By melissa1 | 21-10-2021
Kedilerde sistit en temel nedeni mesane iltihaplanmasıdır. Kedilerde feline alt idrar yolu enfeksiyonu direk mesane ve idrar yollarını etkilemektedir. İdrar tıkanıkları kedilerde ağrılı olmakla beraber hayati tehlikeler de barındırır. Bazı kedilerde belirtiler çok net görülürken bazılarında sinsice gelişir. Genellikle genç ve orta yaştaki kedilerde görülüyor. Gelin birlikte kedilerde sistit nedir? Kedi sistit belirtileri? Kedilerde idrar yolu tıkanıklığı, kedilerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur tedavileri nelerdir?
İdrar yolu hastalıklarından olan bu hastalığa yakalanmalarına stresin etkili olduğu ifade edilir. Hastalık kronik ya da geçici bir şekilde olur. Kedinizin beslenmesindeki değişiklikler, ruh halleri, hayatında istenmeyen bir değişikliğin olması, eve yabancı birilerinin gelmesi strese girmesine ve hastalığa yakalanmasına yol açar. Kedilerde mesane hücrelerini kaplayan, mesane duvarının hassas hücrelerini korumaya yardımcı olan glikozaminoglikanlardan (GAG'ler) oluşan bir mukus tabakasıdır. İdrar, aksi takdirde bu hücreler için tahriş edici olabilecek birçok maddeyi yüksek konsantrasyonda içerdiğinden bu önemli. FIC'li kedilerde bu GAG tabakasının kusurlu ve eksik olduğu görülmektedir. Bu, alttaki hücrelere (mesanenin geçiş epitel hücreleri) zarar verebilir ve ülserasyon ve tahriş/iltihap alanlarının gelişmesine izin verir.
Mesane duvarındaki sinirler kedinin herhangi bir stres, kaygı gibi endişelerinden etkilenir. Bu sinirler nörolojik olarak uyarıldıkları zaman ağrıya bağlı lokal inflamasyon salgılanmasına yol açarlar. Genetik olarak çoğunlukla stresle ilişkilendirilen kedilerde sistit vakaların çoğunda minik dostların duygu durumlarının olumsuz olduğu görülmüştür.
Yukarıdaki belirtileri kedinizde görmeniz dahilinde vakit kaybeden veteriner hekimle irtibata geçmeniz gerekmektedir. Bu durum son derece acı verici ve yaşamını zorlaştıracağı için fiziksel muayeneye ihtiyaç duyacaktır.
Anormal idrara çıkan kedilerde hastalığın teşhis edilmesi için birtakım testler yapılmaktadır. Öncelikle doktorunuz ayrıntılı bir şekilde sizden kedinizin öyküsünü dinleyecektir. Bunlar kedinizin beslenme şekli, çevresel etkenleri strese maruz kalıp kalmamasıdır. Sonrasında idrar testi yapacak ve bunun yanında kan tahlili isteyecektir. Kedinizin mesane yapısına ve mesane de bir şeyler olup olmamasına bakmak isterse ultrason da çekecektir. Veteriner hekiminiz, kedinizin çok özel klinik semptomlarına göre bir teşhis planı hazırlayacaktır.
Bu hastalığın tedavisi için ilk önce klinik testlerin yapılması altta yatan herhangi bir hastalığa rastlanıp rastlanmadığı kontrol edilmesi gerekir. Sonrasında eğer kedilerde stres varsa bu faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla tedavi süreci başlatılmalıdır. Genellikle veteriner hekimler çok kaygılı olan kedilere kaygı giderici ilaçlar verebilir. Bunun yanında kedinin yaşam ortamını iyileştirmek de ebeveynlere kalır.
Kedilerde stres faktörlerini ortadan kaldırmak aşağıdaki adımları izleyiniz:
Evde birden fazla kediniz varsa her kedinin kum kabı farklı olsun. Dinlenme yerleri mama ve su kaplarının da farklı olması çok önemlidir. Böylece kedilerin birbirinden kaynaklı bir sorunları olduklarında kaygı ve stres yaşamayacaklardır.
İdrar yollarında muzdarip kedilerde enfeksiyon etkileri 6 ile 24 saat içerisinde ağrılar, sürekli bağırma, bir yerlere gizlenme ve saldırgan bir hal görülür. Bu sürenin 48 saati geçmesi ile de kedide iştahsızlık, kusma, ateş, ani şok, kalp hızının yavaşlaması gibi ciddi belirtilere kadar gidecektir. Eğer idrar yollarında tıkanıklık yoksa genetik olarak idrar keseleri küçük ve kalınmış olmasından sistit durumu yaşamasına neden olur. Muayene sırasında karın boşlu el ile kontrol edilir. Kedi de idrar yolu tıkanıklığı varsa karın boşluğuna dokundurmak istemeyecektir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi; Yapılan birtakım testler sonucunda magnezyum değeri düşük bir diyet verilebilir.