By melissa1 | 16-02-2022
Köpeklerde alerji belirtileri her cinse göre değişiklik gösterir. Köpekler farklı etkenlere karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Alerjilerin ortaya çıkması farklı sebeplerden kaynaklanabileceği gibi tedavisi de alerjinin nedenine göre değişiklik gösterecektir. Alerjinizin nedenini belirlemek köpeğinizin alerjiden kurtulma yolunu kolaylaştıracaktır.
Alerji, bağışıklık sistemimizin herhangi bir alerjik etkene karşı verdiği cevaptır. Alerjenlere karşı hassas köpekler için özel içerikli üretilmiş mamaları tercih edebilirsiniz.
Gıda alerjisi köpeklerde nadir rastlanan bir durumdur. Gıda alerjisi köpeğinizin alışık olmadığı gıdaları tüketmesiyle ortaya çıkabileceği gibi uzun süredir tükettikleri gıdalara karşı da sonradan alerjik reaksiyon göstermesiyle meydana gelir. Genellikle hayvanlara özel hazırlanmış mamalar dışında besin verilmesi sonucu bu duruma rastlanılır. Köpeğimizin sindirim sistemi bizimkinden farklı olduğu için onlara kendi tükettiğimiz ev yemeklerinden yedirmemiz gıda alerjisi dışında pek çok farklı soruna da neden olacaktır.
Köpeğiniz alerjik reaksiyon göstereceği bir şey yediğinde vücudu histamin salgılamaya başlayacaktır. Salgılanan bu histamin deride kaşıntıya, kızarıklığa, kusma ve ishal gibi sindirim problemlerine yol açacaktır. Köpeğinizin hangi gıdaya alerjisi olduğunu belirlemek için iyi bir gözlem yapmanız gerekmektedir. Alerjinin hangi gıdanın tüketilmesinden sonra ortaya çıktığını doğru bir şekilde tespit etmelisiniz. Veteriner hekiminiz alerjiye yol açan etkenin belirlenmesinde size yardımcı olacaktır. Köpeğinizin alerjisi olan gıdayı tespit ettikten sonra alerjen gıdanın tüketimini mutlaka engellemelisiniz. Alerjinin önüne geçilmesi ve köpeğinizin sağlıklı yaşamına devam edebilmesi için veterineriniz doğru diyet programını uygulayacaktır.
Köpeklerde temas alerjisine neden olan bitki çeşitleri, yün ve yol tuzları gibi pek çok farklı etken bulunur. Temas alerjisini yapacağınız ufak bir gözlem ile kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Temas alerjisi belirtileri arasında ciltte yoğun kaşıntı, şişkinlik ve kızarıklıklar bulunmaktadır. Alerjen maddenin temas ettiği yüzeyde bu belirtiler kendini gösterecektir. Köpeğinizin vücudunda temas alerjisi için en hassas noktalar arasında çene, göğüs ve kuyruk kısmı yer alır. Alerjinin önüne geçilmesi için yapılacak ilk işlem alerjen madde ile temasın önlenmesi.
Köpekler zaman zaman pire ile enfekte olabilirler fakat pire ısırığı her köpekte alerjiye neden olmamaktadır. Pire alerjisi köpeğinizin pire tarafından ısırılması sonucu pire salyasının köpeğinizin vücuduyla temas etmesi ile oluşmaktadır. Köpeğinizde bölgesel ya da geniş alanlara yayılmış tüy dökülmesi, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilere rastlarsınız. Pire alerjisinden şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Özellikle pirelerin canlandığı yaz aylarında pirelerin aşırı miktarda bulunabileceği yeşillik alanlarda gezdirme yapmamalısınız. Dış parazit ilaçlamasını düzenli olarak yaptırdığınız taktirde köpeğinizin pireler ile temasının önüne geçebilirsiniz.
Köpeğinizde tıpkı insanlar gibi otlara, ağaçlara, polene, küf ve ev tozu akarlarına karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu alerji çeşidi her yaşta oluşur, fakat genellikle 3 yaşından büyük hastalarda oluşur. Özellikle kulak ve yüz çevresinde şiddetli kaşıntılar görülmektedir. Veteriner hekiminiz alerjiyi tespit ve önleme konusunda size en doğru şekilde yardımcı olacaktır.
Veteriner hekiminiz alerjinin belirlenmesi ve tedavisinde her zaman en doğru yolu gösterecektir. Alerjiler için özel olarak formüle edilmiş bir diyete geçmeniz köpeğinizin sağlığı için daha iyi olur. Bazı alerjenler deriden emilebildikleri için alerji durumları için özel üretilmiş şampuanlar ile sık sık banyo yaptırmanız köpeğinizi rahatlatacak ve olası alerji durumlarının önüne geçer.