By melissa1 | 08-11-2022
Köpeklerde bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlıkları açısından çok önemlidir. Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi, köpeği çeşitli hastalıklara karşı korur ve sistemlerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sebeple bağışıklık sistemi güçlendirilmeli, köpeğin sağlığı desteklenmelidir. Köpeğin bağışıklık sistemi güçlenmesi için yapılabilecek şeyler vardır.
Köpeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına yapılması gereken adımları uygulamak ve gerektiği yerde veteriner hekime danışmak, köpeğin sağlığı için yapılması gereken eylemlerdir.
Köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılabilecekler şu şekildedir:
Bağışıklık sistemini negatif etkileyen durumlardan biri aşırı kilo ve yağ oranıdır. Köpek ile aktivitelerin yapılması köpeği hareketli olmaya teşvik edecektir. Bu sayede vücutta yağ yakımı hızlanır ve bağışıklık sistemi güçlenmiş olur.
Köpek ile aktivitelerin yapılması ve oyun oynanmasının bir diğer yararı köpek ile kişi arasında sevgi bağının güçlenmesidir. Sevgi hissedilmesi de bağışıklık sistemini destekleyen ve güçlendiren bir unsurdur.
Köpeğin beslenmesinin düzenli olması bağışıklık sistemini etkileyen diğer unsurlardan biridir. Karbonhidrat – protein ve yağ dengesinin kurulduğu, öğün saatleri ve düzeninin belli olduğu bir beslenme alışkanlığı, köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
Veteriner hekime danışılarak çeşitli takviyeler alınmalı ve bu takviyeler köpeğe verilmelidir. Besinler aracılığı ile alınan vitamin ve mineraller kimi zaman yetersiz kalabilmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu sebeple veteriner hekimin önerdiği ek takviyelerin alınması, köpeğin bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı önlem için önemli olacaktır.
Köpeğin sağlık kontrolleri ve yapılması gereken testler asla aksatılmamalıdır. Sağlık kontrolleri, vücutta oluşan herhangi bir aksaklığın erkenden tespit edilmesine ya da bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığı hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Bu sağlık kontrolleri sırasında veteriner hekimin önerileri önemli olacaktır.
Köpeğin uzun süre yalnız kalması, kişinin köpekle iletişim kurmaması, köpeğe zaman ayırılmaması ve sevgi verilmemesi gibi durumlar köpeğin bağışıklık sistemini olumsuz olarak etkiler. Bağışıklık sistemi ile duygusal durum arasında güçlü bir bağ vardır. Her canlı için geçerli olan bu bağ köpekler için de geçerlidir. Sevgisiz ortamda bağışıklık sistemi güçlenemez, aksine sistemin çalışması aksar. Bu sebeple köpeğe yeterli sevgi ve ilgi verilmeli, iletişim kesilmemelidir.
Köpeklerin yavru olduğu andan itibaren düzenli olarak yaptırılan aşılar, köpeğin bağışıklık sistemi güçlendirilir. Yapılan aşılar ile hastalığa sebep olan bakteri vücuda tanıtılır ve bu bakteri ya da organizmanın vücuda girmesiyle birlikte, vücut bu mikroorganizmayı tanır ve yok etmek için savaşır.
Köpeğin stres seviyesi ile bağışıklık sistemi arasında bir bağ vardır. Bu iki durum birbirini etkiler. Stres oranının artması bağışıklık sisteminin güçlenmesine engel olur, vücut hastalıklara açık hale gelir. Bu sebeple köpekler, stres yaratacak durum ve olaylardan uzak tutulmalı, stresi çeşitli oyunlar, masajlar ya da aktivitelerle atılmalıdır. Her canlı için iyi bir ruh hali, güçlü bir bağışıklık sistemi demektir.
Köpeklerin bağışıklık sistemi, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyan, ortaya çıkan bir hastalık sırasında vücudun hastalık ile çalışmasını sağlayan, vücut sistemlerinin aksaklık olmadan çalışmasını sağlayan vücudun savunma sisteminin adıdır. Bağışıklık sistemi çeşitli yollar ile güçlendirilebilmektedir. Köpeklerde de bağışıklık sistemi, her canlıda olduğu gibi, hayati bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir hayat için bağışıklık sisteminin güçlü ve doğru çalışması gereklidir.
Bağışıklık sisteminin çökmesi, köpeğin sağlığı için birçok olumsuz durumu ortaya çıkarır. Bağışıklık sistemi, hücrelerin ortak bir şekilde zararlı mikroorganizmaları yok etmeye çalışması durumudur. Vücudun hastalıklara karşı savunma sistemidir. Bağışıklık sisteminin çökmesi, hücrelerin artık bu zararlı mikroorganizmalarla savaşamayacağı anlamına gelir ve köpek birçok hastalığa karşı açık hale gelir.
Köpeğin bağışıklık sistemi, vücut için hayati bir sistemdir ve çökmesi çeşitli hayati tehlikeleri beraberinde getirir. Köpeğin hayatını kaybetmesine kadar gidebilecek olumsuz durumların meydana gelmesine sebep olur. Bu sebeple köpeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yapılması gerekilen her şey yapılmalıdır.
Köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için verilebilecek ek gıdalar vardır. Fakat bu ek gıdaların veteriner hekime danışılmadan verilmesi tavsiye edilmez çünkü bazı köpekler bazı gıdalara karşı alerjik tepkiler verebilir. Bu sebeple uygulanmadan önce veteriner hekimlere danışılmalıdır.
Köpeğin günlük yediği besinler, vitamin ve mineral açısından eksik kalabilir. Köpeğin vitamin ve minerallerden eksik olması bağışıklık sistemini negatif etkiler. Bu sebeple kişiler, köpekleri için ek gıdalara başvurabilir. Bu ek gıdalar sayesinde alınması gerekilen vitamin ve mineraller yeteri kadar alınacak, bağışıklık sistemi güçlenecektir.
Köpeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için verilebilecek besinler şu şekildedir:
Balık yağları yüksek miktarda omega-3 içerir. Omega-3 bağışıklığın güçlenmesinde, kemik ve damar sağlığında etkisinin olmasının yanında köpeklerin cilt ve tüyleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Kemik yağı, kemiklerin ve bağışlık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra vücutta biriken toksinleri de temizler. Bu sebeple ek gıda olarak sıklıkla tercih edilmektedir.
Yumurta insanlarda olduğu gibi köpekler için de oldukça faydalı bir besindir. Bu besin bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut için kaliteli protein ve çeşitli vitaminler sağlar. Bu sebeple ek gıda tercihlerinde yerini almaktadır.
Köpeklere ek gıdalar verilmeden önce veteriner hekime danışılmalıdır.
Köpeklerinin bağışıklık sisteminin güçlü olması onu birçok hastalığa karşı koruyacaktır. Köpekler günlük yaşamlarında birçok bakteri ve mikroorganizmayı vücutlarına almaktadır. Bu sebeple hastalıklara karşı açık hale gelebilir. Bağışıklık sistemi ise bunun olmasını önler. Vücuda giren mikroorganizmalar ve bakteriler ile savaşarak onları yok eder. Bu sayede köpeğin hastalanmasını engeller ya da hastalığı en kısa sürede atlatmasını sağlar. Köpeğin bağışıklık sistemi güçlü olmaması, onun hayatını tehlikeye atar.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Gençlik Hastalığı İyileşir Mi?