Köpeklerde epilepsi rahatsızlığının sebepleri aşağıdaki gibidir:
Genetik unsurlar, epilepsi krizlerinin meydana gelmesinde önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak da bazı köpek ırkları, epilepsi hastalığına daha yatkın olabilmektedir. Epilepsi hastalığının görülme sıklığı daha fazla olan ırklar Golden Retriever, Siberian Husky, Terrier, Poder, Kaniş, Alman Çoban Köpeği şeklindedir.
Köpeklerde gözlenen en ciddi rahatsızlıklar arasında yer alan gençlik hastalığı, epilepsi hastalığını tetikleyen hastalıklar arasında bulunuyor.
Kuduz ve yalancı kuduz gibi çeşitli hastalıklar da epilepsiyi tetiklemektedir.
Köpeklerin beyin dokularında rastlanan eksiklikler de epilepsiyi tetikleyen durumlar arasındadır.
Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan mantar enfeksiyonları ya da organ yetmezlikleri (özellikle böbrek ve karaciğer yetmezliği) de köpeklerde epilepsi krizinin görülmesine neden olur.
Epilepsi, Ca eksikliği ya da yeterli miktarda oksijen alınamaması durumunda da oluşur.
Son olarak B vitamini eksikliği, aşırı tuz tüketimi ve zehirlenme gibi pek çok durum da epilepsiyi tetikleyen diğer sebepler arasında bulunmaktadır.
Köpeklerde Epilepsi Teşhisi Nasıl Konur?
Köpekte epilepsi hastalığının teşhisi pek çok yöntem ile konar. Bu yöntemler:
Tam kan sayımı,
Biyokimyasal analiz,
İdrar tahlili içeren veri tabanıdır.
Bu testler, köpeklerin anestezi için sağlıklı olmasını da sağlar. Manyetik rezonans görüntüleme, inflamasyon ya da beyin tümörü gibi çeşitli yapısal lezyonlar ile bilinen diğer rahatsızlıkları ekarte ederek epilepsi hastalığına tanı konması için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Beyin omurilik sıvısının analizi, inflamatuar hastalığın teşhis edilmesine ve hastalığın iyileştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda da EEG ölçümleri yapılarak koyulan teşhisin doğrulanması sağlanır. Köpeklerin geçirdiği nöbetlerin epilepsi kaynaklı olup olmadığını anlamak adına tüm bu yöntemler uygulanır.
Köpeklerde Epilepsi Tedavisi
Köpeklerde epilepsi hastalığının tedavisi nöbetlerin nedenleri, tekrar etme durumu, köpeğin geçirdiği nöbetlerin tipi ve ilaçların yan etkilerine bağlı olur. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için özel olarak bir değerlendirme yaparak tedavi için bir plan oluşturacaktır. Özellikle de şiddetli epilepsi hastalığı bulunan köpek ırklarında, nöbetin başlamasının ardından tedaviye ne denli erken başlanılırsa nöbet yönetimi ve iyileşme durumu da o denli başarılı olacaktır. Anti - nöbet ilaçlar, köpeklerde epilepsi hastalığı için kullanılan en yaygın tedavi yolları arasında başta yer almaktadır. Yaygın olarak kullanılan birkaç antikonvülzon bulunmaktadır. Tedaviye başlandığı andan itibaren bu ilaçlar, ömür boyu kullanılacaktır. Antikonvülzon ilaçların kullanımının ani bir şekilde duraklatılması, nöbetlere neden olur. İleriki zamanlarda gerçekleşecek olan nöbetlerin riski ve şiddeti, antikonvülzon ilaçları durdurarak tekrar başlatılması halinde daha kötü bir duruma gelir. Bu sebeple antikonvülzon ilaçlı tedavi yalnızca şu kriterler kapsamında uygulanır:
Ayda birden çok nöbet geçirilmesi durumunda epilepsi tedavisinde antikonvülzon ilaçlar önerilebilir. İlaç gerekliliği ve tedaviye cevap verme durumunu belirlemek için ise bütün nöbetlerin süresi, tarihi, şiddeti ve saati kaydetmeniz gerekir.
Nöbet kümeleri oluşması durumunda antikonvülzon ilaçlar, köpeklerde epilepsi hastalığının tedavisinde önerilebilir. Köpeğiniz kısa süre içerisinde birden fazla nöbet geçiriyorsa, bu durum hayati tehlikesini arttırabilir. Bu durumda da hastalık, status epileptikus’a kadar ilerleme kaydeder. Status epileptikus, tıbbi olarak bir acil durum olarak tanımlanır.
Çok şiddetli nöbetler olması halinde de antikonvülzon ilaçlar tedavi için önerilmektedir. Uzun süreli ya da arka arkaya birden fazla nöbet atakları yaşayan köpekler tedavi etmezse, hastalık çok kötü bir duruma evrilir.
Epilepsiye Yatkın Olan Köpek Irkları Hangileridir?
Epilepsiye yatkın olan ırklar şunlardır:
Beagles
Bernese Dağ Köpekleri
Border Collies
Boxer
Cocker Spaniel
Dachshunds
Golden Retriever
İrlanda Setter
Labrador Retriever
Poodle
Sibirya Huskileri
Welsh Corgis
Köpeklerde Epilepsinin Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde Epilepsinin Belirtileri Nelerdir
Köpekte epilepsi hastalığının klinik belirtileri değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak şu belirtiler görülüyor:
Boyun ve bacaklarda sertleşme,
Tökezleme ve düşme,
Kontrolsüz çiğneme,
Aşırı salya akması,
Uzuvların kürek çekmesi,
Mesane kontrolünün zayıflaması,
Dışkılama,
Ses çıkarma,
Şiddetli sarsılma,
Titreme şeklindedir.
Bu tür nöbetler, 1 – 2 saniye ila 1 – 2 dakika arasında yaklaşık olarak 30 – 90 saniye arasında sürer. Köpeğiniz, bu süreç içinde çevresinden habersiz olur. Aynı zamanda köpeğiniz sersemlemiş, yönünü şaşırmış ya da uykulu bir halde olur. Bu sürece post – iktal dönem denmektedir. Bu dönemde köpeğinizin yaklaşan bir nöbeti hissediyormuş gibi korkmuş, endişeli ya da sersemlemiş olarak görünmesi oldukça normaldir.
Köpeklerde Epilepsi Krizi Esnasında Neler Yapılmalıdır?
Köpeklerde epilepsi krizi sırasında uygulanması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Köpek sahibi olabildiğince sakin kalmaya çalışarak köpeğini, yaralanmasının önüne geçebilecek geniş ve boş bir alanda tutması tavsiye edilmektedir.
Epilepsi krizi sırasında köpeğinizin, sizin sesinizi duymama ihtimali oldukça fazladır. Bunu dikkate alarak davranmanız oldukça önemlidir.
Epilepsi nöbeti sırasında köpeğinizin altına yumuşak bir kırlent yerleştirerek vücuduna zarar gelmesini engelleyebilirsiniz.
Epilepsi krizi sırasında köpeğinizin nefes alışı ve verişi zorlaşabilir. Bunu engellemek için temiz bir havluyu köpeğinizin dişlerinin arasında sıkıştırarak kasılmasını ve nefes darlığı yaşamasını önleyebilirsiniz.
Epilepsi krizi sırasında eğer ki evde başka evcil hayvanlarınız varsa, onları köpeğinizin yanından uzaklaştırmanızın faydası olacaktır.
Epilepsi krizinin ne kadar süre ile devam ettiğini kontrol etmek köpeğiniz için oldukça önemlidir. Eğer ki nöbet süresi 5 dakikadan fazla sürerse mutlaka veteriner hekiminizi aramanız gerekmektedir.
Tüm bu önlemleri, kendi veteriner hekiminize danışarak uygulamanızda fayda olacaktır.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.