinli gıdalar ile beslemelisiniz. Hastalığı şiddetlendirecek yaygın gıda alerjenleri içermeyen gıdaları seçmektir. Değiştirilmiş bir diyet ve tedavi ile köpeklerin prognozu genellikle iyidir. Köpeğinizin ömür boyu değiştirilmiş bir diyette kalması gerekebilir, ancak durum başarılı bir şekilde yönetildiğinde, yavrularınızın ilaçlarını (veteriner gözetiminde) azaltabilir veya yalnızca semptomlar alevlendiğinde ilaç kullanabilirsiniz.