İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Gaz Birikmesi Nasıl Önlenir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-12-2020

Köpeklerde Gaz Birikmesi Nasıl Önlenir?

Köpeklerde gaz birikmesi, çok yaygın değildir ama köpeğinizin yediği besinleri sindiremediği için birtakım problemler yaşayabilir. Köpeğinizin geğirmesi, yellenmesi sağlık sorunu olmayarak gayet normal bir durumdur. Köpeklerde çıkarma durumunun belirli sebepleri vardır. Bazıları ciddi sorunlar yaratırken bazıları da gayet normal basit bir sebepten kaynaklanır.

Köpeklerde Gaz Birikmesi Neden Olur?

Köpeklerde gaz birikmesi sonucunda basit bir karın ağrısı ya da daha ciddi durumlar oluşabilir. Köpeğinizin bağırsaklarındaki gaz birikintisi onu rahatsız edecektir. Köpeğiniz normal olarak gazını ağızdan ve anüsten çıkaramıyorsa veteriner hekiminizden yardım almanız gerekecektir. Köpeğinizin gaz sıkıntısı çektiğinde karnı sertleşir ve kramplar girecektir.

Köpeklerde Gaz Problemi Nedenleri

  • Köpeğiniz normalden fazla gaz çıkarıyorsa ve koku etkeni kendini çok belli ediyorsa buna neden olan bazı durumlar vardır.
  • Köpeğinizin beslenme şeklinde yaptığınız değişiklikler midesini iyi gelmemiş olabilir.
  • Sindirilmesi ağır olan besinler köpeğinizin bağırsaklarını zorlayacaktır.
  • Kalitesiz köpek maması verilmesi köpeğinizin hassas midesini bozmuş olabilir.
  • Köpeğinizin beslenmesinde karbonhidrat ve lifli yiyecekler kullanıyorsanız bu gıdalar şişkinlik yapacaktır.
  • Köpekler yemek zamanı geldiğinde yerlerinde duramazlar. Yemek için çok heyecanlı oldukları için mamalarını hızlı hızlı yerler. Böylece hızlı yemeleri sırasında hava yutarlar bu da bağırsaklarında gaz birikmesine neden olur. 
  • Pug cinsli  basık burunlu köpekler besinlerini çok iyi ısıramadıkları için direk büyük parçalar halinde yutma eğilimindedirler. Bu da bu köpeklerin midelerinde gaz birikmesine neden olacaktır.
  • Köpeğinizin bağışıklık sistemini ele geçirmiş bakteriler veya çeşitli parazitler varsa bunlar da gaz birikmesine neden olacaklardır.
  • Bozuk, tarihi geçmiş besin tüketmelerinden dolayı etkilenebilirler.
  • Soğuk havaya maruz kalma, ıslak halde uzun süre durma gibi köpeğinizin üşütmesine neden olabilecek olumsuz sağlık koşulları da yine gaz sıkışmasına neden olacaktır.
  • Köpeklerde gaz birikmesi hastalıktan dolayı da meydana gelebilir. Kalp, akciğer hastası olan köpeklerde mide ve gastrointestinal rahatsızlık görülmektedir.  Yavru köpeklerde daha yeni doğdukları için mideleri oldukça hassastır ve gaz sancısı yaşarlar. Aynı şekilde yaşlı köpeklerde yaşları itibariyle yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle bu durumdan etkilenebilirler. Bu yüzden köpeğinizi günlük rutin aktivite, yürüyüş yaptırırsanız bu sorunları daha aza indirmiş olacaksınız.

 Köpeklerde Gaz Problemlerini Önleme

Köpeklerde gaz birikmesi önlenebilir bir sağlık sorunudur. Köpeğinizin bu sorununu çözmek için veteriner hekiminize götürüp kontrol yaptırmalısınız. İlk önce veterinerinizin verdiği önerileri dikkate almanız gerekir. Köpeğinizin gaz sancısı olmayıp, koku konusundan şikayetci iseniz mama değişikliği yapmalısınız. Tabi ki bunu veterineriniz köpeğinizde herhangi bir enfeksiyon bulmadığı zaman yapmalısınız. Eğer hiçbir sağlık sorunu yoksa köpeğinizin beslenme düzenini değiştirebilirsiniz. 

Soya, süt, fasulye gibi köpeğinizde gaz oluşumuna neden olacak yiyecekleri vermemelisiniz. Bu yiyeceklerden herhangi birini veriyorsanız da gaz sancısını kesmek için vermeyi bırakarak durumu kontrol edebilirsiniz. Köpeğinize süt ürünlerinden fazla verirseniz eğer aşırı protein alımından dolayı gaz sorunu ortaya çıkar. Eğer problem proteinden kaynaklanıyorsa köpeğinizin gaz kokusundan anlaşılacaktır.

  • Köpeklere baklagiller grubundan herhangi bir besin grubu verirseniz de gaz problemi yaşamaları kaçınılmazdır.
  • Köpeğinizi veteriner hekiminize de danışarak günde 2 öğün besleyip sıvı mamalar ile de destekleyebilirsiniz.
  • Pug köpek ırkı gibi basık burunlu ve kısa bacaklı köpek ırkları için özel üretilmiş mamalar bulunur. Bu mamalar köpeğinizin besinleri bütün halde yutmadan daha rahat bir şekilde yemelerini ve sindirim sistemlerinden de kolay bir şekilde emilmesini sağlar.
  • Köpeğiniz gaz sıkışması sorununun yanında son günlerde kilo kaybı yaşıyorsa, iştahsız hiçbir şey yemek istemiyorsa ve kusuyorsa veteriner hekiminize götürmeniz gerekir.

Köpeğinizin gaz sancısı çektiğini davranışlarından anlayabilirsiniz. Gaz sorunu yaşayan köpekler, ön bacaklarını yere bastırıp arka bacaklarını ayakta tutarlar. Ayrıca karnını daha serin tutmak için yere yakın bir temas edeceklerdir. Köpeğiniz için iyi bir gıda alımı belirlemeye başlamadan önce midesine nelerin rahatsızlık vereceğini bilmeniz gerekir. Böylece olması gereken doğru mamayı köpeğinize seçebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar