İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Besleme Rehberi:Yavru Köpek Ne Kadar Mama Yemeli

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-06-2022

Köpek Besleme Rehberi:Yavru Köpek Ne Kadar Mama Yemeli

Köpek besleme rehberi ilk defa sahiplenen kişiler için okunması gereken bir kılavuzdur. Çünkü köpeklerin beslenme konusunda oldukça titiz davranmalısınız. Yavru köpeğin sütten kesildikten sonra artık kaliteli mamalarla büyümeye başlayacaktır. Kemikleri, kasları, hücre ve dokuları yediği besinlerle gelişir. Çok az ya da çok kaloriye sahip mamalara, gıda takviyelerine karşı dikkatli olmalısınız. Köpeğin ihtiyacından fazla ve eksik olmamalı. Yavru köpek ne kadar mama yer? Yavru köpeğin iri olması için yapmanız gereken birkaç önemli noktayı yazımızın devamında bulacaksınız.

Köpek Besleme Rehberi: Emziren Köpekler Ne Yer?

Yavru köpek sahiplenme sonrasında yaşamının her aşamasında beslenme konusunda neye ihtiyacı olduğunu öğreneceğiniz ve gelişmesine nasıl katkıda bulunması gerektiğini öğrenmelisiniz. Yetişkin bir köpeğiniz varsa ve yavru olduysa ilk 2 ay anne sütü almaları sağlanmalı. Anne köpeğin sağlık durumu ve yavrularını iyi bir şekilde emzirmesi için kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarından alınmalı. Doğumla beraber anne köpeğin beslenme ihtiyacı artar. Ortalama olarak yavruların 450 gr ağırlığa sahip olması için annenin 100 kaloriye ihtiyacı vardır. Bunu sağlamak için de anne köpeğin 100 kalorilik bir beslenmeye gereksinimi olacaktır.

Anne köpeğin yeterince kalori alamaması süt miktarını azaltıcı etkisi olacağı gibi düzensiz beslenmeyle de sütün kalitesine bozar. Hamile köpek ya da emziren köpeklerin ne kadar mama yemesi gerektiğini belirlerken bakılması gereken birkaç faktör daha vardır. Örneğin bulunduğu çevrenin ısısı, köpeğin aktivite miktarı, metabolizma çalışma hızı, kaç yavru doğurduğu,yavrularının büyüklüğü ve anne köpeğin kilosu hesaba alınarak kalori miktarı ayarlanmalıdır.

Annesiz Yavru Köpek Nasıl Beslenir?

Mümkün olduğunca yavruların anne sütü alması sağlanmalı. Ancak sokakta annesiz yavru köpek bulma ya da doğum sırasında anne köpeğin hayatını kaybetmesi gibi durumlarda ne yazık ki durum değişiyor. Yavruların beslenmesi için sorumluluk almak gerekiyor. Henüz yeni doğdukları için sadece biberon yardımıyla süt takviyesi yapılması gerekir. Biberonla yavru köpeği beslerken doğru miktarla beraber zamanı ayarlamalısınız. Veteriner hekiminizden ya da petshoplardan yavru köpekler için süt tozu almalısınız. Kesinlikle inek sütünü köpeklere içmemelisiniz. Aksi takdirde zehirlenmelerine yol açabilirsiniz.

Yavru köpek süt tozunu aldıktan sonra oda sıcaklığında olacak şekilde biberona koyun. Yavruya vermeden önce bileğinizle sütün sıcaklığını test edin. Kucağınıza aldığınız yavru köpeğin başını kolunuza yerleştirerek ayaklarını da aşağıya doğru sarkıtın. Aynı şekilde bir bebeğin biberonla süt içermiş gibi. Yavru köpeğin emmesi durana kadar ya da yavaşlayana kadar beslemeye devam edin. Doyduğunu anlamak için sütü içip içmediğini boynuna dokunarak kolayca anlayabilirsiniz.

Yeni doğan yavru köpeklerin her 2-3 saatte bir beslenmesi gerekiyor. Gün içinde 4-5 öğün beslenmeleri söz konusuysa gece beslenmelerine gerek kalmayacaktır. 2-4 haftalık bir köpek yavrusunun beslenme programı, her 6-8 saatte bir olacak şekilde düzenli olmalı. Her beslenmeden sonra yavru köpeklerinde tuvaletini yapmasını teşvik etmelisiniz. Köpek çiş pedi yerleştirdiğiniz alana yavrunuzu koyarak idrar, dışkı yapması için bekletin. Tuvalet ihtiyaçlarını giderdikleri zaman genital organını nemli bir bez yardımıyla temizlemelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin yaşlara göre beslenme sıklıkları

Köpeğimi Ne Kadar Beslemeliyim?

Yavrular tamamen sütten kesildikten sonra diyetlerini ve kilo alımlarını izlemelisiniz. Yavru köpeği beslemek için dengeli diyet ve besin gelişimi için takviyeleri ideal oranda verilmeli. Küçük cins ve oyuncak köpek ırkları, hipoglisemiye yatkın köpeklerin ekstra özel gıdalara ihtiyacı olur. Aldığınız köpek mamasının içeriğindeki oranlara ve veterinerinizin tavsiyelerini takip etmeniz de son derece önemlidir. Veterineriner hekiminiz yavru köpeğin aşırı kilolu veya zayıf olmasına, beslenme yetersizliklerine, çürümüş veya kısırlaştırılmış olup olmadığına ve aktivite düzeyi ile beraber diğer faktörlere bağlı olarak özel önerilerde bulunacaktır.

Bir köpek mamasının formülünde farklı içerik ve besin miktarı nedeniyle  başka bir markanın yavru besleme yönergeleri değişiklik gösterir. Yine de kaliteli köpek mamalarının sağladığı yavru köpekler için beslenme çizelgesini izlemeniz son derece önemlidir. Aksi takdirde  yavrularınızı aşırı besleyebilir veya yetersiz besleyebilirsiniz.

Yavru köpek mama ölçüleri  için bir diğer önemli not: Mamayı doğru bir şekilde ölçmek ve porsiyonları tartmak için bir terazi ya da  ölçü kabı gibi bir şey kullanmanızı tavsiye ederiz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar