By melissa1 | 18-09-2020
Gastrit, köpeklerde mide bağırsak zarının iltihaplanmasından kaynaklanan ve farklı rahatsız edici semptomlara neden olan rahatsızlıktır.
Mide çevresi birkaç madde veya yabancı cisim ile tahriş olabilir ve bu gibi durumlar köpeklerde oldukça yaygın olan bir durumdur. Evcil hayvan sahibi olarak bu tip durumların sizi panikletmesine izin vermeyin çünkü köpekler sindirim sistemiyle uyuşmasa bile kendine zarar veren yiyecekler tüketebilecektir.
Gastrit akut olabilir, semptomların aniden ve şiddetli olarak ortaya çıkması, zamanla kötüleştiği durumlarda kronik hale gelebilir. Köpeğinizde gastrit belirtilerini fark ederseniz, veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Ailemizin sevimli üyelerinde gastrit semptomları gastrointestinal zarın iltihaplanmasından sonra başlar. Mide mukozası adı verilen mide zarının iltihaplanması, ülser, mide-bağırsak tıkanması veya enfeksiyon gibi farklı hastalıklara yol açabilir.
Dikkat edilmesi gereken birkaç gastrit belirtisi şunlardır:
Akut gastrit ile bu semptomlar şiddetli olabilir, ancak 24 saat içerisinde ortadan kaybolabilir. Kronik gastrit tipik olarak iki veya daha fazla hafta sürdüğü gözlemlenmiştir ve tedavi edilmediği sürece hastalığın daha kötüye gittiği görülmüştür.
Yukarıda bahsettiğimiz her iki durumda da köpeğinizde semptomları fark ederseniz fazla vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
Köpeklerde akut gastrit vakaları genellikle kontamine, toksik veya kolay sindirilemeyen maddelerin yutulmasından kaynaklanan iltihaplı bir hastalıktır.
Köpeklerde gastrit sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Köpeğiniz tarafından yutulan bir şeyle ilgisi olmayan başka gastrit nedenleri de vardır. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:
Köpeklerde şiddetli gastrit semptomları için olağan acil tedavi, yeniden hidrasyon ve intravenöz sıvı yoluyla elektrolitlerin geri kazanılmasını bağlıdır. Veteriner hekiminiz ayrıca bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler ve kusmayı kontrol altına almak için anti-emetikler verebilir.
Vaka şiddetli ya da hafif olsa da, genel olarak ilk yapılacak durum yiyecekleri kesmek ve köpeklere sadece 24 ila 48 saat boyunca az miktarda su vermek, ardından mamayı yavaş yavaş az miktarda vermek iyi bir yol izleme olacaktır. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için neyin güvenli ve iyileşmek için en iyi yolun hangisi olduğu konusunda sizleri bilgilendirecektir.
Altta yatan başka hastalıkları da tedavi etmek son derece önemlidir. Köpeğinizin alışılmadık bir şey yediyse, daha sonra tekrar bu maddeye erişmesine izin vermekten kaçının. Eğer ki köpeğiniz yabancı bir nesneyi yuttuysa veterineriniz size ameliyat önerebilir.
Sebep uzun süreli alerjenlere maruz kalma veya toksik kimyasallara maruz kalma ise durumdan sorumlu olan maddeler köpeğinizin çevresinden uzaklaşmalıdır ve köpeğinizin antihistaminiklere veya diğer tıbbi tedavilere başlanması için hazırlıklar yapılmalıdır.
Böbrek rahatsızlığı, mide kanseri, bağışıklık hastalığı ve nörolojik bozukluklar gibi diğer durumların ayrı ayrı incelenmesi ve ele alınması gerekir. Bu rahatsızlıkları ekarte etmek için veteriner hekiminizle görüşmeniz son derece önemlidir.
Köpeğiniz sık sık gastrit yaşıyorsa, köpeğinizin ne yediğini, nelere maruz kaldığını, davranışlarını ve mevcut olabilecek diğer semptomları not almalı tüm bunları veteriner hekiminize sunmalısınız.
Köpeğiniz hakkında farklı sorularınız var ise bize Köpek Soru-Cevap sayfamızdan ulaşabilirsiniz.