İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Obezite Nedenleri Önleme Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-03-2021

Kedilerde Obezite Nedenleri Önleme Yolları

Kedilerde obezite, vücutta meydana gelen aşırı yağlanma ve gıda kaynaklı sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Gereğinden fazla beslenen, sürekli hareketsiz olma ve genetik olarak kilo almaya yatkın kediler obezite ile karşı karşıyadır. Orta kilolu kategoride yer alsa bile yaşam kalitesini etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yola açar.

Kedilerde aşırı yağlanma, vücutta eklem, kemik, sindirim sistemi organları ve solunum sistemi organlarını tetikleyerek birden fazla yerde görülebilir. Obezite risk grubunun başında evcil kediler ve kısırlaştırma operasyonu geçiren kediler vardır. Metabolizma sistemindeki değişim ve hareketlerinin kısıtlı olması sebebiyle bu şartlar altında yaşayan kedilerin obez olması diğer kedilere oranla daha yüksek seviyede olur.

Kedilerde Obezite Riskinin Nedenleri

Kedilerde bu risk genelde 5-10 yaş aralığındaki  orta  yaş kedilerde görülür. Kedilerin obezite sorunu yaşamasında çeşitli nedenler vardır. Kedilerde obezite nedeni, alınan kalori miktarı ve harcanan enerjinin arasındaki farkın ciddi derecede fazla olmasıdır. Kediniz gün içinde harcadığı enerjiden daha fazla yemek yiyorsa obezite riskine yaklaşmış olur. Yaş ortalaması yüksek olan kedilerin hareketlerinde yavaşlama olacağından sürekli yemeleri engellenmezse kilo alımının önüne geçilmesi zorlaşır.

Kedileri obeziteye sürükleyen yaygın nedenler:

  • Yüksek kalorili, yağlı mama tüketimi,
  • Diyetlerin sürekli değişmesi,
  • Ödül mamasının gereğinden fazla verilmesi,
  • Günlük harcaması gereken enerjiyi harcamayıp üzerine daha çok yemesi
  • Hareket etmeme, sürekli yatması,
  • Hipotiroidizm
  • Kısırlaştırma operasyonu sonrası dengesiz beslenme

Kedilerde Obez Tanısı Koyma ve Obezite Belitileri

Obezite sorunu kedilerde yaygın olduğu ve kedilerin %25’inde obez riski vardır. Bu durum da her dört kedi de bir obezite sorunu görülyor. Gündelik hayatını ve sağlığını olumsuz yönde etkiler. Kedinin kilosunu düzenli aralıklarla ölçmeniz onu obeziteye yaklaşıp yaklaşmadığını size daha iyi yansıtır. Düzenli veteriner kontrolleri kedinin kilosunun ölçülmesinde ve erken önlem alınmasını sağlar. Haftada en az bir kere kedinin kilosunu ölçerek anormal bir durum olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olursunuz.

  • Evde kedinizin kilosunu ölçmek için yapmanız gerekenler;
  • Kedinizin kaburgasını iki elinizle kavradığında kemiklerini hissediyor olmalısınız. Aksi takdirde kemiklerini hissedemez olursanız kalın yağ tabakası vardır.
  • Kedinin beli ile karın bölgesindeki oyuntunun belirgin şekilde görülüyorsa obeziteye doğru gittiğini gösterir.
  • Yukarıdan tüylü dostunuza baktığınızda orta sırt kısmında kalınlaşma ya da şişkinlik görüyorsanız hemen önlem almanız gerekir.

Veteriner hekiminiz kedinin kilo kontrolünü yaparken; kaburga, bel, kuyruk bölgesi ve baş kısmını fiziksel olarak el ile muayene ederek yapacaktır.İdeal kilosundan %10-15 fazla ölçülürse obezite teşhisi konmuş olur. Ayrıca puanlama sisteminde 9 üzerinden vücut kondisyonunun değeri 7’den fazla çıkarsa teşhis için yeterli olacaktır.

Obezite Sorunu Yaşayan Kedilerde Tedavi

Kilo verme ile başlayan obezite tedavisi yaşamı boyunca kedinin ağırlığının korunması ile devam eder. Bu sonuca ulaşmak için kedinin kalori alımında azalmaya gidilip daha çok egzersiz yapma amaçlanması gerekiyor. Veteriner hekim kediniz için sağlıklı, kaliteli bir diyet listesi oluşturarak sağlıklı kilo vermesi için sizin bu listeye uygun davranmanızı isteyecek. Uzun sürecek bu tedavinin tüm sorumluluğu size ait olup tüylü dostunuzun yaşamını kolaylaştırmış olacaksınız.

Diyet için kullanılacak mama ticari kedi maması olacağı gibi eğer doktorunuz evde özel olarak hazırlamanız gereken bir mama tarifi de isteğe göre verecektir. Protein ve lif açısından zengin olup yağ oranı yönünden düşük diyetler; en çok tercih edilen ve sağlıklı beslenme rutinidir. Bu tür beslenme tarzı uzun süre tokluk hissi vereceği gibi metabolizmanın hızlı çalışarak enerjide artış sağlar.

Zayıflama Aşamasında Kediye Daha Çok Fiziksel Aktivite Sağlayın!

Kediler avcılık içgüdüleri olan canlılardır. Avlarını önce dikkatli bir şekilde takip eder sonrasında yakalarlar. Fakat evde yaşayan kediler için bu durum böyle değildir. Bu nedenle iş siz kedi sahiplerine düşer. Kısa aralıklarla en az 3’er defa olmak üzere kediniz ile oyun oynamanız kilo vermesi için faydalı olacaktır.

Kediniz ile oyun oynarken daha çok harekete dayalı olmasında fayda var. Işıklı lazerler, oyuncak fareler gibi kedide dikkat uyandıracak oyuncaklar tercih etmelisiniz. Karton kutular ve kedi tünelleri de oldukça eğlenceli olur. Yeni bir kedi arkadaşı edinerek kedinize oyun arkadaşı olmasını sağlayabilirsiniz. Günlük egzersizlerini ikisi oyun oynayarak doğal bir şekilde gerçekleştireceklerdir.

İnteraktif zeka oyunları ile hem kedinin zekasını geliştirme hem de kilo vermesinde yardımcı olursunuz. Fiziksel enerjileri gibi zihinsel aktivitelere de ihtiyaç duyarlar. Kediler oyun oynamaktan keyif aldıkları için renkli oyuncaklar sunarak keyif almalarını sağlayabilirsiniz.

Obezite tedavisi sırasında ve sonrasında düzenli veteriner kontrolleri yapılmalı. Kilo ölçümleri ve sağlıklı beslenme rutinine devam etmelisiniz. Kedi ideal kilo ulaştığında bile kilo ölçümlerini aksatmamalı beslenme tarzını değiştirmemelisiniz. Egzersizlerini devam etmeli aktif canlı tutmalısınız. Böyle tüylü dostunuz kendisini daha iyi hissedecek sağlıklı ve uzun bir yaşam yaşayacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar