By melissa1 | 12-02-2022
Köpeklerde çip taktırmak zorunluluğu ile insanların mikroçip hakkında olan soruları artmaya başladı. Köpeklere ve kedilere çip taktırma zorunluluğu hakkında yeni bir zaman kısıtlaması açıklandı. Yasaya göre kedilere 2022, köpeklere ise 2021 yılının sonuna dek çip taktırmayan kişilere 10 bin TL para cezası verilecek. Mikroçip uygulaması zorunlu hale getirilmeden önce zaten birçok kişi kendi istekleri ile köpeğine ya da kedisine bu çipi taktırmıştı. Bu zorunluluk durumuyla birlikte çipler ile yeni tanışan birçok kişi oldu. Köpeklere çip taktırma fikri başlangıçta tehlikeli ve acımasız gelebilir. Deri altına yapılan bu işlem, ilk bakışta ağrılı ve acılı bir süreci akıllara getirebilir. Mikroçipin ne olduğu öğrenildiğinde ne kadar faydalı olduğunu ve köpeğinizi korumak üzere geliştirilen bir sistem olduğunu anlayabilirsiniz.
Köpeklere çip taktırmak tam anlamıyla onların korunmasına ve güvenliğine yönelik bir uygulamadır. En çok işe yarayan nokta ise kaybolma ihtimalleri ya da hırsızlık durumlarıdır. Köpeğinizin çalınması halinde onun başka birine verilmesi ve köpeğinizi veterinere götürmesi halinde, mikroçip sayesinde köpeğin sahibinin siz olduğu ortaya çıkar. Bu durumda köpeğin gerçek sahibi aranır ve hırsızlar için yasal işlemler başlatılır. Mikroçip sayesinde sahiplenilen köpeklerin terk edilmesi ve sokakta kalması gibi durumlarında önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Önceden bir sahibi olduğu anlaşılan köpeklerin mikroçip kontrolü sağlandığında eski sahibi tespit edilerek gerekli yasal işlemler başlatılır. Bu uygulama ile köpek sahiplerinin daha bilinçli olması sağlanabilir. Böylece sokakta yaşayan köpeklerin sayısı kontrol altına alınabilir.
Köpek mikroçipi radyo frekanslı identifikasyon teknolojisi ile kullanılmaktadır. Pet mikroçipleri verileri iletmek için radyo frekans dalgalarını kullanmaktadır. Çipler içerisinde veriler barındırır ve elektromanyetik kuvvet sayesinde enerji sağlar. Ortaya çıkan enerji alıcı ile veri alışverişini meydana getirir. Köpekler için kullanılan çipler aktif şekilde bilgi transferine ihtiyaç duymaz. İçerisinde sadece bilgiyi barındırır ve alıcı istediğinde bu bilgiler aktarılır. Bu mikroçiplere pasif çipler adı veriler. Pasif çipler bir güç kaynağı ya da pile ihtiyaç duymaz. Pet çipleri birkaç farklı kısımdan oluşur. Cam kapsül kısmı biyouyumludur ve köpeğe zarar vermez. Alerjik ya da toksik etkiye neden olmaz. Mikroçipler köpeğin vücudunda ilerlememesi için polymer ile kaplanır.