İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kusma: Kediniz Kustuğunda Yapmanız Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-02-2021

Kedilerde Kusma: Kediniz Kustuğunda Yapmanız Gerekenler

Kedilerde kusma çoğu kedi sahibinin yaşadığı sıkıntıdır. İlk kez kedi sahiplenen kişilerin kedisinin sürekli kusmasından dolayı endişe duyması çok normal. Fakat kedilerin kusması her zaman ciddi bir sorun değildir. Yemeğini çok hızlı yemesi gibi basit bir sorun olabilirken bazı durumlarda da tıbbi bir müdahalenin gerektiğini söyleyelim. Bir kedinin kusmasının en yaygın nedeni; yediği mamanın midesine iyi gelmemesi ya da  yemekten hemen sonra çok fazla hareket etmesidir. Bir de bunların yanında tüy yumağı yutması da kedinin kusmasına yol açar. Kedim çok kusuyor? Kedi kusmasına iyi gelen şeyler nelerdir? Bu soruların yanıtlarına yazımızın devamında bulabileceksiniz….

Kedilerde Kusma:Kediniz Kustuğunda Nasıl Davranmalısınız

Kusma hem kedi hem de köpeklerde çok sık görülür. Normalde kusmanın ciddi bir durum olmadığını söyledik. İlk başta kedinizin kusması kronik bir durumsa yani sürekli kusuyorsa veteriner hekiminize götürüp muayene ettirmelisiniz. Fakat yaygın olarak görülen kusma vakaları genelde kedilerin çok hızlı yemek yemesinden kaynaklanıyor.

Kedinizi İlk Kusmasından Sonra Gözlemleyin

Kedinin ilk kusmasından sonra onu sık sık kontrol edin. Kusmanın bir defaya mahsus mu olacağı yoksa ard ardına kusmaların mı yaşanacağını görmeniz gerekiyor. Gün içinde kedinizi tek başına bırakmayın. Bir süre onun yemeğini nasıl yediğini, yemekten sonra çok hızlı hareket ediyor mu kontrol edin. Böylece kedinizin kusmasına neyin sebep olabileceğini bilmiş olabileceksiniz. Eğer kedi her yemek yedikten sonra kusuyorsa yediği mamanın içeriğine bakın. Belki de tadını beğenmemiş olacak veya midesine dokunan bir mama olabilir. Mamasını değiştirmek için veteriner hekiminizden tavsiye almanız daha doğru olur.

Kediniz Çok Fazla Tüy Yumağı Yutmuş Olabileceği İçin Kontrol Etmelisiniz

Kedilerde kusmaya neden olan tüy yumakları kusmanın çok yaygın nedenlerinden biridir. Tüy yumakları, kedilerin sürekli kendilerini yalamaları sonucunda tüylerini yutmasına neden olur. Kedinin midesinde biriken tüy yumağı, hazmedemediği için tüy yumağını dışarı atmanın tek yolu kusmaktır.

Kedinizin tüy yumağı sorunu olduğunu fark ettiyseniz kedi otu ve kedi nanesi yemesini sağlayın. Bu bitkiler kedinin tüy yumağını dışarı atmasına yardımcı olurlar.

Kedilerde Kusma: Kediniz  Aşırı Yemek Yiyor mu Kontrol Edin

Yemek zamanı geldiğinde kimsenin karşı koyamadığı ve fazla yemek yemenin farkında olmadığı anlar vardır. İşte bu durum kedilerde de olur. Bazen biz bile oburluk yapıp yemeği fazla kaçıyoruz. Kedilerde tıpkı bizim gibi yeme ölçüsünü kaçırdıkları anlar olur. Aşırı yemek yemesi kedinin midesinin sindermemesine yol açar. Sindirilmeyen yemekleri de çıkarmanın tek yolu kusmaktan geçer.

Kedilerin aşırı yemek yemesini önlemek için; Kedinin tüketmesi gereken mamanın miktarını doğru bir şekilde ayarlamanızdır. Kedinin öğünlerinde yemesi gereken ideal porsiyonu ayarlayın. Mama kabına çok fazla yemek koymamanızı öneriyoruz! Ayrıca kedinizi yemek yerken gözlemleyin. Besinleri çiğnemeden hızlı bir şekilde mi yiyorlar kontrol edin.

Kedilerde Kusma Kronik Bir Sorun mu?

Kusmanın gıdalardan dolayı olabileceğini söylemiştik. Kusmanın kaynağı gıda intoleransından oluyorsa kedinize bir gün yemek vermeyin. Eğer kedinizin kusmaları yemek yemediği halde devam ediyorsa tıbbi bir müdahale gerekiyor. Mide ve bağırsak sisteminde bir enfeksiyon yaşamaları ihtimali olabilir. Bu yüzden kontrol için veterinerinize görünmelisiniz.

Veteriner hekim kusmanın yediği mamadan dolayı belirlerse, sıra hangi gıdaların kedinin midesini etkilediğini belirlemeye gelir. Böylece kedinize zarar veren besinlerin neler olduğunu bilip bir daha bunları tüketmemesi sağlanır. Gerekirse veteriner hekiminizden kedinizin beslenmesi konusunda neler yemesi gerektiğini belirleyen bir diyet listesi isteyebilirsiniz.

Kedilerde Stres Kusmaya Yol Açar mı?

Ev kedileri özellikle duygusal ve hassas canlılardır. Bu nedenle stresli olabilirler. Kediler rutin, monoton hayatın canlılarıdır. Çevrelerinde olan değişikliği hemen kabul edemezler. Kedinin hayatında olan değişiklik ondan strese yol açabilir. Bunlar arasında: yeni bir yere taşınma, aileye yeni biri katılması, yeni bir hayvan sahiplenmenin ve yiyeceğinin değiştirilmesi gibi örnekler kedilerde strese yol açar. Stres, kaygı gibi psikolojik nedenler kedilerde kusmaya yol açabiliyor.

Kedilerde Parazitler Kusmaya Neden Olur

Bağırsak parazitlerinin kedilerde olmasından dolayı kusmaya neden olur. Eğer kedinizde bağırsak paraziti varsa sık sık kusmalara neden olacaktır. Parazit kontrolü yaptırmadıysanız veteriner hekiminize durumu vakit kaybetmeden bildirmelisiniz.

Kedinizin alışkanları ve karakterinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını bilmek çok önemlidir. Çünkü kedinizin kusmasının kronik mi yoksa geçici bir durum mu olduğunu onu sıkı bir takibe alarak öğrenebilirsiniz. Kedi bir gün boyunca sık sık kusuyorsa hemen veteriner hekime götürün.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar