By melissa1 | 14-05-2021
Yavru Köpek sahiplenme yapmak isteyen pet severler genellikle eğitimleri tam olan bir köpek isterler. Yavru köpeklerde bu mümkün olmadığı için yetişkin bir köpeği alıp direk bakmak isterler. Bunun nedeni ise tuvalet eğitimleri ve diğer itaatkar eğitimlerinin tam olmasıdır.
Bunun avantajları olduğu sanılırsa da aslında rahatlıktan başka bir şey değildir. Ancak kişinin kendi köpeğini kendisinin yetiştirmesinin öylesine önemli özellikleri vardır ki, hiçbir köpek dostu bundan vazgeçmemelidir. İlk başta unutmamamız ve aklımızdan silmememiz gereken en önemli konu; köpeğin kafasında aslında bir "anne" fikrinin oluşmamasıdır. Bizim bildiğimiz türde "anne"lik anlayışı köpekte yoktur. Köpek için "anne", ona ilk yemeğini veren ve daha sonra beslenmesini sağlayan kişidir. Köpek gerçek anlamdaki annesini bilmez, çünkü geçmişe dönerek hatırlayamaz. Köpeğe en çok kim yemek verir ve onunla ilgilenirse, hayvanın özellikle o kişiye bağlılığı artar. Buna gelişmiş köpeklerin eski sahiplerini gördüklerinde bir çocuk gibi sevinmelerini örnek olarak gösterebiliriz. Bu nedenle de bunu fırsat bilmeli ve köpeği mümkün olduğunca küçük almalıyız.
Çünkü bizi başlangıçtan itibaren tanıyan köpek, her şeyden fazla sevecektir. Köpek eğiticilerinin en eski kurallarından biri, köpeğin vücut gelişimi esnasında birtakım hatalardan kaçınmaktır. Çünkü gelişme döneminde yapılacak bazı hatalar ilerde asla tamir edilemezler. Daha gelişme devresinde bile güçlü ve sağlam olan vücut, onu her tür hastalıktan korur. Gelişme devresinde kötü beslenen bir köpek, ilerki yaşlarında hastalıklara karşı daha zayıftır. Bu nedenle de almak istediğimiz gelişmiş bir köpeğin, büyüme evresinde yeterince beslenip beslenmediğinden hiçbir zaman emin olamayız.
Çoğu zaman ilk görünüş ile yetiniriz ki, bu da aldatıcı olabilir. Gerçek köpek dostu, o sevimli, kimi zaman sakar, kimi zaman muzır yavrunun, vereceği eğitimle nasıl da becerikli, kurnaz ve güçlü bir köpeğe dönüştüğünü görmekten büyük keyif alır. Bu da pek çok şairi, pek çok ciddi düşünürü bile sevindirmeye yetmiştir. Bazen bir insan yavrusundan bile daha sevimli olabilir. Her ne kadar onun gibi yardıma muhtaç olmasa da, köpek yavrusu yaptıklarıyla bizi büyüleyebilir. Yavru köpekler, büyüme devresinde bizi biraz zahmet verirler ama daha sonraki yıllarda uzun ömürleri, sağlıklı davranışları, sevgi ve sadakatleriyle bunu kat kat geri öderler. Sadakatin ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Çünkü bu da beklediğimiz özelliklerden biridir. Tüm bunlara pek çok el değiştirmiş, pek çok değişik karakterlerden etkilenmiş olan yetişkin bir köpekte buluyor muyuz? Biz bile, daha önce eski sahibine bu kadar bağlıyken, daha sonra bize bağlanan köpeğin sadakatinden şüphelenmez miyiz?
Her yavru köpeğin, eğitimini tamamlayıncaya kadar aynı süreye ihtiyacı yoktur, bu köpekten köpeğe değişir. Yapılan pratik deneyler, büyük yapılı köpeklerin, küçüklere oranla eğitimlerini daha kısa sürede tamamladıklarını göstermiştir. Örneğin minyatür köpekler, koruyucu köpeklere oranla daha geç temizlenirler, yani tuvalet terbiyesini daha geç öğrenirler. Bunun bir nedeni de belki bizlerden kaynaklanmaktadır.
Küçük yapılı köpeklerin, minyon yapılarından dolayı daha çabuk üşütebileceklerinden endişelendiğimizden onları daha ender temiz havaya çıkarırız Oysa bu yanlış ve sadece bir önyargıdır. Doğa, oluşturduğu tüy dokusuyla köpeğin her ısıyı sağlıklı atlatmasını sağlıyor. Eğer yine de sık hastalanıyorsa, bu onun bağışıklığının iyi oluşturulmamasından kaynaklandığını gösterir. Bu söylediklerimiz gelişmesini tamamlamış köpekler için geçerlidir.
Eğer yavru köpeğinizi kış aylarında almışsanız sıcak bir odada bakın. Yavru tekse geceleri kutusuna yüne sarılmış içi sıcak su dolu bir şişe y ada buyot koyun ki yavru üşütüp hastalanmasın.
Eğer sizde kendinize güzel bir yavru köpek sahiplenmek istiyorsanız sitemiz üzerinden Köpek sahiplenme ilanlarına bakabilirsiniz.