By melissa1 | 23-03-2021
Köpeklerde beyin tümörü gösterdiği belirtiler kitlenin boyutuna ve beyinde hangi bölgede olduğuna göre değişiklik gösterir. Bu belirtiler tümörün büyümesiyle yavaş ve sürekli bir artış gösterir. Ya da aniden ortaya çıkarak etkisi çok yoğun olur. Tümör nedir? Öncelikle bunu açıklayarak başlayalım. Bütün canlılarda görülmesi mümkün olan tümör; hücrelerin anormal bir biçimde çoğalması ve büyümesidir. Normalde hücreler belirli zaman aralıkları ile yenilenmektedir. Eski hücrelerin yok olması ile yeni hücreler gelişir. Vücutta bulunan her doku ve hücre çeşidinin geçireceği süreç farklılık gösterir. Bazısı birkaç saat kadar canlı kalıyorken bazıları da aylarca canlı kalır. Hücrelerin artmasında ve büyümesinde yapısındaki anormal durumların şekillenmesi ve normalden daha fazla çoğalması tümör olarak tanımlanır.
Köpeklerde beyin tümörü birincil ve ikincil olarak 2 çeşittir. Köpeklerde birincil beyin tümörü; beynin içindeki hücrelerden ve beyin zarından kaynaklıdır. Köpeklerde ikincil beyin tümörü ise vücudun herhangi bir yerinde oluşan tümörün beyine etki etmesidir. Yetişkinlik dönemlerinde 4-5 yaşlarındaki köpeklerde daha yaygın.
Köpeklerde tümörün oluşmasının pek çok nedeni vardır. Bu nedenler tümörü tetikleyip hızlandırıcı bir etki yaratır. Spesifik bir neden söylemek zordur. Pek çok faktör tümöre zemin hazırlar, net bir tanı önceden konulamaz. Kanser alanında araştırmalar yapan uzmanlar, kalıtımının kanser üzerinde etkisinin olduğunu ifade eder. Tümörün oluşmasına neden olan hücrelerin kendisini yenileyememesidir. Çünkü bu yenilemenin gerçekleşmemesine çevresel dış etkenler etki olabilir. Tümörü etkileyen diğer nedenler; beslenme rejimi, kimyasal-toksik maddeler, ilaçlar ve radyasyon gibi faktörler tetikleme olasılığı vardır.
Tümörün farklı belirtiler halinde kendini gösterir. Belirtilerinden bazıları nöbet geçirme, koma ve bilinç kayıpları görülme olasılığı vardır. Ayrıca köpekte göreceğiniz davranış değişiklikleri ve agresif tavırlarda belirtiler arasına girer.
Yaşlı köpekler bu hastalığa yakalanmada daha yatkın olduğu gibi bazı köpek ırkları da daha küçük yaşta kanserle karşı karşıya kalmakta daha yakın. Kısa burunlu köpekler: İngiliz Bulldog, Pug, Boxer gibi köpek ırkları doku tümörlerine yakalanmaya daha yatkındır. Border Collie, Golden Retriever, İskoç Terrier, Doberman, Boston Terrier köpek cinsleri de beyin tümörüne yakalanmalarında diğer köpeklerden daha yakındır.
Köpeklerde fiziksel ve sinirsel semptomlar tümör şüphesini artırır. Kesin bir tanı konulması için köpekten biyopsi alınır ve tıbbi görüntüleme cihazlarına girer. Normal bir röntgen çekilerek tümör tespit edilmeyebilir. Tespit edilse bile tam olarak nerede olduğu ve kaç cm büyüklüğünde olduğu hakkında bilgi alınmaz. Bu yüzden de tümör araştırmalarında CT ve MR tespit etmek için kullanılan yöntemlerdir.
Tedavi sürecinde diğer kanser türlerinde olduğu gibi kemoterapi işlemi, radyoterapi ve cerrahi işlemler kullanılmaktadır. Cerrahi müdahalenin yapılması tümörü kökünden ya da bir bölümünün vücuttan uzaklaştırmak için yapılıyor. Radyoterapi ve bir diğeri kemoterapi tümörü küçültmek için yapılan tedavi şeklidir. Tümörün çeşidi, boyutu ve köpeğin yaşı gibi etkenler tümör tedavisini etkiler. Bu nedenle köpeğinizin ciddi sağlık sorunları yaşamaması için veteriner kontrollerinizi aksatmamalısınız.