İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Hastalık Belirtileri: Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-11-2021

Köpek Hastalık Belirtileri: Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Köpek hastalık belirtileri ne yazık ki her zaman erken tespit edilemiyor. Köpekler, olumsuz yaşam koşulları altında yanlış ve elverişsiz barındırma, belenme yanlışları ve yapısal nedenlerden yakalandığı basit hastalıklar olarak nitelendirebiliriz. Bu hastalıklar iyi ve yoğun bir bakımla sağlığına çabucak kazanabileceği hastalıklar olmakla birlikte ihmal edilirse kronikleşip daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Köpek Hastalık Belirtileri: Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Köpekler Soğuk Algınlığı

Bu hastalık genellikle köpeğinizin barındığı yerin yuvası kulübesi vb gibi köpeği dış hava koşullarından yeterince korumadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Köpeğinizin kulübesinin soğuktan yeterince korumaması rüzgâr alması yağmurdan korumaması gibi nedenlerden kaynaklanır. Bu da soğuk havalarda yıkanması da buna sebep olabilir.

Soğuk algınlığı genelde, köpeğinizin burnunda akıntı gelmesi, ateşinin yükselmesi, daha sık idrara çıkması gibi belirtileri olarak kendini gösterir.

Soğuk algınlığı durumunda, Köpeğinizin sıcak tutulması, daha hafif sindirim sistemini yormayacak mamalarla beslenmelidir. Vitamin takviyelerinin yapılması özellikle C ve D vitaminleri alınması sizin alabileceğiniz başlıca önlemler arasındadır. Tabi ki Veterinerinizin den bilgi alarak haraket etmekte çok önemlidir. Onun önereceği soğuk algınlığı ilaçları ve tavsiyelerle köpeğiniz sağlığına çok daha çabuk kavuşacaktır.

Köpeklerde Bronşit

Bronşit, üşütme soğuk algınlığı durumlarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Belirtileri genelde gözlerde akıntı kızarıklık ve çapaklanma baş gösterir. Bu hastalık, gençlik hastalığıyla denilen bir hastalıkla benzer belirtiler gösterip karıştırılmaması çok önemlidir. Emin olamıyorsanız hemen veterinerinize danışmalısınız.

Bronşitin neden olduğu göz akıntısı için mikrop öldürücü özelliği olan borik asitli suya batırılmış pamukla pansuman yapılabilir. Mamasına C vitamini takviyesi yapılarak sıcak tutmanız önemlidir.

Köpeklerde Yanlış ve Dengesiz Beslenme Sonu Oluşan İshal ve Kabızlık

İshal ve kabızlık genelde dengesiz ve hatalı beslenme sonucu ortaya çıkan sindirim probleminin sonucu olarak baş gösterir. Uygulayacağınız düzenli beslenme programı ve veterinerinizin önereceği besinlerle ve vitamin takviyeleri ile köpeğiniz kısa sürede sağlığına kavuşacaktır. Kabızlığın tedavi edilmemesi bağırsaklarda önemli hastalıkların çıkmasına ve kronikleşmesini neden olabilir kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.

İshal ise birçok hastalığın nedeni olabilir, birçok hastalığın belirtileri arasında ishal baş göstermektedir. Çok iyi gözlenmeli ve kesinlikle veterinerinize başvurmalısınız.

Yine hafif besinlerle le ve vitamin takviyeleri ile sindirim sistemi rahatlatıla bilir. Köpeğinizin su kaybını önlemeye yönelik tedbirler alınmalıdır.

İshal ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği için bu konuda kesinlikle veterinerinize danışmalısınız.

 Köpekler genelde İlaç alma konusunda zorluk çıkarırlar

İlaçları yiyeceklere karıştırmak bir çözüm olabilir fakat köpeklerin hassas koku alma duyuları bu yiyeceklere karşıda iştahsız davranmalarına neden olabilir. Bu durumda yapabileceğiniz hap veya tableti köpeğinizin ağzına tableti zorla koyup üzerine su içirerek yutkunmasını sağlamak çözümlerden biridir. İlaçlar sıvı veya toz şeklindeyse yemeklere karıştırılınca yemek istemiyorsa, toz olan ilacı suyla karıştırıp bir şırınga yardımıyla ağzının içine sıkabilirsiniz. Ampul şeklindeki ilaçların veterineriniz tarafında tatbik edilmesi gereklidir.

