İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 08-12-2022

Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur?

Epilepsi rahatsızlığı, sara hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu rahatsızlık, beyinde yer alan sinir hücrelerinin işlevlerinde gelişen bozukluklardan dolayı meydana gelen nörolojik bir durumdur. Epilepsi rahatsızlığı insanlarda olabildiği gibi köpeklerde de olabilmektedir. Köpeklerde meydana gelen epilepsi krizi genellikle üç aşamadan oluşmaktadır. Bu nöbetin yanı sıra, kısmı nöbetlerde köpeklerde gözlemlenen epilepsi krizleri arasında yer almaktadır. Köpeklerde epilepsi nöbeti oluşumu şu aşamalardan meydana gelmektedir;

  • Birinci aşama olarak bilinen prodome evresinde köpeklerde ruhsal değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler; inleme, titreme, koşma, saklanma ve kaçma olarak kendini gösterir. Bu evre bazı durumlarda meydana gelmese de epilepsi nöbetinden bir iki saat önce ya da saniyeler öncesinde de kendini gösterebilir.
  • İkinci aşama olan aura evresi, epilepsi nöbetinin başladığı evredir. Bu aşamada köpeklerde aşırı yalanma, aşırı salya üretimi, titreme, kaslarda katılaşma ve bilinç kaybı meydana gelebilmektedir. Bu aşamada tuvaletin tutulamaması, diş gıcırdatması ve çene kilitlenmesi, çırpınma, kusma, kendi etrafında dönme ve aşırı havlama da köpeklerde meydana gelen davranış bozuklukları arasında yer almaktadır. Nöbetler genel olarak bir dakikadan az sürse de titreme ve kaslardaki kasılma bir ile üç dakika gibi bir süre devam edebilmektedir.
  • İctal evresi ise, epilepsi nöbetinin son evresidir. Bu evrede nöbet sona erer ve köpeklerde aşırı yorgunluk gözlemlenir. Epilepsi nöbetinin sona ermesi ile köpeklerde görme ve duyma kaybı yaşanabilmektedir. Bununla birlikte nöbetin tamamen sonlanması ile köpeklerde aşırı su tüketimi gözlenmektedir.

Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Esnasında Neler Yapılmalıdır?

Köpekte epilepsi nöbeti esnasında yapılması gerekenler ilk olarak köpeğin geniş ve güvenli bir alana götürülmesidir. Nöbet sırasında kendine zarar vermeyeceği bir alana alınan köpek, nöbet sürecini fiziksel bir hasar olmadan atlatabilmektedir. Köpeğin rahatlaması ve kendini daha güvende hissedebilmesi adına sürekli köpek ile iletişimde bulunulması; köpeğin rahat nefes alıp vermesine yardımcı olunması ve en önemlisi köpek nöbet geçirirken sakin kalınması yapılabilecek en doğru davranışlardır. Nöbetlerin sık olması ya da normal sürelerden uzun olmasının fark edilmesi gibi durumlarda, köpeğin nöbet sürecinin kameraya alınarak veteriner hekimlere gösterilmesi de yapılması gereken davranışlar arasında yer almaktadır.

Köpeklerdeki Epilepsi Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde meydana gelen epilepsi krizleri genellikle iki ve üç yaşlarında sıklıkla görülmektedir. Yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen epilepsi rahatsızlığına sahip olan köpeklerin bakımı, diğer köpeklere nazaran daha fazla dikkat ve öz veri gerektirmektedir. Köpeklerdeki epilepsi hastalığının nedenleri arasında şu etmenler ilk sıralarda yer almaktadır;

  • Gençlik hastalığı,
  • Beyin yangısı,
  • Yalancı kuduz,
  • Sistematik mantar enfeksiyonları,
  • Kafa tası içerisinde su toplanması,
  • Kan şekerinin düşmesi,
  • B1 vitamin eksikliği,
  • Karaciğer rahatsızlıkları,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Köpeklere aşırı tuzlu gıdalar verilmesi,
  • Yetersiz oksijen alımı,
  • Tümör,
  • Beyin yapısını etkileyen rahatsızlıkların varlığı,
  • Kalsiyum eksikliği,
  • Metabolik rahatsızlıklar,
  • Zehirlenmeler

Köpeklerde Epilepsi Teşhisi

Köpeklerde epilepsi teşhisi konulması için veteriner hekimlerin nöbet sırasındaki kayıtları izleyebilmesi, bu sürecin daha kolay bir şekilde ilerlemesine büyük oranda yardımcı olmaktadır. Bu nedenle nöbet sırasında, köpek sahiplerinin sakinliğini ve soğuk kanlılığını koruması, köpeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Veteriner hekimler tarafında yapılacak beyin elektrosu, röntgenler, MR çekimleri, omurilikten alınan sıvı örneklerinin incelenmesi, kan ve dışkı tahlilleri, köpeklerdeki epilepsi rahatsızlığının teşhisinin konulması için gerekli olan tetkikleri meydana getirmektedir.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığının Tedavisi

Köpekte epilepsi hastalığının tedavisi nöbet önleyici ilaçların kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Epilepsi hastalığının bir tedavisinin olmamasından dolayı, köpeklerin yaşam kalitelerinin arttırılması ve nöbetlerin gerçekleşmesini engellemek için ilaç kullanımları gerçekleştirilmektedir. İlaç kullanımına başlayan epilepsi hastası köpekler, ömür boyu bu ilaçları kullanmak durumundadır. İlaçların aksatılması ya da tamamen kesilmesi, köpeklerin daha şiddetli nöbetler geçirmesine neden olacaktır. Bu gibi durumlar, köpeklerin ölümü gibi oldukça ciddi ve istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Nöbet önleyici ilaçlar tamamen veteriner hekimlerinin önerisi ve belirttikleri kullanım şekli ile köpeklere verilmelidir. Bu ilaçların kullanılması ile köpekler normal hayatlarına devam edebilirler. İlaç kullanımı ile nöbet geçirebilen köpekler gözlemlenmiş olsa da bu oran oldukça düşük. Aynı zamanda, ilaç kullanımı sırasında geçirilen nöbetlerin şiddeti ve süresi de oldukça düşüktür.

Epilepsi Hastası Köpeklere Evde Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Köpeklerde epilepsi hastası olan köpeklerin ilk olarak veteriner hekimler tarafından verilen ilaçları ve vitamin takviyelerini düzenli olarak kullanması sağlanmalıdır. Epilepsi hastalığı, her ne kadar nörolojik bir rahatsızlık da olsa bazı çevresel faktörler köpeklerin nöbet geçirmesini tetikleyebilmektedir. Bu etkenleri ortadan kaldırmak için epilepsi hastası köpeklere evde alınabilecek önlemler şu şekilde;

  • Ev ortamında sigara tüketimi nöbet geçirme oranını arttırmaktadır.
  • Ev içerisinde kullanılan oda spreyi ve deodorantlar da köpeklerin epilepsi nöbetlerini tetiklemektedir.
  • Köpeklerin stresten uzak tutulması, korkacakları ya da heyecanlanacakları davranışlardan kaçınılması da ev içerisinde alınabilinecek önlemler arasında yer almaktadır.
  • Epilepsi hastası köpeklerin egzoz dumanın uzak alanlarda düzenli olarak egzersizlerinin yaptırılması, sinir sistemlerinin rahatlamasına ve köpeklerin sakinleşmesine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İstenmeyen Gebelik Nasıl Sonlandırılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar