By melissa1 | 26-01-2022
Köpeklerde cushing hastalığı hiperadrenokortisizm olarak da bilinen hormonal bir rahatsızlıktır. Hastalığın tanısı zor olduğu için klinik belirtileri dikkate alınmalıdır. Cushing hastalığı, glukortikoid hormonlarının kanda aşırı şekilde salgılaması ile endokrin sistemin bozulmasıdır. Kortizol köpeklerde salgılanan en önemli glikokortikoiddir. Kortizol; kan şekeri, kan basıncı, metabolizma olayları ve bağışıklık tepkisini düzenler. Aynı zamanda stres durumunun da aşırı salgılanır. Cushing hastalığı kedilerde, köpeklerde, insanlarda ve hatta atlarda görülür. Cushing hastalığı ortalama 10 ila 11 yaşındaki köpeklerde meydana gelir. Dachshund, Boston Terrier, Poodle ve Beagle gibi ırklarda cushing hastalığının görülme olasılığı fazladır. Cushing hastalığının köpeklerde görülen 3 formu; hipofize bağımlı form, adrenal bezlere bağımlı form ve iyatrojenik cushing form.
Köpeklerde görülen cushing hastalığı, orta ve ileri yaşlarda etkisini gösterir. Belirtilerini fark etmek ve anlamlandırmak her zaman kolay değildir.
Köpeklerde cushing hastalığı belli başlı sorunlara neden olmaktadır;
Veteriner hekiminiz köpeğinizin şikayetlerini sizden dinlemek ister ve kapsamlı fizik muayenesine başlar. Köpeğinizin detaylı laboratuvar testleri istenir. Biyokimya, idrar tahlili ve tam kan sayımı sonuçları değerlendirilir. Tam kan sayımında aşırı kortizol çıkmasına bağlı akyuvarlarda çeşitli farklılıklar göze çarpar. Biyokimya analizinde ise karaciğer enzimleri, kan şekeri ve kolesterol seviyesi tespit eder. İdrar sonucunda idrar konsantrasyonu düşük olur. Bu testlerde görülen anormallikler cushing hastalığını düşündürür ve ek testler istenir.
Köpeklerde cushing hastalığı tedavisinde amaç, hastalığın nedenini belirlemek, belirtileri kontrol altına almak ve tedavinin yan etkilerini önlemektir. Cushing hastalığının tedavi yöntemleri hastalığın nedenine göre değişir. Tedavinin bireysel olarak planlanması ve laboratuvar tahlilleri ile klinik bulguların göz önünde bulundurulması gerekir. Hipofize bağımlı cushing hastalığında, tedaviye yanıt alınamayabilir. Destekleyici bir tedavi yolu uygulanmalı ve ikincil hastalıklar dikkate alınmalı. Semptomlar köpeğin hayatını etkiliyorsa tedavi uygulanması gerekir. Vetoryl adı verilen bir ilaç, kortizol üretiminde bulunan enzimleri inhibe etmektedir. Böylece kortizol üretimi engellenir. Bu nedenle hipofize bağımlı formunda sıklıkla reçete edilmektedir.