İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğim Eve İşiyor: Köpeklerin Evde İşemesini Önleme 

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-12-2021

Köpeğim Eve İşiyor: Köpeklerin Evde İşemesini Önleme 

Köpeğim eve işiyor diyorsanız yalnız değilsiniz. Pek çok  köpek sahibi bu durumdan muzdariptir. Eğer yavru bir köpeğiniz varsa henüz tuvalet eğitimini tamamlayamadığı için uygun olmayan yerlere idrarını yapması gayet normaldir. Köpeklerde tuvalet eğitimi biraz zaman alan bir işlemdir. Tuvaletini dışarıda yapmayı öğrenen köpek bir süre sonra evde yapmaya başladıysa bir sorun var demektir. Bu sorun altta yatan sağlık sorunu olacağı gibi psikolojik bir neden de olabilir. Bunu belirlemek için köpeği gözlemlemek gerekiyor. Anormal idrara çıkmanın altta yatan psikolojik sebebini araştırmadan önce sağlık sorunlarını belirlemek önemlidir. Yavru köpek tuvaletini ne kadar tutar? Köpeğim eve işiyor ne yapmalıyım? Erkek köpek neden eve işer sorularının cevaplarına daha yakından bakalım…

Köpeğim Eve İşiyor: Köpekler Neden Eve İşer?

Köpeklerin idrarını eve yapmasının çeşitli neden olabilir. Köpeğiniz uygun şekilde eğitilmemiş, yeterince dışarı çıkmasına izin vermemiş olabilirsiniz. Köpeğim eve işiyor sorusunun bir başka nedeni uzun süre yalnız bırakılan köpekler kaygı bozukluğundan dolayı tuvaletlerini eve yaparlar. Ya da köpeğinizin idrar tutamamasına neden olan tıbbi bir sorundan kaynaklanır. Köpeklerin uygunsuz idrar yapmasının en yaygın nedeni köpek idrar yolu enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Veteriner hekiminize durumu bildirmelisiniz. Veteriner hekiminiz birtakım testler ile durumu belirleyecektir. İdrarda bakteri ve anormal bir durum aramak için yapılır. Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyarsa, bir sonraki adım bir ilaç tedavisidir. 

Köpeklerde idrar sorunları: İdrarda taş, mesane taşları, yapısal anormallikler ve tümörler. Köpekteki idrar yolu sorunları mama değişimi, ilaç tedavisi ve takviyeler ile iyileşir. Fakat mesanedeki taşlar daha büyükse cerrahi müdahale gerekir.

Köpek tuvaleti evde yapmasının diğer tıbbi durumları: Köpeklerde bacak ağrısı, böbrek veya karaciğer hastalığı, adrenal bez sorunları, bilişsel sorunlar da uygun olmayan idrar yapmasının nedenleri arasındadır. Yetişkin köpekler hiçbir sağlık sorunu olmadığı takdirde en fazla 8 saat tuvalet ihtiyacını tutar. Fakat bu ilerde kas sorunlarına yol açar. Köpeğin uzun süre yalnız kalmaması, tuvaletini yapma imkanı bulduğu bir alan yaratmalıdır.

Yavru Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutar

Yetişkin bir köpeğe göre yavrular henüz gelişme aşamasında olduğu için kas grupları zayıftır. Küçük olması, eğitimlerine yeni başlanması ve henüz sahibinin sözlerini anlamamasından dolayı yapar. Yeni doğan yavrular 30 dakikada bir tuvaletini yapar. Bu yüzden yavrunun tuvalet eğitimini tamamlayana kadar köpek kafesi içinde pedin üzerinde olması iyi olacaktır. Sağlıklı bir yavru tuvaletini 3 saate kadar tutabilir. Eğer bu zaman içinde yapamazsa evin herhangi bir yerine yapmak zorunda kalacaktır. İdrarın olduğu yer koku ve leke kalmayacak şekilde güzelce temizlenmelidir. Aksi takdirde köpek idrarını sürekli aynı yere yaparak bu davranışa devam eder.

Yaşlı Köpekler Tuvaletini  Ne Kadar Tutar

Köpekler günde en az 3-6 kez idrara çıkarlar. Bu tuvalet molaları köpeğin yaşına, mama ve su porsiyonlarına göre değişir. Artık yaşlanan köpeğinizin hareketleri ağırlaşmaya ve kaslarının gevşemeye başladığı döneme girdiğini bilmelisiniz. Kaslarını kontrol edemediği için yaşlı köpeklerin tuvaletlerini tutması da kısalacaktır. Altta yatan sağlık sorunu bu süreyi daha da kısaltır. Sağlıklı yaşlı köpekler yaklaşık 2 ila 5 saat gibi süreyle tuvaletlerini tutabilirler.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Köpek sahiplendikten sonra yapılması gereken ilk şey köpek tuvalet eğitimi verilmesidir. Eve girer girmez köpeğin bu eğitimi almaya başlaması ve tuvalet molasının düzene oturması ilerisi için çok iyi olacaktır. 4 aylıktan küçük yavru köpekler tuvaletlerini tutamazlar. Bu nedenle ilk önce pedin üzerine yapmaya alışmalılar. Yavruluktan itibaren alınması gereken bu tuvalet eğitimini yaklaşık 4-6 ay içinde öğrenirler. Yavru köpeğin tuvaletinin geldiğini nasıl anlarız? İlk defa köpek sahiplenenler olarak bu soruyu çok sık sorarız. Aşıları tamamlanmış köpekler artık dışarı çıkmaya hazırlar. Köpeğinizin tuvaleti geldiğinde sizin yanınıza gelecektir. Köpeğinizle her zaman aynı kapıdan çıkıp aynı yolu kullanmalısınız ki köpek tuvaleti geldiğinde napması gerektiğini öğrensin. Bundan sonra artık köpeğiniz tuvaleti geldiğinde kapının oraya giderek sizi bekleyecek ve böylece olası kazaların yaşanması önlenecektir.

Köpeklerin Evde İşemesini Önleme

Köpeğiniz eve işiyorsa yapmanız gereken ilk şey veteriner hekim ile konuşmaktır. Köpeklerin evde idrar yapmasına yol açan sağlık sorunlarını belirler. Eğer muayene sonucu temiz çıkarsa davranışsal olarak gözlem yapmak gerekecek. Köpeğinizi dışarıya çıkardığınızda ne zaman idrar yaptığını, günlük olarak ne kadar su içtiğini ve ne zaman eve işediğini not edin. Kısırlaştırılmamış köpekler kızgınlık zamanları geldiğinde idrarını eve yaparak yerini işaretlemeye çalışır. Köpeğin kısırlaştırılması ile bu sorun çözülür.

Yemek sonrası, uyku sonrası köpeğin tuvaletini yapması için dışarı çıkarılması iyi olur. Köpeğin dışarıda tuvalet işlemini gerçekleştirme ile onu ödül maması vererek bu davranışı pekiştirin. Evde tuvaletini yaptığı için kesinlikle köpeğinize vurmayın ve bağırmayın. Bu tepkiniz köpekte korkuya ve kaygıya yol açarak olumsuz etkiler. 

Köpeğiniz sürekli aynı yerde tuvaletini yapıyorsa mamasını ve suyunu oraya koyarak o yerin anlamını değiştirin. Çoğu köpek yedikleri yere işemez. Ayrıca, yeterince fiziksel egzersiz ve zihinsel uyarı aldığından emin olun. Yaşa, cinse, boyuta ve diğer faktörlere bağlı olarak, bazı köpekler  diğerleri kadar tuvaletlerini uzun süre tutamaz. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu sıklıkta dışarı çıkarmak iyi olacaktır.

Bazı sesler kaygıdan kaynaklanan işemeyi tetikliyorsa, bu sesleri maskelemek için müzik veya gürültü çıkararak kaygıyı azaltabilirsiniz. Gürültü fobisi, ayrılık kaygısı veya diğer kaygı sorunları varsa köpeklerde kaygıyı azaltmak için bir şeyler yapmalısınız.

Ayrıca Bakınız: Köpek Eğitimi Kaç Ay Sürer? Yavru Köpek Eğitimi


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar