İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Neden Topallar? Köpeklerde Topallama Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-02-2021

Köpekler Neden Topallar? Köpeklerde Topallama Nedenleri

Köpekler neden topallar? Köpeğin topallaması normal bir durum değildir. Köpeklerin hareket sistemiyle ilgili en sık görülen belirti topallama sorunudur. Köpeklerde topallama; hareket sistemi içinde bulunan kemik, kas eklem ve diğer öğelerden kaynaklanır. Topallamanın birden çok neden vardır. Fakat asıl topallamanın kaynağı travmadır. Bu travmalar bir trafik kazası, yüksek bir yerden düşme, ters harekette bulunma ya da oraya darbe almasıdır. Bu durumlar köpeğin hareket sistemindeki dokuların hasar görmesine neden olarak topallamasını sağlar. Ancak köpeklerde meydana gelen travma her zaman yaralanmadan kaynaklanmaz. Başka bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Köpekler Neden Topallar

Köpeklerdeki topallama durumu sinir sistemlerinde oluşan bir hasardan kansere kadar birçok tehlikeyi içerebilir. Bu yüzden köpeğin topalladığını gördüğünüzde veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Köpeklerde topallama: 1 Yaşından Küçük Köpeklerin Topallama Nedenleri

Köpeklerin topallamasının nedeni yaşa göre farklılık gösterir. 1 yaşından küçük olan köpeklerde topallama ya doğuştan kaynaklanır. Ya da büyüme sırasında oluşabilecek sorundan kaynaklanabilir.

1 yaşından küçük köpeklerin topallamalarını nedenleri:

  • Doğumda meydana gelebilecek omuz çıkığı
  • Köpeklerde kemik iltihabı
  • Köpeğin kemik ve kıkırdağının aşırı büyümesi
  • Eklemlerinde yumuşak doku travması yaşaması
  • Köpeklerde beslenme yetersizlikleri
  • Köpeklerde kemik uyuşmazlığı kemiklerin aynı oranda büyümemesi

Yukarıda saydığımız nedenler özellikle yavru köpeklerde görülüyor. Ancak travmaya bağlı topallamalar her yaş köpekte görülmektedir. Köpekte sinirlerden kaynaklı ya da yetersiz bir mineralden dolayı topallamalar sık görülmektedir.

Köpekler Neden Topallar? Yetişkin Köpek Topallama Nedenleri

Yetişkin köpeklerin travma yaşamasının yanında topallamaya sebep olabilecek başka hastalıklarda vardır. Yetişkin köpeklerin topallama nedenleri:

  • Köpeklerde kemik kanseri
  • Köpeklerde eklem iltihabı
  • Köpeklerde osteoporoz yaşanması
  • Köpeklerde kemik enfeksiyonları
  • Köpeklerde yumuşak doku kanseri
  • Köpeklerde tendon yırtılması
  • Kemiklerde sinir iltihabı
  • Köpeklerde kalça displazisi

Köpeğin topallamasının altında sadece travmalar olmadığını yukarıda sıraladık. Bu sorunun altında basit nedeler olmasının yanında ciddi sağlık sorunlarında olabileceğini bilmelisiniz.

Köpeklerde Topallamanın Diğer Nedenleri

Köpeklerde meydana gelen kırıkların birçok nedeni vardır. Kırıklarının büyük bir kısmı bir kaza sonucu olur. Kırık sonucunda kemiğin dokusu bozulmaktadır. Köpek hissettiği ağrıdan dolayı yere basamaz. Bu yüzden de topallamaya başlar.

Köpeklerde travma sonucu oluşan diğer sorun da çatlaklardır. Kemiğin dokusunda meydana gelen çatlakların en belirgin belirtisi topallamalardır. Çatlağın yerine ve şiddetine göre topallamanın da şekli değişir. Bazı çatlak vakalarında belirti görülmez.

Köpeklerde meydana gelebilecek yumuşak doku hasarlarının topallamanın en sık görüldüğü nedenidir. Genelde çok sık topallama görmezsiniz.Ciddi yumuşak doku hasarında topallamanın şiddeti de artacaktır.Köpeğinize bir diken bile batsa yumuşak dokuya zarar verir.

Köpeklerde burkulma; eklemin normal görünüşü dışına çıkmasına neden olur. Fakat burkulmalar kısa sürelidir. Eğer çok ciddi bir burkulma olmadıysa kısa sürede eklem normal pozisyonuna geri dönecektir.

Köpeklerde ligament sorunu; ligamentin kopmasının en belirgin özelliği topallamadır. Bunun haricinde ligamentler ile ilgili birçok sorunda topallama önemli bir belirtidir.

Köpeğin patisine ve tırnağına giren yabancı cisimler ona rahatsızlık verecektir. Deriye batan ot veya sivri maddeler köpekte topallamaya neden olur. Yabancı cisimin çıkarılması sonunda köpeğinizin topallaması da son bulacaktır.

Köpeğiniz Topallıyorsa Ne Yapabilirsiniz

Köpeğiniz bir travma sonucunda topallasa bile kemikte kırık ve çıkık olmasına ihtimal vererek kesinlikle veteriner hekiminize gitmelisiniz. Köpeğinizin hiçbir neden yokken topallaması yukarıdaki sebeplerden ötürü olabilir. Köpeğin darbe almadan da topallama yaşayabileceğinden bahsettik. Bu yüzden köpeğinizin çok ciddi sorunlar yaşamaması için veteriner hekiminizin röntgen çekip kesin tano koyması için vakit kaybeden doktorunuza gitmelisiniz.

“Bu makalede doğru olmayan hiçbir bilgiye yer verilmemiştir. PetYaşam ailesi olarak size sunulan içeriklerde güvenilir farklı kaynaklardan araştırmalar yapılıp derlenme sonucunda aktarılıyor. Tabii ki kedinizin asıl kontrolünü veteriner hekiminiz tarafından yapılmasını sağlamalısınız. ”


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar