İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Havlama: Köpekler Neden Geceleri Havlıyor?

PET BİLGİ

By melissa1 | 24-03-2021

Köpeklerde Havlama: Köpekler Neden Geceleri Havlıyor?

Köpeklerde havlama eğilimi her ne kadar normal bir durum olsa da ısrarcı havlamalar köpek sahipleri için hem sinir bozucu hem de zor bir durum haline gelebilmektedir. Özellikle köpeğinizin sebepsiz yere havladığını düşünüyorsanız bu durum iyice içinden çıkılmayacak duruma gelir. Fakat köpeklerde havlama davranışı size bir şeyler anlatmaya çalıştığının mesajı olabilmektedir. Havlama sebeplerini ortaya çıkarmak ve çözmek hem sizin hem de çevrenizin rahat etmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda dostunuzun havlayarak belli ettiği problemini de çözerek onu mutlu edebilirsiniz.

Köpeklerde Havlama: Köpekler Neden Geceleri Havlıyor?

Köpeklerde havlama nedenleri insanlara belirsiz gelse de aslında altında birçok sebep yatıyor olma ihtimali vardır. Geceleri seslerin daha belirgin olması köpeklerinde dikkatini çekmektedir. Ayrıca köpeklerin insanlardan daha üstün bir işitme yeteneği vardır. İnsanların duymakta zorluk çektiği sesleri köpekler 4 kat fark ile daha net duyar. İnsanların 20 metrede duyabildikleri sesleri köpekler 80 metre uzaklıktan duyabilmektedir. Bizim geceleri duyamadığımız seslere köpeklerin havlaması normal kabul edilmelidir.

Gece olduğunda birçoğu insan uyumayı tercih ederken bazı hayvanlar ise gece daha aktif hale gelerek uyumamayı tercih eder. Yarasalar, fareler, tilkiler ve hatta komşu kedileri geceleri uyumak istemeyen hayvanlardan sayılabilmektedir. İnsanlar bu hayvanların varlığından habersizken köpekler onların seslerini duyar ve tepki olarak havlar.

Geceleri bizim duyamadığımız kentsel sesler köpeklerin dikkatini çekebilmektedir. Uzakta ki siren sesi, taşınan çöp kutuları ve yerde yuvarlanan şişeler gibi insanların pek de kulak kesilmediği sesler köpeğinizin ısrarcı havlamalarına sebep olur. Bu duruma engel olmak istiyorsanız onu pencereden uzak tutmaya çalışabilirsiniz. Penceresiz bir odada durmasını sağlayabilirsiniz ya da onu yolla yüzleşmeyen bir pencerede tutabilirsiniz.

Köpeklerde Havlama Nedenleri

Köpeklerin Sıkıntıdan Havlaması

Uzun süre yalnız kalan veya ilgilenilmeyen köpekler tıpkı insanlar gibi sıkılır. Sıkılan köpeklerde daha fazla havlamaya başlar. Köpeğinize siz yokken oyalanacağı oyuncaklar alabilirsiniz. Böylece hem havlamasını önler hem de onu mutlu edersiniz.

Köpeklerin Korkudan Havlaması

Köpekler gece ya da herhangi bir saat diliminde duydukları ürkütücü seslerden korkabilirler. Korkularına tepki olarak havlayabildikleri gibi sizi uyarmak amacıyla da havlayabilirler.

Köpeklerin İlgi Çekmek İçin Havlaması

Her köpek ilgi görmekten hoşlanırlar ve eksikliğini duyduğunda havlayarak tepki gösterir. Sevilmek, oyun oynamak ve hatta yemek için havlayarak sizin dikkatinizi çekmek isterler. Her ilgi istediğinde havlamayı alışkanlık haline getiren bir köpeğiniz varsa çözüm olarak onu görmezden gelmelisiniz. Tepki aldığını ya da dikkatinizi çektiğini anlarsa her seferinde havlayarak ilgi istemeye devam edecektir.

Köpeklerde Egzersiz Eksikliği

Köpeğiniz siz dışarıdayken evde yalnız kalıyor ve sizinle az vakit geçiriyorsa bu huzursuzluğuna sahip olur. Bütün gün atamadığı enerjisini size saklar ve sizinle oynamak isterler. Enerjisini atamayan köpekler havlama alışkanlığı edinebilir. Biriktirdikleri enerjiyi atmalarını sağlamak için egzersiz yapmalarını sağlayabilirsiniz. Birlikte çeşitli aktiviteler yapmak gece havlamalarının önüne geçer ve köpeğinizin rahat bir uyku uyumasını sağlar.

Köpeklerin Yalnızlıktan Havlaması

Yalnızlık, köpeklerde havlama sebeplerinin en belirgin olanıdır. Köpekler doğaları gereği sürü hayvanlarıdır. Bir odanın içinde yalnız kalmaları onların doğasına aykırı olduğu için dikkat çekmek için havlayabilirler. Odanızda kalmasına izin verirseniz gece havlamaları kesilecektir. Bu mümkün görünmüyorsa ona arkadaşlık edecek başka bir köpek sahiplenmek çözüm yolu olabilir.

Yaşlı Köpeklerin Gece Havlaması

Köpeklerde havlama problemi yaşlanmış köpeklerde de sık sık görülebilmektedir. Yaşlanmış köpekler uyku uyanıklık algılarını kaybedebilir. Geceleri hiç havlamayan ve yaşlanmış olan köpeğiniz ansızın gece havlamalarına başladıysa köpek demansının bir belirtisi olabilir. Köpek demansı köpeklerde alzheimerı olarak bilinmektedir. Uyku uyanıklık döngülerini kaybeden yaşlı köpekler, yönelim bozukluğu ve aktivite bozuklukları da yaşamaya başlayarak belirti gösterebilirler. İlerlemesini yavaşlatmak amacıyla bir veteriner hekime danışabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar