İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Evden Kaçıyor: Kediler Neden Evden Kaçmaya Çalışır

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-03-2022

Kedim Evden Kaçıyor: Kediler Neden Evden Kaçmaya Çalışır

Kedim evde kaçıyor. Aşırı sevimli tüylü dostlarımızdan olan kediler neden bu kadar çok evden kaçmaya çalışıyor. Doğaları gereği aşırı meraklı olan sevimli kedi dostlarımızı evden çıkmaya bu kadar çok iten davranış ne? Kediniz evden kaçmaya çalışıyorsa fazla endişelenmenize gerek yok bu evcil dostunuzun içgüdüsel olarak sergilediği bir davranış ancak bu durum tehlikeli bir hal alabilir. Hayatının tamamını evde geçirmiş bir kedi dışarı çıktığında ne yapacağını şaşıracak ve bir sürü tehlikeli durumla karşı karşıya kalacaktır. Bu yüzden kedinizin neden evden kaçmaya çalıştığını öğrenmeli ve bu evden kaçma durumuna bir son vermelisiniz.  Kedinizin evden kaçmasının sebepleri ne olabilir, bu durumun önüne geçmek için neler yapabilirsiniz kısaca bahsedelim.

Kedim Evden Kaçıyor: Kediler neden evden kaçmaya çalışır?

Kedinizin evden kaçmaya çalışmasının farklı sebepleri olabilir. Bazı durumlarda endişelenmemeniz gerekirken bazı durumlarda çok dikkat etmeniz gerekebilir. Kedinizin evden kaçmasının sebebi her ne olursa olsun evde büyümüş bir kedi için dış dünya tehlikelerle dolu olduğundan mutlaka kedinizin evden kaçmasına engel olmalısınız. Kedinizin evden kaçmasının sebebini belirleyebilirseniz bu durumun önüne rahatlıkla geçebilirsiniz. kedinizin evden kaçmasına neden olabilecek bazı durumlardan bahsedelim.

Karşı Konulmaz Avlanma İçgüdüleri

Kedinizin evden kaçması sizin aşırı endişelenmenize sebep olmasın çünkü evden kaçma davranışının altında yatan en büyük sebep kedinizin içgüdüleridir. Kediniz ısrarla evden kaçmaya çalışıyor diye endişelenip, sizi artık sevmediği, istemediği gibi olumsuz fikirlere kapılmayın. Kedi dostlarımız doğada esasen avcı hayvan konumunda yaşamlarını devam ettirirler. Kediler her ne kadar zamanla evcilleşip bizlerle beraber ev içerisinde yaşamaya alışmış olsalar da zamanla genlerine işlemiş bu dürtülerden tamamen kurtulamazlar. Bu yüzden kediler içgüdülerine hakim olamayıp bazen dışarı çıkmak isteyebiliyor hatta bazı kediler bu konuda aşırı ısrarcı davranabiliyor. İçgüdülerine karşı koyamayan kediniz avlana ihtiyacı duyacaktır ev içerisinde de avlanamayacağı için bu ihtiyacını karşılayabilmek adına evden çıkmayı isteyecektir.

Çiftleşme Arzusu

Kedinizin ergenlik çağına girdikten sonra sabaha kadar miyavladığına kapı ve cam önlerinde dışarı çıkabilmek için fırsat kolladığı anlara şahit olmuşsunuzdur. Kedinizin evden kaçmak istemesinin bir diğer nedeni de çiftleşme arzusu olabilir. Kediniz kendine çiftleşebileceği bir eş bulmak için dışarı çıkmak isteyecektir. Ergenliğe girdikten sonra yılı belirli dönemlerinde gerçekleşen bu kızışmaya olayı bizlere fazlasıyla zorluk çıkarabilir.

Kedimin Evden Kaçmasını Neden Önlemeliyim?

Kedinizin evden kaçmasını nasıl önleyebileceğinizden önce neden önlemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Kediler doğaları gereği her ne kadar avcı canlılar olsalar da zaman içerisinde bizlerle yaşarak avcı özelliklerinin bazılarını kaybedebilirler. Kediler evcilleşmeleri sürecince her ne kadar bazı içgüdüsel özelliklerini korusalar da bazı özelliklerini kaybederler. Doğal hayatta dış ortamda büyüyen kedi nasıl avlanabileceğini kendini nasıl koruyabileceğini kısacası nasıl hayatta kalması gerektiğini öğrenebilir. Doğduğu andan itibaren ev içerisinde büyüyen kediler dış dünyaya tamamen yabancı olacakları için evden kaçtıkları zamanlarda şaşkına uğrar ve ne yapacaklarını şaşırırlar.

Ev ortamında büyümüş bir kedi için tabi ki dış ortam şartları uygu olmayacaktır. Kediniz evden kaçtığı zaman dışarıda onu daha önce görmediği çok fazla tehlike bekliyor. Kediniz dışarıdaki kalabalıktan, insanlardan, diğer hayvanlardan korkabilir. Özellikle trafik akışının yoğun olduğu yerlerde oturuyor iseniz bu durum kedinizin evden kaçmasını oldukça tehlikeli bir hale getiriyor. Arabaları tanımayan kediniz ne yapacağını bilemediği için arabalardan kaçması gerektiğini düşünemeyebilir. Kedinizin evden kaçtığında başına gelebilecek en kötü şeylerden biri de trafik kazasıdır. Kedinizin yaşayacağı travma sadece yaralanmasına, kırıklara sebep olabileceği gibi ölümcül sonuçlarda doğurabilir. Bunun dışında çiftleşme arzusu ile evden kaçan kediniz kendisine uygun olmayan kediyi eş olarak seçebilir. Bildiğimiz üzere sokakta pek çok kedi dostumuz aşısız olarak bulunuyor. Kedinizin bulaşıcı bir hastalık taşıyan kedi ile çiftleşmesi kötü sonuçlar doğurabilir. Bulaşıcı bazı hastalıkların tedavisi olsa da özellikle viral kökenli hastalıkların tedavisi oldukça zor olmakta hatta bazen olumlu sonuçlar alınamamaktadır. Bu yüzden kedinizin her zaman bulaşıcı bir hastalığa yakalanma ihtimaline karşı aşılamalarını düzenli olarak yaptırmalısınız.

Veteriner hekiminiz kontrolünde düzenli olarak yaptıracağınız aşılar kedinizi pek çok hastalığa karşı koruyacaktır. Umarız ki kediniz evden kaçtığı zaman bu olayların hiç biri yaşanmadan sağ salim bulabilirsiniz. Kedinizin başına fiziksel sağlığını etkileyecek bir şey gelmeden bulduğunuzda da her şey yolunda olmayabiliyor. Kedinizin başına fiziksel sağlığını etkileyecek bir olay gelmese de psikolojik sağlığı etkilenmiş olabilir. Doğduğu andan beri evde büyüyen kediniz tamamen tanımadığı bir dış dünya ile karşı karşıya geldiğinde korkabilir. Alışık olmadığı bir insan kalabalığı, etrafında diğer hayvanların varlığı ya da alışık olmadığı araba kornası, bağırma gibi sesler korkmasına dolayısıyla strese girmesine neden olabilir. Kedinizin stres olması onun psikolojisini etkileyerek bunalıma girmesine yol açabilir. Kedinizin strese girmesi maalesef psikolojisini etkilemekle kalmayıp fiziksel sağlığını da tehlikeye atabiliyor. Strese giren kedinizde yoğun tüy dökülmesi, bunalım gibi problemler ortaya çıkarken bunların yanında stres kedinizde bazı fiziksel hastalıkların ortaya çıkmasına, kedinizde bulunan hastalıkların daha da ilerlemesine yol açabilir. Kısacası kedinizin hem mental hem de fiziksel sağlığını korumak için evden kaçmasına engel olmalısınız.

Kedimin evden kaçmasını nasıl önlerim?

Kedinizi evden kaçmaması için eğitebilirsiniz kedilere eğitim vermek her ne kadar zor olsa da imkansız bir durum değil. Kedinizin eğitimini kolaylaştırmak için eğitime erken yaşta başlamanızı öneririz. Kediler rutin hayatı ve alışkanlıklarını çok sevdikleri için alışkanlık haline getirdikleri davranışlardan kolay kolay vazgeçmezler. Bu yüzden kedinizin oturmuş alışkanlığını değiştirmeye çalışmak yerine yavruyken ona doğru alışkanlık eğitimini verirseniz çok daha rahat edersiniz. Yanlış olan bir davranışı düzeltmektense en başta doğru davranışı kedinize öğretmek hem için hem de kediniz için daha kolay olacaktır.

Uygun Bir Eş Ya Da Kısırlaştırma

Kediniz çiftleşmek istediği zamanlarda yani kızgınlığa geldiği durumlarda evden kaçmaya çalışıyorsa eğer kedinize uygun boyutlarda ve aşıları tam olan bir eş seçmelisiniz. Kedinizi çiftleştirmekle evden kaçma problemini her ne kadar ortadan kaldırmış olsanız da yeni sorunlarla karşı karşıya kalabileceğiniz ihtimalini unutmayın. Çiftleşme sırasında kedinizin başına yaralanma ve sakatlanma gibi durumların gelmesi söz konusu olacağından kediniz diğer kedi ile beraberken onları fazla rahatsız etmeden gözünüzü üstlerinden her ihtimale karşı ayırmayın. Kedinizden diğer kediye bulaşıcı hastalık geçebileceği gibi diğer kediden kedinize de aynı bulaşıcı hastalıklar geçebilir. Bu yüzden eğer kedinizi çiftleştirme kararı aldıysanız kendi kedinizin ve seçtiğiniz kedinin sağlıklı ve aşılarının tam olduğundan emin olun. Kedinizin çiftleşmeye hazır olup olmadığını veteriner hekiminizin yapacağı muayene aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Erkek kediler için sorun çiftleşmeyle bitse de dişi kediler için aynı durum söz konusu olmuyor.

Çiftleşme doğru bir şekilde gerçekleşip amacına ulaşırsa eğer dişi kediniz zorlu ve özel ilgi gerektiren bir hamilelik sürecine giriyor. Hamilelik döneminde dişi kedinizin hem sevgi görme ihtiyacı artacakken hem de fiziksel ihtiyaçları artacaktır. Hamilelik sürecinde kedinizin yediği mamaya dışarıdan aldığı takviye gıdalara çok dikkat etmelisiniz. Veteriner hekiminiz ile birlikte hamilelik sürecini kolay ve doğru bir şekilde geçirebilirsiniz. Hamilelik süreci başarıyla tamamlandıktan sonra bir de doğum süreci başlıyor tabi ki. Kediler genelde kendi kendilerine doğurabilen canlılar olsalar da bazı durumlarda dışarıdan veteriner hekim müdahalesi gerekebilir. Kediniz erken ya da geç doğum yapabilir, doğum yarıda kalabilir. Bu tarz durumlarla baş edebilmek için veteriner hekiminizden yardım almanızı öneririz. Doğum sürecini de başarılı bir şekilde atlattıktan sonra sırada yavrular var. Yavru kediler yetişkin kedilerden daha özel ilgiye ihtiyaç duyarlar. En önemlisi de yuva yavruların hepsine bakabilecek güçte misiniz yoksa yavruların yeni yuvaları hazır mı? Hamilelik, doğum ve yavruların bakım ya da sahiplenme konusunu iyice düşündükten sonra kedinizi çiftleştirmenizi öneririz. Kedinizi çiftleştirmek istemiyor iseniz veteriner hekiminiz ile görüşüp kedinizi kısırlaştırabilirsiniz. Kedinizi kısırlaştırdığınız zaman çiftleşme arzusu duymayacak dolayısıyla evden kaçmak isteği büyük oranda azalacaktır.

Kedinizin Evden Kaçmaması İçin Önlemler Alın

Kediniz çiftleşme arzusu dışında içgüdüsel olarak evden kaçma davranışı gösterebilir. Ev içerisinde çeşitli önlemler alarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

  • Kapı ve pencereleri açık bırakmamaya çalışın.
  • Pencere ve balkonlarınız için kedileri korumak için özel olarak üretilmiş koruma ağlarından kullanabilirsiniz.
  • Kediniz evden kaçmaya çalıştığında onu uyarın.
  • Kediniz evden kaçmaktan vazgeçtiğinde ona ödül vererek bu davranışını teşvik edebilirsiniz.

Aldığınız tüm önlemlere rağmen kedinizin evden kaçma ihtimalini aklınızda bulundurun.  Kediniz evden kaçarsa diye onun için isminin, adresinizin ya da telefon numaranızın yazılı olduğu bir tasma kullanın. Kedinizi oluşabilecek bulaşıcı hastalıklardan korumak için mutlaka zamanında tüm aşılama uygulamalarını yaptırın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar