By melissa1 | 18-10-2020
Köpek Diş Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Köpeğinizin dişlerini temiz tutmak neden önemlidir? 3 yaşına kadar köpeklerin çoğunda diş hastalıkları görülebilir. Bu köpek sahiplerine oldukça şaşırtıcı gelebilir. Ancak köpeklerde görülen en yaygın klinik hastalıktır. Köpeklerde Kötü diş hijyeni birçok tıbbi soruna neden olabilir. Daha yaygın sorunlardan bazıları diş eti iltihabı, periodontal hastalık, diş kaybı, iltihap ve yeme güçlüğüdür.
Köpeklerde tartar oluşumu, bakteriler, besin parçacıkları ve mineral tuzlar gibi çeşitli organik maddelerden oluşur. Erken evrelerde tartar diş minesinde yumuşak madde olarak başlar ancak zaman geçtikçe birikerek sertleşir. Tartar Oluşumunu Neden Önlemelisiniz? Çünkü köpeklerde diş taşı oluşumu, diş eti iltihabına ve hastalığına, diş çürümesine, apselere ve köpeğin genel sağlığını etkileyen diğer ağız enfeksiyonlarına neden olabilir.
Küçük cins köpeklerde tartar oluşumu, diş eti çekilmesi ve sonunda diş kaybı riski artabilir. Diş taşı oluşumuna ek olarak iri cins köpekler de agresif çiğneme nedeniyle diş kırılma riski daha yüksektir. Bu tür kırıklar çürümeye, enfeksiyona, diş kaybına ve hastalığa neden olabilir.
Köpeğimin Dişlerini Temizletmezsem Ne olur?
Köpeklerde diş eti iltihaplarına neden olan dişlerinde biriken plak, tıpkı insan dişlerinde olduğu gibi köpek dişlerinde birikir. Zamanla, köpeğinizin dişlerindeki plak birikmesi, gingivitis adı verilen diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Diş eti iltihabı olan köpeklerin diş etlerinde kanama, iltihaplı diş etleri ve ayrıca ağız kokusunu da fark edebilirsiniz. Tedavi edilmezse dişeti iltihabı periodontite yol açabilir.
Köpeklerde periodontitis dişi çevreleyen bağ dokularında tahribata neden olabileceği gibi kemiğe de zarar verebilir. Bununla birlikte periodontitisin köpeğinizin diğer organlarına da kalbi, böbrekleri ve karaciğeri üzerinde sahip olabileceği zararlı etkilerdir.
İnsanlarda olduğu gibi, köpeklerde periodontal hastalık kalp hastalığına (bakteri ağızdan kan dolaşımına girdikten sonra) ve diğer organların zarar görmesine neden olabilir, diş etlerinin aşınmasının neden olabileceği ağrı ve eksik dişlerden bahsetmeye bile gerek yok.
Köpeğinizin dişlerinin üzerinde kalan plak sertleşerek tartara dönüşür. Tartar diş eti çizgisinin üzerinde olduğunda kolayca görünür ve veterineriniz profesyonel bir diş temizliği sırasında nispeten kolay bir şekilde çıkarabilir.
Köpekler İçin Dış Bakımı Sağlama
Köpeğinizin evde ağız sağlığı bakımı rutinleri, köpeğinizin dişlerini temizlemesine yardımcı olmanın yanı sıra plak ve tartar oluşumunu da engellemiş olursunuz. Köpeğinizin ağzını temiz ve sağlıklı tutmanın en iyi yolu, dişlerini profesyonelce temizlemek için veterinere gitmektir. Yıllık profesyonel temizliği atlamak köpeğinizi diş eti iltihabı, periodontal hastalık, ağız kokusu ve şiddetli vakalarda ağrı ve diş kaybı riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
Veteriner hekiminiz köpeğiniz için tam bir ağız muayenesi yapacak ve aşağıdaki gibi diş sorunları belirtileri arayacaklardır:
Evcil hayvanınızda iştah azalması (diş ağrısına işaret edebilir), anormal çiğneme, salya, ağızdan yiyecek düşürme, ağız kokusu veya diğer semptomlar gibi periodontal hastalık semptomlarını fark ederseniz, veterinerinize başvurun.
Veteriner hekiminiz köpeğinizin anestezi alacak kadar sağlıklı olduğundan emin olmak için tüm vücut değerlerini değerlendirir ve gerekirse ek teşhisler yapar. Evcil hayvanınız güvenli bir şekilde uyuşturulduktan sonra eksiksiz bir ağız muayenesi yapılacaktır. Köpeğiniz ilerlemiş periodontal hastalıktan muzdaripse, köpeğinizin optimal ağız sağlığını geri kazanması için gerekli tedaviler yapılır.
Evcil hayvanınızın sağlıklı köpek dişlerinin korunmasına yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz birkaç şey:
Köpek Diş Bakımı Neden Önemlidir?
Köpeğinizin diş bakımı rutini için en iyi programı ve seçenekleri belirlemek için veterinerinizle görüşmelisiniz. Köpeklerde diş hastalıkları yaygın olsa da, uygun köpek diş bakımı köpeğinizin ağzını olabildiğince sağlıklı tutabilir.