İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Tenya Enfeksiyonu

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-04-2020

Kedilerde Tenya Enfeksiyonu

Kedilerde tenya enfeksiyonu ince bağırsakta ortaya çıkan bir parazittir. Yaygın olan parazit türleri ise Dipylidium caninum veya Taenia’dır. Bağırsak solucanlarının cestod ailesinden birçok türü vardır. Tenyaların yanı sıra, kedilerde görülen birçok gastrointestinal parazit vardır.

Tenya paraziti olan kedilerde genelde hafif semptomlar görülür. Evcil hayvan sahibi olan bireyler bu durumu genellikle dışkılardan fark ederler.

Kedilerdeki Tenyalar Nedir?

Kedi tenyaları uzun düz beyaz solucanlardır. Sevimli kedilerimizin ince bağırsağının duvarına yapışan, kanca şekline benzeyen ağız tipleri vardır. Bağırsaktan geçen besinler ile beslenirler. Tam anlamıyla büyüdüklerinde 8 inç olabilir hatta 20 inç kadar büyüyebilirler. Tenya büyüdükçe kendi yumurtalarını dökmeye başlarlar. Bilim insanları bu duruma proglottid derler, proglottidler yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğüne geldiğinde tenya gövdesinden koparlar ve kedilerimizin dışkısına geçerler.

Kedilerde Tenya Paraziti Nedenleri?

Kediler için en belirgin tenya bulaşma nedeni pire yemekten veya enfekte larvaları içeren bir av yemektir.

Pireler genellikle tenya larvaları ile enfekte olurlar. Bir kedinin pire yemesi tenya enfeksiyonu nedeni olabilir.

Tenyalar Sevimli Kedilerimizi Nasıl Etkiler?

Veteriner hekimlerimiz tenyaları küçük bir parazit olarak kabul ederler. Tenyaların kedilerimize kalıcı hasar verme olasığı düşüktür. Eğer tenyalar yoğun bir şekilde kedinizi istila ederse, kedinizde kilo kaybı görülebilir. Ek olarak, bazen tenyalar ince bağırsaktan çıkıp mideye düşebilirler buda kedinizde mide bulantısı yapacak ve canlı solucanı kusacaktır. Tenya enfeksiyonun farkında değilseniz bu durum sizin için şaşırtıcı olabilecektir.

Kedinizin Tenya Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Canlı tenya solucanı kusmak elbette iyi bir göstergedir. Kedinizin tenya enfeksiyonundan muzdarip olabileceği diğer belirtiler ise açıklanamayan kilo kayıplarıdır. Kedinizin iştahı gayet yerinde olabilir, mama tabaklarını gayet güzel bir şekilde bitiriyor olabilir, tanımlayamadığınız kilo kayıpları kedinizin tenya enfeksiyonu olabileceği yönündedir. Ancak kedinizin tenyalarla enfekte olduğunu en doğru anlama biçimi ise proglotitlerdir. Pirinç boyutunda ve yumurta dolgulu tenya parçalarını kedinizin dışkısında veya anüsünün çevresinde görüyorsanız kediniz tenya enfeksiyonuna yakalanmıştır.

Kedilerde Tenya Tedavisi Nasıl Olur?

Kedi tenyaları için tedavi oldukça kolay ve etkilidir. Bu hastalıktan dolayı şikayetçiyseniz veteriner hekiminiz size dewormer ismi verilen tenya ilacı önerecektir. Tipik olarak dewormerler oral ilaçlardır. Fakat bazı durumlarda enjeksiyon yoluyla da verilebilirler.

Dezenfekte edici bir ilaç tenyanın bağırsakta çözünmesine neden olur. Solucan sindirildiğinden kedinizin dışkısında solucan görmeyi beklemeyiniz.

En iyi tedavi yöntemi ise ilk etapta kedinizin enfekte olmasını engellemektir. Pire kontrol yöntemlerini düzenli olarak uygulayarak ve kedinizi izole ederek tenya bulaşma riskini en aza indirmiş olursunuz. Tenyalar bir grip veya soğuk algınlığı gibi bulaşıcı değildir ama bazı durumlarda pire yoluyla hayvanda hayvana çok nadir görülmekle beraber insanlara bulaştığı görülmüştür. Tıpkı kedilerimiz gibi köpeklerimizde tüyleriyle oynarken veya derilerini kaşımak için dişleriyle oynarken pire yerse tenya olabilir. İnsanlarda yanlışlıkla bir pire yediklerin de bir tenya olabilirler.

Kedilerde Kaç Farklı Tenya Var?

İki tip tenya vardır. En yaygın ve en çok üstüne makale yazılan dipylidium caninum olarak bilinir. Çok daha tehlikeli ve nadir görülen türe Echinococcus denir. Çoğu bilimsel makalelere göre kistik köpeklerde, koyunlarda, sığırlarda, keçilerde ve domuzlarda bulunan hidatik solucan veya Echinococcus granulosus ismi verilen tenya larva evresi olan bir enfeksiyondan kaynaklanır.

İnsanlarda görülen enfeksiyonların çoğu asemptomatik olsa da kistik echinococcus karaciğer, akciğer ve yıllarca fark edilmeyen ve ihmal edilen diğer organlara zarar veren yavaş büyüyen kistlere neden olabilir.

Başka bir tenya türü Echinococcus multilocularis olarak adlandırılır. Alveolar echinococcus adı verilen bir hastalığa neden olur. Bu tenya tilki, çakal, köpek, kedi ve küçük kemirgenlerde bulunur. İnsan vakaları nadirdir ancak çok ciddidir. Karaciğer, akciğer, beyin ve diğer organlarda oluşabilen parazitler timörlere neden olabilir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilirler. Ölümcül vakalar nadir görülmektedir. Public Library of Science (PLOS) tarafından yayımlanan ihmal edilen tropikal hastalıklar konulu makalede, 1990 – 2007 yılları arasında ABD’de sadece 41 echinococcus ilişkili ölüm rapor edildi.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar