İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Hamilelik Süresi Ne Kadar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-11-2022

Köpeklerde Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Köpeklerde hamilelik süresi yaklaşık 2 aydır ve normal süre 58 ila 68 gün arasında değişir. Elbette bu süre köpeğin cinsine göre değişebilir. Köpeklerde hamilelik onları besleyenler tarafından önemsenen konuların başında gelir. Dişi köpeklerin hamileliğinde çeşitli sorunlar yaşanabilse de iyi bir bakım ve yeterli ilgiyle sorunların yaşanma ihtimali azaltılabilir.

Dişi köpeğinizi çiftleştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken başlıca husus ondan çok daha büyük bir köpekle çiftleştirmemeniz gerektiğidir. Bununla birlikte, köpeklerde kalıtsal hastalıklar olabilir. Çiftleştirme esnasında dikkat etmesi gereken taraf dişi köpeği besleyen taraftır. Dişi köpek sağlıklıysa çiftleşeceği köpeğin de sağlıklı olması riskli doğumları önler. Bu nedenle köpeğinizi rastgele köpeklerle çiftleştirmemelisiniz. Köpeğinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede bir veteriner kontrolünden geçmesini sağlamanız gerekir.

Köpeklerin Hamile Oldukları Nasıl Anlaşılır?

  • İlk yapılması gereken köpeğin karın bölgesini kontrol etmek olacaktır. Hamile köpeklerde meme uçlarında şişlik görülebilir.
  • Geç fark edilen hamileliklerde karında şişlik ile hamilelik anlaşılabilir.
  • Hamile köpeklerin beslenme sıklığı da artacağından daha çok acıkıp kilo alabilir.
  • Dişi köpeklerde hamilelik söz konusuysa vajinal akıntı görülebilir.

Bu belirtiler hamileliğe işaret etse de veteriner kontrolünde daha net anlaşılacaktır. Veteriner, köpeğin hamileliğini kesinleştirmek için testler yapacaktır. Hamile köpeklerde üretilen relaksin düzeyi veteriner tarafından ölçülebilir ve böylelikle hamilelik kesinleşebilir. Köpeklerin hamileliklerinde veterinerlerin kaç yavru doğacağını belirlemek için farklı testler yapmaları gerekir. Bu da hamilelik ilerlediğinde mümkün hale gelir. Mühim olan hamileliğin erken doğumla sonuçlanmamasını sağlamak olacaktır. Bu durum hem anne köpeğin hem de yavruların hayatını riske atabilir.

Hamile Köpekler Düşük Yapar mı?

Şunu bilmelisiniz ki, hamile köpeklerde düşük ihtimali de bulunur. Hamile köpeklerin düşük yapmaları durumunda en önemli husus zamanlamadır. İlk haftalarda yaşanan düşüklerin sebebi kısırlık olarak gösterilebilir ve anneyi olumsuz yönde etkilemez. 5. Haftanın dolmasının ardından yaşanan düşükler anne için risklidir.

Hamile köpeklere ekstra bir özen ve ilginin gösterilmesi doğumun sorunsuz gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Özellikle yaşlı köpeklerde hamilelik zor ve tehlikelidir. Yaşlı köpeklerin düşük ihtimali daha fazladır. Dişi köpekte düşük nedenlerinin başında hormonal değişiklikler gelir. Köpeklerde hamilelik döneminde en önemli hormonların başında gelen progesteron dengesizliği, istenmeyen düşüklere neden olabilir. Köpeklerde listeria ve brucella gibi bakterilerin neden olduğu hastalıklar da düşüğe neden olabilir. Bu hastalıkların yaşanmaması için köpeğinizin yediklerine dikkat etmeli, ona her yediğinizi vermemelisiniz.

Köpeklerin Hamilelik Süreci Nasıl Geçer?

Köpeklerin hamilelik süreci başlarda bir belirti vermeden devam edebilir. Gebeliğin geç fark edilmesi sorunlara yol açsa da sürecin dikkatle takip edilmesiyle sağlıklı doğum sağlanabilir. Gebelik 1. aydan sonra fark edilir hale gelebilir. Yine de bu sürecin rahat geçmesi için doğuma kadar gerekli veteriner kontrollerinin yapılması mühimdir.

Köpeklerde hamilelik pasifliğe hatta depresyona yol açabilir. Bu durum her zaman görülmese de ihtimal vardır. Hamile köpeklerin karınları büyüdükçe hareketlerinde yavaşlama ve memelerinde belirginleşme gözle görülür hale gelebilir. Hamile köpekler hamilelik ilerledikçe daha fazla uyuyup sıklıkla istirahat halinde olmayı tercih ederler. Hamileliğin 1. ayından sonra anne karnındaki yavruların kalp atışları duyulabilir. Bu sayede kaç yavrunun doğacağı veteriner tarafından belirlenebilir.

Köpekler Hamileyken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Köpeğiniz hamileyken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Hamile köpekler için beslenme en önemli faktörlerden biridir. Veteriner tarafından hamile köpeklere özel hazırlanan yüksek kalorili diyet programları uygulanmalı ve hamile köpekler, kaliteli köpek mamalarıyla beslenmelidir.
  • Hamile köpekleri yormamak önemlidir. Hamile köpekler dışarı çıkarıldıklarında hızlı yürütülmemeli ve koşturulmamalıdır. Egzersiz hamile köpekler için önemli olsa da gereğinden fazla yapılması olumsuz sonuçlara yol açabilir.
  • Hamile köpeklere ilgi ve şefkat gösterilmelidir. Onları okşamak, onlara masaj yapmak ve onları yormadan onlarla oyun oynamak bu süreci mutlu ve rahat geçirmelerine katkı sağlar.
  • Hamile köpekleri sık sık veterinere götürmek önemlidir. Doğuma kadar köpeklerin veteriner kontrolünde olmaları oluşacak risklerin önüne geçer. Herhangi bir sorun olmasa da doğuma kadar belli aralıklarla veteriner kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır.

Köpeklerde Doğum Esnasında Neler Yapılması Gerekir?

Köpeklerde doğum esnasında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Köpekler doğuma az bir zaman kala fazla hareket etmez ve içgüdüsel olarak yavruları için güvenli bir yer oluşturmaya çalışırlar. Bu fark edildiği an doğum için gerekli hazırlıklar yapılmalı ve beklenmelidir.
  • Her köpekte görülmese de bazı köpeklerde doğum sırasında kusma görülebilir. Bu endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Müdahale etmek yerine onu okşayarak rahat hissetmesini ve yalnız olmadığını anlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Doğum yapan köpekler uzanır vaziyette sık sık nefes alıp verebilirler. Bu durumda yapılması gereken şey yanına biraz su koyarak beklemek olacaktır. O esnada su ihtiyacını gidermesi önemlidir.
  • Gerekmediği sürece doğuma müdahale etmemelisiniz. Yavrular doğduktan sonra onları güvenli ve rahat hissedebilecekleri bir yere koymanız yeterli olacaktır. Geri kalanını anne halledebilir.

Köpeklerde hamilelik süresi içinde ve doğumdan sonra anneyle yavruları koruma altına almak ve güvende olmalarını sağlamak önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Karın Ağrısı Rahatsızlığına Ne İyi Gelir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar