Köpeklerde deri hastalığı birçok sebep sonucunda gerçekleşebilir. Bu sebepler gıda, böcek sokmaları, cildi tahriş edebilecek etkenler, çeşitli hastalıklar ve bu gibi durumlar sonucunda gerçekleşir. Deri hastalıkları cildin kaşınmasına, pullanmasına, döküntü oluşmasına ve yaralara sebep olur.
Köpeklerde deri hastalığının çeşitleri şu şekildedir:
Parazitler
Köpeklerde deri hastalığını meydana getiren etkenlerden biri iç ve dış parazitlerdir. Pire, kene, tahtakurusu, mantar gibi parazitler köpeklerde deri hastalığı meydana getirir. Uyuz, bir iç parazitin meydana getirdiği bir hastalıktır.
Yiyecek
Köpeklerin alerji oluşturan yiyecekleri yemesi deri hastalıklarına sebebiyet verebilir. Köpeğin yediği gıdaya alerjisi olması bunu tetikler. Köpeğin alerjisi olduğu besinleri tüketmesi deride döküntü, şişlik ve benzeri semptomları ortaya çıkarabilir.
Çevresel Etkiler
Köpeğin çevresel herhangi bir etkiye sahip olması deri hastalıklarının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu etkenlere örnek olarak köpeğin polenlere alerjisi olması fakat polenleri soluması deri hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?
Köpekte deri hastalıkları ve belirtileri değişkenlik göstermektedir. Deri hastalıkları köpeğin huzurunu ve sağlığını ciddi anlamda etkiler.
Köpeklerde deri hastalıkları ve belirtileri şu şekildedir:
Egzama: Cildin farklı sebepler ile iltihaplanması sebebi ile ortaya çıkan deri hastalığıdır ve cildin kaşınmasına sebep olur. Cilt aşırı derecede kaşındığında enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Köpekler, egzama hastalığının ortaya çıkardığı semptomlar sonucunda, zaman huzursuzlaşır ve sinirlenir. Bu hastalığın çeşitli sebepleri olabilir. Stres, hormonsal dengesizlikler, parazitlerin ısırması, çeşitli alerjenlere maruz kalınması, bakteriler, mantar enfeksiyonları ve beslenme düzensizliği bu hastalığın sebeplerindendir. Köpeklerde egzama belirtileri kaşınma, derinin sürekli yalanması, iştahsızlık, ciltte pullanma, kabuklanma, renk değişimleri gibi belirtilerdir.
Deri Tümörleri: Deri tümörlerinin sebebi hücrelerin kontrolsüz büyümesidir. Köpeklerde görülen sert doku deri tümörlerinin belirtilerinden biridir. Demir tümörleri iyi ya da kötü huylu olabilir. Tümörler ameliyatla alınabilir ya da çeşitli ilaçlar ile yok edilmesi sağlanabilir. Eğer tümör kötü huylu ise kanser anlamına gelir. Köpeklerde oluşan kötü huylu deri tümörleri cilt kanseri demektir. Deride oluşan dert dokular, yaraların iyileşmemesi, solunumda ve harekette zorluk deri tümörlerinin belirtilerindendir. Eğer tümör kötü huylu ise kemoterapi ya da radyoterapi uygulaması yapılır. Köpeklerin güneşe fazla maruz kalması deri tümörlerini tetikler.
Maya Dermatiti: Köpeklerde maya dermatiti sıklıkla kulak kepçesi, dış kulak, karın altı bölgelerinde görülmektedir. Genellikle dış parazitler, yanlış beslenme şekli, hormonal dengesizlikler gibi sebepler maya dermatitine sebep olabilmektedir. Deride döküntü, kaşıntı, kızarıklık gibi semptomlar maya dermatitinin belirtilerindendir. Bir diğer belirti ise deriden gelen kötü kokudur.
Mantar: Köpeklerde mantar hastalığı beslenme alışkanlıklarından, çeşitli alerjik durumlardan kaynaklanabilmektedir. Köpeklerde olan şeker hastalıkları da mantar hastalığının oluşmasında etkilidir. Köpeklerde tüy dökülmesi, oluşan kötü koku, sinirlilik, deride oluşan yaralar ve kızarıklıklar mantar hastalığının belirtilerindendir.
Uyuz Hastalığı: Köpeklerde uyuz hastalığı dış parazitler kaynaklı hastalıklardır. Pire, kene gibi dış parazitler bu hastalığa sebep olur. Deride oluşan kaşıntı, dökülme, kepeklenme, tüylerin dökülmesi gibi belirtiler uyuz hastalığının semptomlarındandır.
Köpeklerde Deri Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde deri hastalığının tedavisi hastalığa göre değişmektedir. Görülen semptomlar ile hastalık belirlenir ve tedavi hastalığa göre uygulanır.
Köpeklerde deri hastalığı çeşitlerine göre yapılan tedaviler şu şekildedir:
Egzama: Köpeklerde egzama hastalığının tedavisi veteriner tarafından verilen merhemler ve pomatlar ile yapılmaktadır.
Deri tümörleri: Deri tümörleri durumuna göre ameliyatla alınabilir. Eğer ameliyatla alınamıyorsa kemoterapi ya da radyoterapi ile tedavi yapılır.
Maya dermatit: Köpeklerde görülen maya dermatiti ilaç, aşı ya da merhem yolu ile tedavi edilir. Tedavi şekli hastalığın şiddetine göre değişmektedir.
Mantar: Köpeklerde mantar tedavisi ilaç ya da merhemler ile yapılmaktadır. Tedavide anti mantar ilaçları kullanılır.
Uyuz hastalığı: Hastalığın şiddetine göre ilaçlı banyo, enjeksiyon, püskürtme, ek gıdalar ile tedavi yapılır.
Köpeklerde Hassas Cilt Ne Demektir?
Köpeklerde Hassas Cilt Ne Demektir
Bazı sebeplerden dolayı Köpeklerde hassas cilt, cildin çeşitli deri hastalıklarına duyarlı olmasıdır. Hassas cilde sahip köpeklerin deri hastalıklarına yakalanma olasılığı daha fazladır. Köpeklerde cilt hastalığının belirtileri şu şekildedir:
Köpeklerde tüy kaybının olması
Cildinin aşırı kaşınması
Deri görünümünde kuruluk ya da pullu görünüm
Köpeklerde diyet, alerjiler, mevsim değişiklikleri, parazitler hassas cildin oluşumunu etkiler. Beslenme, doğru şampuan, çeşitli vitaminler, doğru hijyen düzeni hassas cilt tedavisinde uygulanır.
Köpeklerde Hassas Cilt Tedavisi için Ne Yapılmalı?
Köpeklerde hassas cilt, çeşitli deri hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu sebeple tedavi edilmelidir. Kişilerin hassas cilt tedavisi için yapabileceği şeyler deri hastalıklarının önlenmesini sağlar.
Köpeklerde hassas cilt tedavisi için yapılması gerekenler şu şekildedir:
E vitamini takviyesi
Veteriner hekimin önerdiği E vitamini takviyeleri cilde sürülür. E vitamini hassas cilt tedavisine katkıda bulunur.
Doğru Şampuan Seçimi
Doğru şampuan seçimi, hassas cildin tedavisinde etkilidir.
Köpeği Taramak
Veteriner tarafından köpeğin taranması cildin yenilenmesini sağlar. Bu sayede köpeklerde deri hastalığı olma ihtimali azalır.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.