Burada köpeğinizin bazı basit hastalıklara karşı alınması gereken küçük önlemlerden bahsettik, Bütün bunları veterinerinize danışarak yapmanız köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Veterineriniz köpeğiniz hakkında en iyi bilgiye sahip olduğundan, köpeğinizin bir an önce sağlığına kavuşması için en sağlıklı yöntem onun kararı olacaktır.

Köpeklerde Kulak İltihaplanması

En çok karşılaşılan sorunlardan bir diğer köpeklerde kulak iltihabı sorunu ne yazık ki bazı ırklarda doğuştan gelmektedir. Uzun kulaklı köpekler daha yatkındır. Örneğin; Bloodhound ve Cocker köpek cinslerinin kulakları enfeksiyon yaşamaya müsaittir. Tabi ki sadece uzun kulaklı köpekler değil, sürekli nemli, ıslak kulaklara sahip köpeklerde de iltihaplanma yaşanır.

Köpeğinizin kulaklarında sorun olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sürekli kafasını sallaması. Patileri ile kafasını eğip kulaklarını kaşımaya çalışması ve kulaklarından kötü bir koku almanız köpekler kulak iltihabı belirtileri gösterir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Yavruluk dönemlerinde yakalanma riski daha yüksektir. Ancak köpek gençlik hastalığı aşısı ile bağışıklığı güçlenen yavrunuzun hastalığa yakalanma riskini azaltır. Bu hastalığın ayırt edici bir belirtisi yoktur. Kimi zaman kendini grip gösterir. Kusma, ishal, öksürme, hapşırma gibi temel hastalık belirtileri verir. Bu yüzden yavrunuzu aşısı olana kadar çok iyi korumalısınız.

Köpekler Uyuz Hastalığı

Cilt hastalıklarından biri olan ve köpeklerin en büyük düşmanı uyuz aşırı kaşınmaya yol açtığı için deri yüzeyinde tahrişe neden olur. Uyuz köpeğin derisinden girerek vücudun geneline yayılmaya başlar. Gözle görülmesi çok zordur. Köpekler 2 türlü uyuza yakalanır. Başka bir hayvandan geçen uyuz türü, diğeri de bağışıklık sisteminin doğuştan yaptığı uyuz çeşididir.

Köpeklerde Parvovirüs- Kanlı İshal

Yine yavruluk dönemlerinde yakalanma riskinin en yüksek olduğu hastalık direk bağışıklık sistemini çökertir. Kuluçka döneminden sonra hastalık yavaş yavaş kırmızı kan hücrelerini azaltarak kalp sisteminin düzensiz çalışmasına yol açar. Yavruyken köpeğinize parvovirüs aşısı yaptırmanız hastalıktan daha iyi korunmasını sağlar.

Köpeklerde Romatoid Artrit

Daha çok yaşlı köpekleri etkileyen artrit artık yaşlanmayla beraber eklemlerde iltihaplanma, kireçlenmeye neden olur. Büyük ırk köpekleri daha çok etkilediği için Alman kurdu, Doberman gibi köpeklerin sıklıkla yaşadığı eklem hastalığıdır. Köpeklerde hareketsizlik, köpeklerde obezite hali eklem sorunları yaşamasına zemin hazırlar. Bu nedenle köpek ister genç ister yaşlı olsun her gün düzenli egzersizler yapılmalıdır.

Köpeklerde İç ve Dış Parazitler

Tenyalar köpekler için en tehlikeli parazitlerdir. Çünkü bu solucan grubu köpeğin bağırsak organında bulunduğu için beslenmesi ve büyümesi çok kolaydır. Tenyalara yol açan sebepler, çiğ gıdalar, bozulmuş yemekler ve köpeklerde parazit yapan gıdalar rol oynar. Köpeğin dışkısını kontrol ederek parazit kontrolü yapabilirsiniz.

Köpeklerde Mide İltihabı

Az rastlanılan bir hastalık gibi görülse de aslında öyle değil. Sanıldığının aksine köpekler mide iltihabına sık rastlamaktadır. Yanlış gıdalar sonucu gastrit direk midedeki sıvıyı etkilediği için iltihaplanmaya neden olur.  Köpeğin çok hızlı yemek yemesi, lokmalarını çiğnemeden yutması, aşırı yemek yeme gibi nedenler köpeklerde mide iltihaplanması durumuna yol açar.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar