İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-08-2022

Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde mantar tedavisinin yapılması mantar çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir. En yaygın müdahale çeşitleri antifungal kremler, merhemler ya da oral yolla alınması gereken antifungal ilaçlardan oluşur. Kedilerde ortaya çıkan mantar hastalığı için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de mantar banyosu yapmaktır. Mantarın oluşturduğu deri enfeksiyonlarına karşı büyük bir etki gösteren özel üretim şampuanlar tedavi için etkili çözüm sağlar. Kedinin bu şampuanla yıkanması mantardan dolayı ortaya çıkan şikayetleri en aza indirmeyi sağlar.

Kedideki mantar hastalığına müdahale edilmezse bir süre sonra deri üzerinde kist sorunu ortaya çıkar. Kist ve lezyonların deri altında ortaya çıkması durumunda ise tedavi için cerrahi yöntemler devreye girer. Kedide meydana gelen kist ve lezyonların tekrar ortaya çıkması da mümkündür. Bu durumda tedavi edilmeleri daha zor hale gelir.

Mantar hastalığı bazı durumlarda ikincil hastalıkları da beraberinde getirir. Böyle durumlarda oluşan ikincil hastalıkların tedavisine vakit kaybetmeden başlamak gerekir. Mantar hastalığı kedide iyice yayılmışsa ikincil hastalık da ilerleme gösterir. Bu tarz vakalarda bulaşıcı özellikler bulunduğu için kedinin hastanede tutulması gerekir. Kedideki mantar enfeksiyonu sadece hemcinslerine değil insanlara da bulaşır. Bu nedenle kedilerde mantar tedavisi yapılırken son derece dikkatli olmak ve hastalığın bulaşmamasına özen göstermek gerekir.

Kedilerde Mantar Tedavisi Hangi İlaçlarla Yapılır?

Kedilerdeki mantar tedavisinin ilaçları uzun süren meşakkatli bir süreci beraberinde getirir. İlaçların kullanımı mutlaka veterinerin belirlediği doz ve sayıda olmalıdır. Yanlış ilaç kullanımı kedi üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kedilerdeki mantarlarla savaşmak için kullanılan ilaçların pek çoğu farklı amaçlarla kullanılır. Buna rağmen hepsinin ortak amacı mantar hücre duvarını kırarak hastalığı ortadan kaldırmaktır.

Kedilerde mantar tedavisi başlangıcı için çoğu veteriner ITZ olarak da bilinen antifungal ilaç İtrakonazola başvurur. Histoplazmoz ve blastomikoz başta olmak üzere pek çok mantar türü için kesin çözüm getiren bu ilaç etkili bir sonuç sağlar. Kullanılan bir diğer ilaç ise flukonazol olarak bilinir. Ağız yoluyla alınan bu ilaç mantar enfeksiyonunun gözleri ve merkezi sinir sistemini etkilediği durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Mantar hastalığı için genel bir iyileştirme etkisi bulunan Vorikonazol ilacı ise enfeksiyonu kolayca giderir.

Mantar enfeksiyonunun ciddi bir şekilde seyrettiği vakalarda Amfoterisin B ilacı etkili bir şekilde kullanılabilir. Antifungal sınıfında yer alan bu ilaç koksidioidomikoz, blastomikoz, kandidiyaz ve kriptokokoz türü mantarlar üzerinde büyük bir etki sağlar. Bu ilacın en büyük handikabı ise çok sayıda yan etki bulundurmasıdır. Deri altı ve damar yollarıyla uygulanan bu ilaç bazı kedilerde ciddi böbrek sorunlarına yol açar. Böbreklere hasar verdiği için enjekte edildikten sonra kedi izlenmeye alınmalıdır. Birkaç hafta boyunca enjeksiyonu yapılmalıdır.

Mantar hastalığına etkili bir sonuç getiren bir başka ilaç Terbinafin’dir. Diğer ilaçlar ile birlikte reçete edilen bu ilaç yardımcı sayılır. Tek başına kullanılmayan bu ilaç saçkıran gibi pek çok mantar enfeksiyonuna iyi gelir. Kediler için mantar kremi de kedilerde mantar enfeksiyonunu dindirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Mantar Hastalığı Olan Kedilere Nasıl Bakılmalıdır?

Özellikle Mantar hastası kedilerin bakımı tedavi sürecinin iyi geçmesi açısından son derece önemlidir. İyileşme sürecinde kedinin nasıl bakım gördüğü mantar çeşidi ve hastalık semptomları açısından son derece önemlidir. Bazı mantar ilaçlarının etkisi kedi üzerinde uzun zaman sonra kendini gösterir. Mantar ile mücadele için verilen ilaçların veterinerin önerdiği gibi uygulanıp kullanılması büyük önem taşır. Tedavi süreci boyunca kedinin belirli aralıklarla kontrole götürülmesi iyileşme sürecinin hangi aşamada olduğunu anlamak için gereklidir.

Tedavi devam ederken kedinin gösterdiği anormal davranışlar derhal veterinere bildirilmelidir. Lezyon ve kist şikayetleri nedeniyle ameliyat olan kedilerin iyileşmesi nispeten daha uzun bir süreye yayılır. Ameliyat süreci geçiren kedilerin bakımı büyük bir özenle gerçekleştirilmelidir. Gerektiği zaman kedinin hastaneye yatırılması ve bir süre gözetim altında tutulması istenir. Ameliyat dikişlerinin çıkarılması veterinerin belirttiği tarihte gerçekleştirilmelidir. Yavru kedilerde mantar tedavisi sürecinde yaranın durumuna bakılmalıdır.

Kedilerde Saçkıran Hastalığı Mantar Kaynaklı Mıdır?

Kedilerdeki saçkıran hastalığının kaynağı mantardır. İnsan ve köpeklerde de görülen bu hastalık deri, saç ve tırnak yüzeylerinde ortaya çıkar. Cilt üzerinde halkaya benzer bir şekilde kendini gösteren saçkıran hastalığı yuvarlak, kırmızı ve kabarık deri lezyonunun sonucudur. Kedilerde bu hastalığın ortaya çıkmasının nedeni dermatofitler grubundaki mantarlardır. Saçkıran hastalığı tıp literatüründe dermatofitoz olarak geçer.

Kedilerde Saçkıran Nasıl Tespit Edilir?

Kedilerdeki saçkıranın tespiti karanlık bir odada gerçekleşir. Ultraviyole ışığı altında incelenen kedilerde bulunan mantar sporları sarı ve yeşil ışıklarda açığa çıkar. Bu durumda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ise kedide kullanılan bazı krem ve cilt ürünlerinin ultraviyole ışığını yanıltıp yanlış sonuç vermesini sağlayabildiğidir. Bu nedenle bazı saçkıran vakaları ultraviyole ışığı altında ortaya çıkmaz. Böyle durumlarda kediden mantar örneği alınıp inceleme yapılır. Bazı veterinerler durumla ilgili ek test talebinde bulunuyor.

Kedilerde Saçkıran Tedavisi Ne Şekilde Yapılır?

Kedilerdeki saçkıranın tedavisi en yaygın şekilde topikal tedavi yöntemleri ile sağlanır. Bu durumda antifungal kremler, merhemler, şampuanlar ve mantar yok edici ilaçların kullanımı sağlanır. Tedavi sürecinin etkili bir sonuç vermesi adına mantar kısmının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi şarttır. Hastalığın boyutuna göre diğer kediler ile temasını önlemek adına kediyi karantina altına almak gerekiyor. Böyle durumlarda kedilerde mantar tedavisi daha etkili bir çözüm verir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar