İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-08-2022

Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Kedilerdeki mantarın belirtileri bağışıklık sistemi üzerinde kendini gösterir. Özellikle mevsim geçişleri aşamalarında bu belirtiler yüksek bir seviyeye çıkar. Bu nedenle kedilerin beslenmesi bu dönemlerde daha büyük önem taşıdığından dikkat etmek önemlidir. Bu dönem içinde pek çok hastalığa açık hale gelen kediler mantar enfeksiyonuna da yakalanır. Kedilerde sağlık açısından önemli bir durum olan mantar enfeksiyonunu anlamak için belirtiler hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Kedilerde mantar şu belirtiler ile kendini gösterir:

  • Cildin Kızarması

Genel olarak göz, burun ve karın bölgesinde cildin kızarması mantara işaret ediyor. Aynı zamanda kedi tarandığında cilt çok kolay bir şekilde kırmızı bir renk alıyorsa mantar şüphesi bulunuyor. Mantar şikâyeti bulunan kediler kendilerini sıkça kaşıdıkları için kızarıklık derecesi oldukça artar. Kedilerin derisinin hızlı bir şekilde kızardığı durumlarda bir veterinere görünmek mantar tehlikesini gidermeye yardımcı olur.

  • Tüylerde Dökülme Yaşanması

Kedilerin tüyleri bazı dönemlerde doğal bir şekilde dökülür. Olağan sayılan bu durumda artış yaşandıysa mantar kaynaklı olur. Mantar kaynaklı tüy dökülmesi daha çok bölgesel bir şekilde yaşanır. Mantar kaynaklı tüy dökülmelerinde etkilenen bölgeler daha çok kulak arkası ve sırt bölgeleridir. Kedilerde tüy dökülmesi normalden daha fazla olmaya başlamışsa mantar tehdidi oluşturduğu için veteriner muayenesi gerektirir.

  • Derinin Pul Halinde Dökülmesi

Mantar enfeksiyonunun ileriki seviyelerinde ortaya çıkan bu rahatsızlık kedi derilerinin pul halinde dökülmelerine neden olur. Mantar kaynaklı tüy dökülmelerini takiben ortaya çıkan deri dökülmesi şikâyeti pullanma, kızarıklık, sulanma ve kaşıntı ile ortaya çıkar.

  • Kötü Koku Şikâyeti

Mantar enfeksiyonunun ortaya çıkardığı en büyük sorunlardan biri etrafa kötü bir koku yaymasıdır. Kötü kokuya alınacak en iyi önlem ilgili bölgeyi temiz tutmak.

  • Bitkinlik

Mantar enfeksiyonu etkilerini genellikle deri üzerinde gösterse de tüm bünyede bitkinliğe de neden olur. Bu bitkinliğin nedeni mantarın bağışıklık sistemini kötü anlamda etkilemesidir. Bağışıklık sistemini etkileyen mantar enfeksiyonu halsizlik ve zayıflamanın yanı sıra kedilerin sürekli bir uyku halinde olması gibi etkiler sağlar.

  • Kaşınma

Mantar enfeksiyonunun kediler üzerinde en çok kendini gösterdiği belirtilerden biri sürekli olarak kaşınma hali yaşatmasıdır. Kızarıklık ve pul halinde dökülmeye eşlik eden kaşıntı kediye bir süreden sonra acı vermeye başlar. Çok sık kaşınan bölgeler zaman içinde kanama gibi sorunlar yaşar. Çok sık kaşınan kedilerin veterinere gösterilmesi önem taşır.

Kedilerde Mantar Neden Oluşur?

Kedilerdeki mantarın oluşumu yaşa ve ırka bağlı olarak farklılık gösterir. Genel olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde mantar kendini çok daha fazla gösterir. Mantar enfeksiyonunun neden ortaya çıktığı tedavi sürecini doğrudan etkilediği için önemli bir nokta taşır. Mantar oluşumu daha çok enfeksiyonun olduğu bölge ile temas sonucu meydana gelir. Kedilerde mantar enfeksiyonu en çok şu sebeplerden dolayı ortaya çıkar:

  • Mantarın vücuda girmesini kolaylaştıran açık yaralar
  • Yüksek derecede nem ve ısının olduğu ortamlar
  • Enfeksiyonu olan bir kedinin dışkısına temas etme
  • Mantar enfeksiyonu olan bir toprağa temas etme
  • Mantar sporlarının açık havadaki bir bölgede solunuma karışması
  • Pankreas ve akciğer bölgelerinde meydana gelen kanser

Kedilerde Mantar Teşhisi

Kedilerde mantar teşhisinin gerçekleştirilmesi kedinin hikayesine ve şikayetine bağlıdır. Bilgiler göz önüne alındıktan sonra kedide mantarın varlığını ortaya çıkarmak için birtakım çalışmalar gerçekleştirilir. Bu süreç içinde kedi için kullanılan ilaç ya da krem gibi yardımcı etkenler hakkında veterinere gerekli bilgi verilmelidir. Kediye yapılan ilk müdahale ayakta yapılmakta. Daha sonra kedinin durumu ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak adına yürüyüş ve nörolojik değerleri ile birlikte davranışları değerlendiriliyor.

Kediye temel muayeneler yapıldıktan sonra çeşitli testlerle mantarın türü ile ilgili bilgi alınmaya çalışılır. Bu sayede şikayetlerin kaynağının mantar olduğu kesinleşmiş olur. Kedilerde mantar teşhisi için uygulanan testler şu şekildedir:

  • Kan örneği alınır.
  • Kan sayımının ya da CBC testi
  • Biyokimyasal şekilde kan muayenesi uygulanır.
  • İdrar örneği ve daha sonra tahlil.
  • Ciltteki lezyonlardan örnek alındıktan sonra mikroskop eşliğinde incelemesi yapılır.
  • Veterinerin gerek gördüğü durumlarda kediye anestezi uygulanıp akar özellikte bulunan deri lezyonu üzerinde biyopsi işlemi yapılır.

Kedilerdeki Mantar Bulaşıcı Mıdır?

Kedilerde mantarın bulaşıcılığı mevcuttur. Kedilerde gözlenen mantar enfeksiyonu uygun şartları bulduğu zaman insanlara da geçer. Bu nedenle yoğun kaşınma, tüy dökülmesi ve diğer mantar belirtilerini gösteren kedilere karşı temasta bulunmamak gerekir. Hem kedinin hem sahibinin sağlığının sağlanması adına bir veterinere görünmek çözümdür.

Kedilerde Mantar Oluşumu Önleme

Kedilerdeki mantar oluşumunun önlenmesi için yaşam alanının hijyenik olması gerekir. Kedinin mantar hastalığı bulunan ortamlarda uzak tutmak büyük bir etki sağlar. Aynı zamanda mantar enfeksiyonu bulunan kedilerle ve onların eşyalarıyla temas ettirmemek mantar oluşumunun önüne geçer. Mantar oluşumu en çok zayıf bağışıklık sistemine sahip kedilerde kendini gösterdiği için kedinin düzenli ve sağlıklı beslenmesi son derece önemlidir.

Kedilerde Mantar Hangi Bölgede Açığa Çıkar?

Kedilerde mantarın çıktığı bölge yaygın olarak kulak içi, pati ve tırnak kısımlarıdır. Bazı durumlarda mantar tüm vücuda yayılır. Mamanın çeneye ya da diğer bölgelere dökülmesi mantar oluşumunu tetikler. Bir noktada varlık gösteren mantar enfeksiyonu önlem alınmadığı durumda diğer bölgelere de sıçrar. Kedilerde mantar kafa, sırt ve karın bölgesinde ortaya çıkarsa yoğun bir tüy dökülmesi şikayetine neden olur.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar