İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Deri Koyulaşması Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-10-2022

Köpeklerde Deri Koyulaşması Neden Olur?

Köpeklerde deri koyulaşması nedeni birçok unsurdan oluşur. Köpekte derinin siyahlaşması ve kararması gibi belirtiler rastlanır. Köpeklerde deri koyulaşması başta olmak üzere birçok cilt problemi oluşur. Köpekte deri siyahlaşmasının en büyük nedeni çevredir. Çevrede vakit geçiren köpekler böcek ve para gibi unsurlara temas etmesi halinde deride siyahlaşma meydana gelir. Köpeğinizin temas ettiği noktalara dikkat etmelisiniz. Temas edilen her unsur deri hastalıklarına neden olur. Deri siyahlaşması durumuna sebep olan bir diğer unsur köpekte kullanılan şampuan, kişisel bakım ürünlerinin deri hastalıklarına yol açacak öğeyi barındırmasıdır. Köpeğin beslenmesi ve uygulanan diyette deri hastalıklarına neden olur.

Köpeğin beslenmesi bağışıklık sistemi açısından güçlü olmalıdır. Herhangi bir yiyecek gibi unsurlar köpekte alerji yapar. Köpeklerde alerjisi olan herhangi bir yiyeceği tüketmesi halinde deri siyahlaşması gibi cilt hastalıkları yaşanır. Köpeğin vitamin gibi değerlerinin düşük olması da cilt hastalıklarına sebep olur. Köpeğin beslenmesi bol protein içerikli ve yüksek kaliteye sahip olmalıdır. Deride siyahlaşma durumu alerji başta olmak üzere çevreyle temas edilen unsurlar etki eder. Köpeğin alerji olduğu unsurlara dikkat etmesi gereklidir. Alerjik durumlar karşısında deri hastalıkları oluşur.

Köpeklerde Deri Koyulaşması Belirtileri Nedir?

Köpekte deri koyulaşması belirtileri ile teşhis konuluyor. Deri siyahlaşması durumunu yaşayan köpeklerde bazı durumlar yaşanır. Deri siyahlaşmasının belirtileri:

  • İştahsızlık durumunun yaşanması
  • Susuzluk gibi durumların ortaya çıkması
  • Köpekte deri üzerinde hiper pigmentasyon unsurunun oluşması
  • Köpekte bulunan tüylerde renk değişikliği olması
  • Tüylerde seyreklik oluşması
  • Köpeğin deri kısmında kuruluk olması
  • Dökülen tüyler sonucunda simetrik görüntü oluşması
  • Köpek tüylerinde siyah lekeler olması

Tüm bu unsurlar köpekte oluşan deride siyahlaşma hastalığının belirtilerini oluşturur. Deride siyahlaşma hastalığı köpeğin tüylerinde siyah lekeler ve tüylerin simetrik şekilde dökülmesi gibi durumlar yaşanır. Köpeğin tüylerinde dökülmeler ve siyahlaşma gibi unsurlar yaşanıyorsa deride siyahlaşma hastalığı teşhisi konulur. Hastalık bir anda tüm belirtileri göstermez. Yavaş bir şekilde ilerler ve yavaş bir belirtiler yaşanır. Bir anda tüm belirtiler köpekte oluşmaz. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte tüm belirtiler kontrol ediliyor. Yaşanan tüm belirtiler köpeğin derisi üzerinde gerçekleşir. Bu nedenden dolayı deride bir fark olması kolay şekilde anlaşılır.

Köpeklerde Deri Koyulaşmasının Geçmesi İçin Yöntem Var Mıdır?

Köpekte deri koyulaşmasının geçmesinde yöntem yoktur. Deri siyahlaşması hastalığı hızlı bir şekilde ilerleyen bir sağlık problemi değildir. Yavaş bir şekilde ilerleyerek kendisini gösterir. Köpeklerde deri koyulaşması hastalığını fark etmek için deri siyahlaşması hastalığına ait belirtilerin köpekte yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmelidir. Hastalığın geçmesi için uygulanması gereken belirli bir yöntem yoktur. Sadece hastalığın oluşmasına neden olan sebeplere dikkat edilmesi gereklidir. Köpeğin dışarı çıkması halinde parazit ve böcek gibi canlılara temas etmesini engellemeniz gereklidir.

Parazit ve böceklerden dolayı köpeğin temas etmesiyle birlikte deride siyahlaşma hastalığı oluşur. Aynı zamanda köpeğin alerjisi olduğu unsurlardan uzak durması gereklidir. Alerjik unsurlar köpeğin derisi üzerinde çeşitli hastalıklar oluşturur. Deride siyahlaşma hastalığını önlemek için beslenmenin kaliteli olması ve kullanılan şampuan gibi kişisel malzemelerin köpeğin derisinde alerji yapmaması için dikkat edilmelidir. Deride siyahlaşma hastalığı dikkat ve titiz olarak önlenir. Köpeğin depresyon gibi sorunları olmaması da hastalığın geçmesini sağlar. Deride siyahlaşma hastalığının geçmesini en çok hızlandıran durum ise köpeğin ruh halinin çok iyi olmasıdır.

Köpeklerde Deri Koyulaşması Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde deri koyulaşması hastalığının tedavisi için belirli bir yöntem uygulanmaz. Tedavi için öncelikle köpeğin deri siyahlaşması hastalığını taşıyan belirtileri yaşayıp yaşamadığı kontrol eder. Şikayetler veteriner hekim tarafından dinlendikten sonra köpek muayene edilir. Muayene işlemi ile köpek için tedavi süreci başlar. Tedavi için kesin bir yöntem olmadığından dolayı birçok ilaç gibi unsurlar oluşturularak hastalık tedavi edilmeye çalışılır. Köpeklerde kullanılan tedavi çeşitleri:

  • İlk tedavi yöntemi olarak köpeğin yaşadığı deri siyahlaşması hastalığı hormonlara bağlı olarak gerçekleşiyorsa hormon için gerekli tedavi uygulanır.
  • İkinci yöntem olarak melatonin ağız yoluyla oluşturularak tedavi gerçekleştirilir. Melatonin veteriner hekimin izniyle kullanılan bir ilaç tedavisidir.
  • Üçüncü bir yöntem olarak köpeğin cinsel hormonu ile ilgili ilaç tedavisi uygulanır.

Deri siyahlaşması hastalığında hastalığın neden kaynaklandığına dair bir bulgu olması halinde gerekli ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın geçmesi için birçok ilaç tedavisi deneme ve yanılma yoluyla kullanılabilir.

Köpeklerde Deri Koyulaşması Öldürür mü?

Köpekte deri koyulaşması öldürücü nitelikte değildir. Köpekte deri üzerinde oluşan bir sağlık sorunudur. Öldürücü bir niteliğe sahip olan deri siyahlaşması sadece köpeklerin tüylerinin çok fazla dökülmesine neden olan hastalıktır. Deri üzerinde oluşan siyahlaşma ve dökülme gibi sorunlara neden olur. Tedavisi için birçok yöntem denenir. Ancak hiçbir tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Köpekte deri siyahlaşmasının tedavisi vardır. Uzun bir süreli tedaviyi kapsar. Hastalık sadece köpeğin derisine zarar verir.

Deri üzerinde görünümün daha kötü olmasına sebep olur. Ölümcül bir hastalık değildir. Sadece kedinin iştahsız olmasına neden olur. Sağlık açısından tehlikeli bir hastalık olmadığı için köpek sahibi kişilerin korumasına gerek yoktur. Köpeğin görünümünde sadece değişiklikler söz konusu olur. Görünüm dışında köpeğe zarar veren başka belirti yoktur. Hastalık doğru tedavi ile kısa sürede ortadan kalkar. Bu tedaviyle birlikte köpeğin mutlu olması ve beslenmesinin güçlü olması da deri siyahlaşmasında önemlidir. Mutlu ve beslenmesini iyi bir şekilde yapan köpeklerde tüyler yeniden çıkar ve siyah tüy görünümü ortadan kalkar.

Köpeklerde Deri Koyulaşması Hangi Köpek Türünde Rastlanır?

Köpeklerde deri koyulaşmasına rastlanan köpek türü vardır. Bazı köpek türlerinde deride siyahlaşma hastalığına yakalanma oranı daha yüksektir. Deride siyahlaşma yaşanan köpek çeşidi:

  • Chow Chow köpek çeşidi
  • Spitz köpek çeşidi
  • Pomeranians köpek türü
  • American Water Spaniel köpek türü
  • Norweigan Elkhounds köpek çeşidi
  • Toy Poodles köpekleri
  • Alaskan Malamute köpek türü
  • Samoyed köpek çeşidi
  • Miature Poodles köpekleri
  • Keeshound köpek türü
  • Dachshund köpek çeşidi
  • Sibirya Kurdu

Tüm bu köpek çeşitlerinde deride siyahlaşma hastalığının oluşma oranı çok yüksektir. Köpeklerde deride koyulaşması hastalığı içerisinde köpeğin sahip olduğu köpek çeşidi çok önemlidir. Deride siyahlaşma hastalığının en çok yaşandığı Sibirya Kurdu köpek çeşididir. Deri hastalığında köpeğin sahip olduğu ırk önem kazanır. Sibirya Kurdu başta olmak üzere diğer köpek çeşitlerinde deride siyahlaşma hastalığı büyük oranda gözlemlenir. Bu durumda köpek sahibi olan kişiler hastalığın köpekte olup olmadığını mutlaka kontrol etmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklere Tuvalet Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar