İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğinizi Tembellikten Kurtarma Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-12-2020

Köpeğinizi Tembellikten Kurtarma Yolları

Hareketsiz bir yaşam tarzı, köpeğinizin zihinsel ve fiziksel sağlığı için gerçekten kötü olabilir. Fazla kilolu köpekler eklemlerinde veya kemiklerinde problemler geliştirebilir ve yıkıcı davranışlar sergileyebilir. Uyuşuk köpeklerin tembellik belirtilerinin nedeni altta yatan ciddi sağlık sorunu olabilir.

Hareketsiz köpekler obeziteye ve kardiyovasküler problemler, diyabet ve hipertansiyon gibi bir dizi başka hastalığa daha yatkın hale gelir  . Bu sağlık risklerinin dışında,  fazla kilolu olmak kemik ve eklem problemleri olasılığını artırabilir  veya önceden var olan koşulları kötüleştirebilir. Özellikle kalp hastalığı gibi ciddi bir durum buna neden olabilir. Köpeğiniz uyuşuk davranıyorsa veya normalden daha az aktif ise bu ipuçlarına dikkat etmeniz önemlidir.

Uyuşukluğun Muhtemel Nedenleri

Bazı köpeklerin yorucu bir aktiviteden sonra biraz yavaşlaması normaldir. Uzun bir yürüyüşten sonra köpeğiniz eve geldiğinizde olduğu yere yığılıyor ve uzun süre kalkmıyorsa veteriner hekiminizden bir randevu almanızı öneririz. Köpeğinizin bu davranışı sürekli devam ediyorsa eğer bu durum  kalp hastalığı gibi önemli sorunlar için yalnızca bir kırmızı bayraktır. Ancak aynı zamanda eklem ağrısı gibi sorunlardan kalp sorunları gibi riskli koşullara kadar birçok başka sağlık sorununu da işaret edebilir.

 Köpeklerde Uyuşukluğa neden olan olası hastalıklar:

  • Enfeksiyon kapmaları
  • Kalp sorunları
  • Karaciğer sorunları
  • Diyabet ve ya hipoglisemi
  • Hipotiroidizm
  • Parazitler
  • İlaçların yan etkileri

Bu durumları da göz önüne alarak köpeğinize veteriner hekimin kontrolünde tutarak  tıbbi bir durum olasılığını ortadan kaldırabileceksiniz. Köpeğiniz önemli ölçüde yavaşlıyorsa onu daha fazla egzersiz yapmaya zorlamayın. Eğer hasta ise bu hastalığı daha da kötüleştirebilir. Diğer semptomlar için onu yakından takip edin. Öksürük, ağır nefes alma dikkat edilmesi gerektiğine dair birkaç örnektir. Köpeğiniz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa hemen veterinerinizi arayın.

Bazı köpekler sadece etrafta uzanmayı ve hiçbir şey yapmamayı sever ve çoğu köpeğin böyle yapmasının nedeni doğalarında olmasıdır. Bir köpek seçerken, istediğiniz cinsin kişiliğini, sağlık özelliklerini, neler yapmayı sevdiklerine kadar ince bir araştırma yapmanızı öneririz. Çünkü kimi köpekler adrenalini yüksek aktiviteler yapamazlar. Köpeğinizin halsiz davranıp davranmadığını anlamak oldukça kolaydır. Aşırı uyku, düşük enerji, heyecan eksikliği ve geç tepkiler, uyuşuk bir köpeğin açık belirtileridir.

Köpeklerin yaşlandıkça biraz yavaşlaması normaldir. Eklem sorunları, kilo alımı ve sadece yaşlılıktan dolayı daha fazla yorulmak, yaşlı bir köpeğin daha az aktif olmasına neden olabilecek faktörlerdir. Köpeğinizin yaşı ne olursa olsun her zamankinden farklı bir şekilde daha çok yorulurlarsa bunu  yaşlandığı için göz ardı etmemek önemlidir.

Tembel Bir Köpeği Canlandırma İpuçları

Tembel bir köpeğin çeşitli nedenleri vardır ve köpeğinizin tembelliğine neyin sebep olduğunu tam olarak bilmek önemlidir. Göz ardı edilmesi gereken en önemli şeylerden biri tıbbi bir durumdur. Veteriner ziyaretinden sonra köpeğinizin sağlığında bir sorun olmadığını sadece kısa süreli bir anksiyete yaşadığını öğrendiğinizde köpeğinizi canlandırmak için sizlere birkaç önerilerde bulunduk.

1) Köpeğinizin beslenme listesine ve yeme alışkanlıklarına yakından bakın ve bunları veterinere bildirin. Köpeğinizin mamasının etiketini yanınızda getirin, böylece veteriner hekim mamasının içerisindeki malzemelere bakabilir. Köpeğinizi  beslenmesinde ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içermediği veya bileşenlere olumsuz tepki verdiği için enerji eksikliği olabilir. Veterineriniz, minimum düzeyde yağ, alması gereken miktarda karbonhidrat, protein içeren bir gıda markası önerecektir.

2) Köpeğinizi daha önce hiç bulunmadığı farklı yerlerde günlük yürüyüşlere çıkarıp çevresini keşfetmesine izin verin. Köpeğiniz alışık olmadığı yerleri gördükten sonra enerjisi artmalı ve manzaralara tepki vermelidir. Köpeğiniz yaşlıysa ya da aşırı kilolu ise ilk başta 10 dakikalık bir yürüyüşle başlayın ve alıştıkça süreyi kademeli olarak artırın. Köpeğinizi farklı çevre ve kokulara maruz bırakmak için rotanızı düzenli olarak değiştirin.

3) Daha aktif olmaya teşvik etmek için köpeğinizle oyunlar oynayın. İlgisini çeken şeyin ne olduğunu keşfetmeden önce birkaç oyun türü ve çeşitli farklı oyuncakları denemeniz gerekebilir. Onu kovalayıp geri dönmesi için bir top attığınız veya sopa attığınız bir getirme oyununda ona meydan okuyarak motive olmasına yardımcı olacak düşük kalorili ikramlarla ödüllendirin.

4) Köpeği olan arkadaşlarınızla oyun randevuları ayarlayın. Diğer köpeklerin varlığı onun oyuncu doğasını ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Bu ona sadece ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel uyarımı vermekle kalmayacak, aynı zamanda sosyal beceriler de geliştirecektir.

5) Beslenme, tuvalet gezileri, yürüyüşler her gün aşağı yukarı aynı saatte yapılması gereken aktivitelerdir. Köpeğiniz bu rutine alışacak ve zamanı geldiğinde hemen harekete geçecektir.

Köpeğinizin vücudu uyarıldığında günlük aktivitelerini, zihinsel egzersizlerini, fiziksel egzersizlerini ve sizinle geçirdiği zamanı dört gözle bekleyecek. Her gün yatmakta olan uyuşuk bir köpek değil, daha enerjik bir köpek göreceksiniz.

Uyarı!! Köpeğinizi yeni bir egzersiz rejimine sokmadan önce bir veteriner hekime danışın. Çünkü her egzersiz tüm köpekler için uygun değildir. Köpeğinizin yaşı, sağlığı ve ırkı dikkate alınmalıdır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar