By melissa1 | 26-09-2022
Köpeklerin kısırlaştırılması nedeni daha mutlu ve sağlıklı büyümelerini sağlamaktır. Dişi yavru köpekleri kısırlaştırma rahim kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri olasılığını azaltır. Kısırlaştırma planlanmayan gebelikle bağlantılı olan riskleri de ortadan kaldırmıştır. Bazı veteriner hekimler dişileri diğerlerinden önce kısırlaştırır. Bazıları ise bu duruma karşı çıkmaktadır. Zamanlama konusunda alanında uzman veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Erkek yavru köpekler kısırlaştırıldığında testis tümörlerini ve protest problemlerinin ortadan kalktığı görülmüştür. Ayrıca fıtık ve kalıcı tümör olasılığı da azalmaktadır.
Köpeğinizi kısırlaştırmanın sağladığı yararlardan bazıları şunlardır:
Kısırlaştırma konusunda sizi etkileyen faktörler köpeğinizin kilo problemi yaşayıp yaşayamayacağı, kişiliğinin değişip değişmemesidir. Yavru köpeğinizin kısırlaştırma sonrasında kilo alması zorunlu değildir. Ona verdiğiniz mama miktarını ve düzeyini ideal düzeyde tutmanız gerekir. Köpeğiniz 1 yaşına geldiğinde düşük kalorili mamaları vermeniz tavsiye ederiz. Kısırlaştırma sonrasında köpeğiniz daha az saldırgan olacaktır. Başıboş dolaşma ve idrarla bölgesini belirleme idrar püskürtme olasılığı da minimum seviyeye iner.
Kısırlaştırma işlemi evcil hayvanınıza anestezi yapılarak uygulanır. Dişilerde rahim ve yumurtalıkların veya yalnızca yumurtalıkların çıkarılması ile ortaya çıkar. Normal olarak veteriner hekiminiz girişiminden önceki 12 saat boyunca yavru köpeğinize yiyecek ya da su vermemeniz önerir. Kısırlaştırma işlemi sonrası muhtemelen yavru köpeğinizi aynı gün eve götürürsünüz. Uyuşukluğu çok fazla varsa biraz daha uzun süre kalabilir. Akşamları köpeğinize hafif mama vermeniz önerilir. Eve döndüğünde köpeğiniz birkaç gün dinlenerek daha fazla sevgi ve İlgiye muhtaç kalır. Etrafta zıplamasına ya da dikişlerini ısırmasına izin vermemelisiniz. Egzersiz boyunca sadece hafif egzersiz yapmasına izin vermeli; hekiminize düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuz size bakımı konusunda daha fazla önerilerde bulunarak girişim sonrasında kontrol için yavrunuzu ne zaman getirmeniz konusunda da bilgi verecektir. Dikiş kontrolünün yanı sıra gerekiyorsa dikişlerini çıkarılması gibi işlemler için kısırlaştırma girişiminden 10 gün sonra doktora gitmeniz tavsiye edilir.
Köpek kısırlaştırmanın önemi sahipsiz köpeklerin azaltılarak doğum ile karakterize sorunların yaşanması gibi problemlerin önlenmesidir. Köpeklerin kısırlaştırılması ile evcil hayvanınızın agresif davranışları azalarak plansız gebelik ve pek çok kanser türünün oluşma riski engellenir.
Köpek kısırlaştırmanın faydalarından bazıları şunlardır:
Köpek kısırlaştırmanın zararları daha çok risk faktörlerinden oluşur. Kısırlaştırma işlemi cerrahi bir uygulama olduğu için anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatının steril koşullarda yapılması köpeğinizin sağlığı için oldukça önem taşır. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası kanama, enfeksiyon, ağrı kesici, ilaçların kullanımı çeşitli reaksiyonlara sebep olabilir. Bu gibi ameliyata özgü riskler uzman hekiminiz tarafından takip edilerek köpeğinizin iyileştirilmesi, operasyon yan etkilerinin en az seviye indirilmesi gerekir. Enfeksiyon riskinin azaltılması için köpeklerin ameliyat bölgesini yalamasını önleyen yakalıklar kullanılır. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında erkeklerde testosteron, dişlerde östrojen salınımı önlenir. Bu gibi faktörler avantajlı görülse de evcil dostunuzun kemik gelişimi, diğer vücut sistemi üzerinde çeşitli problemlere yol açabilir. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı veteriner hekiminiz tarafından doğru şekilde belirlenerek ameliyatın sağlıklı, steril ortamda gerçekleştirilmesi gerekir. Köpeğiniz detaylı muayene edildikten sonra kısırlaştırma işlemine geçilir. Özellikle büyük köpekler gelişimlerini tamamladıktan sonra bu operasyonla ilerleyen zamanlarda kemik, eklem sorunları gibi problemler yaşayabilir. Obezite artışı, köpek kısırlaştırmanın diğer sonuçlarındandır.
Uygulama sonrasında köpeğinizin metabolizması yavaşladığı için kalori ihtiyaçları düşer. Hareketlilikleri de bir nebze azalır. Bu gibi değişimler köpeğinizin kısa sürede kilo almasına, obezite riskinin artmasına neden olur. Ancak kısırlaştırma işlemi sonrasında köpeğinizin kilo alımını engelleyen çeşitli beslenme, aktivite programlarını uzman hekiminiz gözetiminde uygulamanız gerekir. Köpek ırklarına özel olarak geliştirilen gelişim dönemlerinde kullanabileceği sağlıklı, kalori düzeyi düşük, vitamin, protein, mineral desteği sağlayan mamalar tavsiye edilir. Kısırlaştırılan köpeklerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak Demans görülme sorunu ortaya çıkabilir. Köpeğiniz zaman içinde evlerini, eğitimlerini unutabilir. Ailelerine karşı davranışlarında saldırganlık oluşabilir. Kısırlaştırılmayan köpeklerin üreme hormonları, bilişsel sağlığı doğrudan etkilenir. Üreme organının doğru, sağlıklı salgılanması endokrin üzerinde çeşitli etkilere sahip olduğu için kısırlaştırma, tiroid seviyesini dengede tutar. Veteriner hekiminiz tarafından kolaylıkla tespit edebileceğiniz Köpeklerin kısırlaştırılması işlemi için doktorunuz tavsiyesi ile çeşitli ilaç ve takviyeleri kullanarak sağlıklı, rahat, emniyetli şekilde kontrol altına alabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?