By melissa1 | 07-11-2022
Köpeklerde gençlik hastalığı çok kolay yayılabilen bir hastalıktır. Hastalığı taşıyan köpeğin sağlıklı köpekle idrar, tükürük, solunum ya da kan yoluyla temas etmesidir. Hastalığının bulaşmasında rol oynayan bir diğer durum ise öksürme, hapşırma gibi durumlardır. Bu hastalık bir virüs sebebi ile ortaya çıkar.
Köpeklerde gençlik hastalığı tedavi edilemez. Bu sebeple aşı ile korunma sağlanır. Köpek distemper (karma) aşısı ile gençlik aşısından korunur. Köpekler gençlik hastalığına yakalandıktan sonra uygulanabilecek kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalık ölüme kadar götürebilecek kadar hayati bir hastalıktır. Bu sebeple aşı ile koruma sağlanması hayati önem taşır.
Gençlik hastalığında bazı durumlarda tedavi sağlanabilir fakat bu tedavi tam olarak sonuç vermeyebilir. Tedavi sonrasında sinir hasarı, nöbet gibi semptomlar kalıcı olabilir.
Gençlik hastalığı, kas seğirmesi, felç, nöbet gibi semptomları ortaya çıkaran kimi zaman hayati risk barındıran bir hastalıktır. Bu hastalığa virüs sebep olur. Gençlik hastalığı, sinir sistemine saldırır. Bu sebeple, gençlik hastası olan köpek nöbet geçirebilir. Gençlik hastalığı için en iyi çözüm köpeğin hastalığı kapmadan önce aşı yapılmasıdır. Çünkü bu hastalığın tedavisi kesin iyileşme garantisi vermez.
Gençlik hastalığını önleyen distemper aşısı kesinlikle atlanmaması gereken bir aşıdır. Aşı zamanında yapılmalı ve tarihleri kontrol edilmelidir.
Gençlik hastalığının belirtileri hayati belirtilerdir. Köpeklerde Gençlik hastalığı, köpeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir hastalıktır. Sinir sistemini hedef alan bir hastalıktır. Gençlik hastalığının tedavisi kesin iyileşmeyi vadetmez.
Gençlik hastalığının belirtileri nelerdir:
Bu semptomları gösteren köpekler acilen veteriner hekime götürülmelidir.
Gençlik hastalığının belirtilerinin ilerlemesi yavaş yavaş gerçekleşir. Bu belirtiler takip edilmeli ve veteriner hekim mutlaka bilgilendirilmelidir.
Belirtilerin ilk aşamasında öksürme, burun ve göz akıntıları, ateş, omurilik iltihabı meydana gelir. Bu aşamada köpekler hayatını kaybedebilir. Bu sebeple belirtilerin ilk ortaya çıktığı andan itibaren köpek, veteriner hekim tarafından izlenmelidir. Hastalığın ilk döneminde, köpekler hiperkeratoz hastalığına yakalanırlar.
Hastalığın ikinci aşaması ise hastalığın etkilerinin arttığı bir dönemdir. Bu dönemde bağışıklık sistemine saldıran bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkarak bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olabilir. Bu dönemde köpekte ortaya çıkan diğer belirtiler ise zatürre, nefes alıp vermede zorluk yaşanması, kusma ve ishaldir.
Gençlik hastalığı köpekler için oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Köpek sahipleri bu hastalığın farkında olarak bütün belirtilere dikkat etmeli, hastalık öncesinde köpeğin bütün aşılarını yaptırmalıdır. Hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı ilk andan itibaren süreç, veteriner hekim gözetiminde izlenmelidir. Bu sayede köpeğin hayatta kalma şansı artar.
Gençlik hastalığının aşısı distemper aşısıdır ve köpek yavru iken uygulanmaya başlanmalıdır. İlk uygulamada veteriner hekimin uygun gördüğü doz tekrarları yapılır. İlerleyen yıllarda köpekler her yıl bir kere distemper aşısı olmalıdır.
Gençlik hastalığının tedavisi kesin sonuç vermeyen bir hastalıktır. Bu sebeple gençlik aşısının önlenmesini sağlayan distemper aşısı uygulanmalıdır. Tedavi için yapılan bazı adımlar sonuç verebilir ve köpek tamamen iyileşebilir fakat tedavi sonrasında kısmi iyileşme gösterildiği ve kısmi felç gibi semptomların kalıcı olabildiği durumlar da vardır.
Özellikle köpekte görüken Hiperkeratoz hastalığı, gençlik hastalığının ilk aşamasında ortaya çıkan ve mutlaka takip edilmesi gerekilen bir köpek deri hastalığıdır. Köpeğin vücudunda aşırı keratin üretimi olması bu hastalığın oluşumuna yol açar. Bu hastalığa yakalanan köpeklerin derilerinde kalınlaşma ve sertleşme meydana gelir.
Hiperkeratoz hastalığı, kalıtsal, çeşitli hastalıklar ya da yaş sebebiyle oluşabilmektedir. Parazit, gençlik hastalığı, yaşın ilerlemesi bu hastalığın meydana gelme sebeplerindendir.
Hiperkeratoz hastalığı, kendisini bazı belirtiler ile gösterir. Bu belirtiler şu şekildedir:
Pedlerde oluşan kalınlaşma, sertleşme, çatlama ve şişme hiperkeratoz belirtilerindendir. Bu semptomlar ilerlerse bazı enfeksiyonlara yol açabilir. Bu belirti gençlik hastalığının belirtisi olabilir.
Hiperkeratoz hastalığına sahip olan köpeklerin burunlarında çeşitli değişimler meydana gelir. Bu değişimler, burun derisinin kalınlaşması, sertleşmesi ve çatlamasıdır. Bunun sonucunda çeşitli kanamalar ve yaralar oluşabilir. Bu belirti gençlik hastalığının habercisi olabilir.
Hiperkeratoz teşhisinin konulması için öncelikle veteriner hekim tarafından değişiklik geçiren ve hasar alan bölgenin biyopsisi yapılır. Bu biyopsi sonucunda veteriner hekim teşhisi koyar. Hiperkeratoz hastalığı kesin bir tedavisi olmayan fakat belirtilerin ilerlemesini önlenebildiği bir hastalıktır.
Hiperkeratoz hastalığı için tedavi şu şekilde gerçekleşir:
Ayrıca Bakınız: Köpeğim Bana Saldırıyor, Ne Yapmalıyım?