By melissa1 | 12-12-2021
Köpeklerde dehidrasyon belirtileri vücutlarında yeterli oranda sıvı kalmadığını gösterir. Dehidrasyon ile beraber pek çok rahatsızlık da görülür. Bu, potasyum, klorür ve sodyum gibi elektrolit kaybına neden olur ve kas fonksiyonu da dâhil olmak üzere vücudun birçok sistemini etkiler. Şiddetli dehidrasyon hastalığa yol açar. Tedavi edilmezse sonunda ölüme yol açar. Köpeklerde dehidrasyon tedavisi köpeğinize gerekli su takviyesi yaptırmak veya klinikte sıvı tedavisi görmesi gerekir. Köpeklerde dehidrasyon belirtileri nelerdir? Köpek dehidrasyon tedavisi var mı? Soruların cevaplarına daha yakından bakalım…
Köpeklerin aşırısı sıvı kaybetmesine ishal ve kusma gibi hastalığın neden olmasıyla ortaya çıkar. Diyabet ve böbrek hastalıklarında gereğinden fazla idrara çıkılması, anormal kanamalar ve yeme içmeden kesilmeler aşırı sıvı kaybına yok açar. Yaz aylarında aşırı sıcağa maruz kalması yeterli miktarda su içmemesi köpekte dehidrayona sebep olur. Yetişkin bir köpeğin vücudunun %60’ı sudan oluşmalıdır. Bu köpeğin ırkı, yaşı, boyutu ve aktivite düzeyine göre değişiklik gösterir. Yeni doğan yavru köpeklerin ise vücutlarının %80’i su ile kaplıdır. Yavru köpekler ve yaşlı köpeklerin susuz kalma ihtimalleri daha yüksektir. Sıcak havalarda, uzun yürüyüş ve aktivite sonrası soğumak için hızlı nefes alıp verirler. Bu sayede de çok fazla su kaybederler. Bu su kaybının yerini doldurmadığınız zaman dehidrasyon görülmesi kaçınılmazdır.
Susuz kalmış köpeğin uzun süre su içememesi kaçınılmaz sağlık riskleri taşır. Sıvı kaybı yaşayan köpek genellikle uyuşuk ve zayıftır. Kalp atış hızı artar ve tedavi edilmezse nihayetinde hayati organlara zarar verir. Köpeğinizin susuz kaldığını belirlemek, su eksikliğini düzeltmenin ilk adımıdır. Dehidrasyon durumlarını belirlemek için kullanabileceğiniz bazı klinik belirtiler ve semptomlar şunlardır:
Köpeklerde sıvı kaybını anlamak için göz bebeklerine, burnuna ve diş etlerine bakmanız yeterlidir. Sağlıklı köpeklerde ıslak burun, nemli cilt, parlak diş etleri ve nemli gözleri vardır. Gözbebeklerinde çökme ve istemsiz kas seğrilmelerine de görülür. Köpeklerde hafif dehidrasyon belirtileri: kuru burun, renksiz diş etleri ve gözlerinde kuruluk görülmesi susuzluğun başlamasına işarettir.
Köpeğinizin susuz kaldığını öğrenmek için ilk önce derisine bakın. Cildin nem seviyesi düşük olduğunda elastikliği azalır. Köpeğin derisinin yumuşak bölgesini hafifçe çekin. 1-2 saniyede deriyi bıraktığınızda gerilmek yerine deri düşer. Bu köpeğin su kaybı yaşadığına işarettir. Bir diğer teşhis ise parmağınızı köpeğinizin diş etlerine o bölge beyazlaşana kadar bastırmaktır. Serbest bırakıldığında, o alan tekrar pembeye dönmelidir. Daha uzun sürerse, köpeğiniz dehidrasyondan muzdarip olmaz.
Veteriner kliniğinizde kapsamlı bir muayene, köpeğinizin gerçekten susuz kalıp kalmadığını belirlemeye yardımcı olur. Veterineriniz, evcil hayvanınızın yiyecek veya su alımından kaçınmasına neden olan altta yatan bir durum veya dehidrasyonun kendisinin olup olmadığını da belirleyecektir. Kan örnekleri alınabilir ve test edilir. Dehidrasyonun böbrekler üzerindeki etkisini belirlemek için bir idrar tahlili yapılır.
İlk olarak, veterineriniz uygun miktarda sıvı tedavisini reçete etmek için köpeğinizin ne kadar sıvı kaybettiğini hesaplayacaktır. Hafif dehidrasyon temiz suya erişimle tedavi edilir. Köpeğiniz genellikle kendi başına su içer. Ancak akut orta ila şiddetli dehidrasyon köpeğinizi zayıflatır ve kendi başına kolayca içemez. Kusuyorsa asla evcil hayvana su içmesi için zorlamayın. Bu daha fazla kusmayı tetiklemeye devam ettiği için sorunu daha da kötüleşir. Köpeklerde kusma yoksa dehidrasyonu düzeltmek için evcil hayvanınıza sık sık az miktarda su verebilirsiniz. Aşırı derecede susuz kalmış bir köpeğe asla sınırsız su vermeyin! Aşırı durumlarda, susuz kalmış hayvanların büyük miktarlarda su yutması, hayvan hücrelerinde ölümcül sonuçlara neden olan tehlikeli dengesizliklere neden olur. Daha küçük köpekler için bir çorba kaşığı, daha büyük köpekler için bir bardağın dörtte biri kadar, tolere edildiğinde su hacmini artırarak her birkaç saatte bir verin.
Dehidrasyonu önlemek için evcil hayvanınıza her zaman bol miktarda temiz içme suyu sağlayın. Köpeğiniz özellikle sıcak havalarda dışarıda vakit geçiriyorsa veya çok fazla egzersiz yaptıysa, kaybettiklerini yerine koymak için ekstra suya ihtiyacı olacaktır. Köpeklerin her gün vücut ağırlık oranına göre içmesi gereken su miktarı vardır. Köpeğinizin ne kadar su içtiği hakkında sorularınız varsa, yeterli sıvı tükettiğinden nasıl emin olabileceğiniz konusunda veterinerinizden tavsiye isteyin. Ayrıca evde olmadığınız zamanlarda köpeğin suya ulaşımını kolaylaştırmanız için su kabını yeterince doldurduğunuza emin olunuz.