İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Adet Başlangıcı Ne Zaman Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-10-2022

Köpeklerde Adet Başlangıcı Ne Zaman Olur?

Köpeklerde Adet Başlangıcı Ne Zaman Olur?

Köpeklerde adet başlangıcı, en erken 6 en geçse 8 aylık oldukları zamanlarda olur. Dişi köpeklerin çoğu 6 aylık olmalarından sonra ergin yani yetişkin sayılırlar. Ancak köpeklerin adet görmeye başlaması cinslerine ve bakım şartlarına göre de değişebilir. Özellikle soğuk ve sıcak iklim köpeklerinin uyumlu oldukları iklimlerin tam tersi olan yerlerde bakılmaları doğurganlıkları ve yetişkinlikleri üzerinde değişimlere neden olabilir.

Köpeklerde Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?

Köpeklerde adet süresi, 21 gündür. Hemen hemen her köpek cinsinde bu süre devam eder ve yılda iki kez tekrarlanır. Bazı köpek cinslerinde bu süre daha az olabilir ancak 15 gün altında adet görülmesi dişi köpeklerin sağlıklarında bir sorun olduğunun göstergesidir.

Köpekler Adet Döneminde Hamile Kalır mı?

Köpeklerde hamile kalma zamanı, insanların tam tersi olarak adet gördükleri zamanlardır. Dişi köpekler, genel olarak senede iki kere adet görürler. Gördükleri adet zamanında da aslında kızgınlık döneminde olurlar. Bundan dolayı köpekleri hamile kalabilecekleri tek zaman dilimi adet gördükleri zamandır.

Köpek Regl Pedi Nedir?

Köpeklerde regl külotları, dişi köpeklerin adet gördükleri zamanlarda etrafı kirletmemeleri için sahipleri tarafından kendilerine takılan petlerdir. Külot şeklinde olan bu petler sayesinde dişi köpekler regl gördükleri zamanlarda çevreye kan akmaz ve orada birikir. Köpeklerde regl pedi kullanımı esas olarak sağlıklı görülen bir durum değildir. Çünkü köpekler, doğaları gereği kendilerinden akan pisliği yalayarak almak isteyeceklerdir. Kendilerine regl pedinin takılması durumlarında genellikle bunu yapamazlar ancak birkaç kez bu pedlerin kullanımına alışacaklarından dolayı sahipleri için büyük bir rahatlık yaşayacaktır.

Köpeğim Regl Oldu Ne Yapmalıyım?

Köpeklerin regl olduğunda yapılacaklar, köpeklerin eğer ilk regl oluşuysa mutlaka doktor kontrollerinin sağlanması gereklidir. Regl olduktan sonra dişi köpeklerde bazı sorunlar yaşanabilir. Bundan dolayı veterinerlerin dişi köpeklerin kontrollerini sağlamaları çok önemlidir. Olmaları gereken dönemde regl olmayan köpekler de mutlaka doktor muayenesinden geçirilmelidir.

Köpeklerde Regl Belirtileri Nelerdir?

Dişi köpeklerde reglin belirtileri, dişi köpeklerin sürekli olarak genital bölgelerini yalamalarıdır. Regl dönemi başlamadan hemen önce, köpeklerde aşırı bir hassasiyet söz konusu olur. Tuvaletlerini yapmakta zorlanabilir, aşırı huzursuz ve huysuz bir hal alabilirler. Sağlıklı bir dişi köpeğin yılda iki kez regl olduğu bilinir. Bundan dolayı da bu ve benzeri belirtileri göstermeleri durumunda adet görecekleri anlaşılabilir. İlk regl oluşlarında ise köpekler olduklarından çok daha farklı davranmaya başlayacaklar ve sahipleri köpekleri tanıyamayacaklardır.

Köpeklerde İlk Regl Kaç Gün Sürer?

Köpeklerde ilk regl süresi, normal olarak 21 gündür. Ancak bu süre zarfı dişi köpeklerin ilk erginliklerinin yaşandığı zamanlarda 10 güne kadar inebilir. Bu durumdan korkulmaması gereklidir ama köpeklerin adet görmeye başlaması üzerine veteriner kontrollerinin yapılması esnasında bu durumun bilgisinin mutlaka verilmesi gereklidir.

Köpek Regl Pedi Nasıl Kullanılır?

Köpeklerde regl pedi kullanımı, köpeklerin kuyrukları dışarıda kalacak şekilde, doğrudan kendilerine giydirilmesi ile yapılır. Köpeklere kıyafet giydirir gibi regl pedleri giydirilir. Pedin mutlaka vajina boşluğunu kapatması gerektiği unutulmamalıdır. Bu sayede dişi köpeklerin vajinalarından akan kanı tümü doğrudan pede gidecektir.

Köpeğin Vajinası Neden Şişer?

Dişi köpeklerde vajina şişmesi, kızgınlık dönemine girdiklerinin ya da girmek üzere olduklarının belirtisi olarak bilinir. Özellikle daha önce hiç kızgınlığa girmemiş olan dişi köpeklerde bu durumun görülmesi, yakın zamanda adet göreceklerinin habercisidir. Regl görmeye başlayan köpeklerde bu durumun yaşanması ise hem adetken hem de adetten hemen önce olabilir.

Dişi Köpeklerde Kızgınlığa Gelmesi İçin Ne Yapılır?

Köpeğin kızgınlık başlatılması için bir şey yapılmasına gerek yoktur. Sağlıklı olan dişi köpeklerde bu durum kendiliğinden gelişir. Ancak normal zamanından daha önce kızgınlığa girmesi istenen dişi köpekler için bazı ilaçlar ve iğneler vardır. Veterinerlerin kontrolünde köpeklerin bu ilaç ve iğneleri kullanmaları, olmaları gereken zamandan daha erken çiftleşmeye hazır hale gelmelerini sağlayacaktır.

Kardeş Olan Köpekler Çiftleşir mi?

Kardeş köpeklerin çiftleşmesi sonucu genellikle genetik olarak sağlıklı olmayan yavrular olur. Fiziki olarak kardeş olan yani aynı anneden doğmuş veya aynı babadan olmuş olan köpeklerin çiftleşmesinde herhangi bir sorun yoktur. Ancak çiftleşme sonucunda doğan yavrular genetik olarak sağlıklı olmazlar. Kardeşlerin çiftleşmesi sonucunda hangi cins olursa olsun köpeklerin sindirim, solunum veya üreme sorunları ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı kardeş olan köpekler çok sık çiftleştirilseler de bu durum yanlıştır.

Köpekler Kaç Yaşından Sonra Çiftleşir?

Köpeklerin çiftleşme yaşları, çoğunlukla 1 yaşlarını doldurmadıkları 6-10 aylık oldukları zamanlardır. Köpeklerin çiftleşebilmeleri için ergenliğe girmiş olmaları yeterlidir. İlk regllerini görmelerinden ve sağlıklı bir şekilde atlatmalarından sonra, köpekler çiftleşmeye hazır olacaktır. Ancak veterinerlerin birçoğu, köpeklerin çiftleşebilmeleri için mutlaka ilk regl oluşlarını sağlıklı olması gereklidir.

Köpeklerde Cinsel İstek Ne Zaman Başlar?

Köpeklerin çiftleşme istekleri, köpeklerin cinslerine göre değişiklik gösterir. Küçük ırk köpeklerde bu istek diğer boyut köpeklere göre daha erken gelir. Küçük ırklarda 12-18 ay arası, orta boy ırklarda 15-18 ve büyük ırklarda 18-24 ay aralığında cinsel istekler oluşur. Erkek köpekler dişiler ile çiftleşmek istediklerini çok daha kolay bir şeklide gösterebilirler. Dişi köpeklerde ise doğrudan bu durum anlaşılamaz ancak köpeklerin tanınmasıyla ergen oldukları kolaylıkla anlaşılabilir.

Köpeklerin Çiftleşmesi İçin Ne Yapmalı?

Köpeklerde çiftleşme yaşanması için hem dişi hem de erkek köpeklerin kızgınlığa girmeleri beklenmelidir. Dişi köpeklerin adet görmeye başlaması üzerine çiftleşme dönemleri takip edilmelidir. Dişi köpeklerin kızgınlıkları zamanında yaydıkları koku sayesinde erkek köpekler dişiler ile çiftleşmeleri gerektiğini anlar ve çiftleşirler. Yapay yollarla köpeklerin çiftleştirilmeleri pek sağlıklı olmadığından tavsiye edilmeyen bir durumdur.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar