İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Katarakt Hastalığı Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 31-03-2021

Kedilerde Katarakt Hastalığı Nedenleri

Kedilerde katarakt göz merceğinin şeffaf kısmında ki kapalılığın işaretidir. Katarakt insanlarda olduğu gibi kedilerde de görme konusunda büyük bir engel oluşturmaktadır. Kedilerde katarakt tam tanımı; irisin tam arkasında yer alan merceğine, kapalılıktan dolayı ışık düşmemesi ile oluşan görememe olarak ifade edilmektedir. Kedilerde katarakt türlere özgü olabildiği gibi kalıtsal da olur. İran kedileri ve Himalaya kedilerinin katarakt problemine yatkın oldukları bilinmektedir.

Özellikle yaşlı kedilerde rastlansa da maalesef sadece onları etkilemiyor. Katarakt her yaş, ırk ve cinsiyette ki kedi için sorun teşkil edebilmektedir. Katarakt tek gözü etkileyebildiği gibi bazı durumlarda her iki gözü de etkileyebilmektedir. İlerleyen durumlarda körlüğe de yol açabilmektedir.

Kedilerde Katarakt Belirtileri

Kedilerde katarakt hafif seyretmesi durumunda fazla belirti göstermez. Özellikle %30 ya da daha düşük seviyelerde belirtiler dahilinde kataraktı fark etmez zordur. Fakat %60 üzerinde birçok belirti ile kendini göstermesi mümkündür.

  1. Kataraktın en ayırt edici özelliği, göz rengindeki değişmeler olmaktadır. Kataraktın geldiği seviyeye göre kedinizin gözündeki beyaz kısımlar krem rengine bürünmeye başlayacaktır. Katarakt ilerledikçe bu renk daha belirgin ve koyu olmaya başlayacaktır.
  2. Göz bebeği şeklinde ve büyüklüğünde değişimler yaşar. Göz bebeğinde mat bir mavi ve belli belirsiz noktalar görebilirsiniz.
  3. Kedinin katarakt sonucu gözlerde sulanmalar yaşanır. Katarakt kedinizin gözüne bulutlu ve bulanık bir görünüm verecektir.
  4. Kedinizin çekinerek ve nesnelere çarparak yürüdüğünü fark edebilirsiniz. Özellikle loş ışıkta yavaş hareket etme gibi belirtiler ile kedinizin görüş kaybı yaşadığını anlayabilirsiniz. Mesafeleri ayarlamada güçlük çeker. Hatta bazı durumlarda tanıdığı insanları tanımakta da zorlanırlar.
  5. Eğer yaşanan katarakt şeker hastalığına bağlıysa; sık idrara gitme, çok su içme ve kilo kaybı gibi belirtiler de yaşanabilmektedir.

Kedilerde Katarakt Sebepleri

Bazı kedi ırklarında katarakt yatkınlığına rastlansa da ırksal yatkınlığın haricinde katarakta sebep olan durumlar vardır.

  • Şeker hastalığı
  • Göz iltihabı
  • İlerleyen yaş, yaşlılık
  • Elektrik çarpması
  • Radyasyon ve bazı toksik maddeler (örneğin; naftalin)
  • Zehirlenmeler
  • Kalsiyum seviyesinin düşmesi

Kedilerde Katarakt Hastalığının Teşhisi

Kedinizin gözünde kapalılık veya diğer belirtilerden birini fark ettiğinizde derhal veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekimler genellikle teşhise kedinizin sağlık hikayesini sorarak başlayacaktır. Kedinizde gözlemlediğiniz belirtileri, yaşadığı her durumu ve başına gelen kazaları eksiksiz anlatmaya özen göstermelisiniz. Anlattıklarınız sayesinde veteriner hekim çeşitli fikirlere sahip olur. Kedinizin durumunu doğru ifade ederek teşhisinin yapılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ardından veteriner hekim genel bir muayene yapacaktır. Son olarak da göz testlerine odaklanacak ve problemi teşhis eder.

Kedinize rutin olarak yapılan kan testlerinde genellikle kanın kimyasal profiline bakılması önemli rol oynamaktadır. Yapılacak idrar testi de gerekli uygulamalardan biri. Fakat bu testler kataraktın teşhisinde kesin sonuç vermez. Çünkü eş zamanlı geçirilen başka hastalıklarda da aynı tahlil sonuçları alınma ihtimali vardır. Katarakt hastalığının teşhisinde çoğu teknik yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden yapılacak ultrason ve elektroretinografi tekniği teşhis için belirleyici rol oynamaktadır. Elektoretinografi retinada ki hücreleri, büyüklükleri ve hastalığın durumunu incelemektedir. Bu teknikler sayesinde kataraktın cerrahi müdahaleye ihtiyacı olup olmadığı da belirlenmiş olur.

Kedilerde Katarakt Tedavisi

Katarakt tedavisini özellikle yaşla ilgili olmayan sebeplerden kaynaklıysa ertelememek gerekir. Katarakt erken tedavi edilmediğinde kısa sürede kedinizin iki gözünde de kör olma olasılığı vardır. Bu durum daha çok şekere bağlı kataraktlarda yaşanmaktadır. Çünkü şeker hastalığı yaşayan kedilerde katarakta sebep olan hücreler daha kısa sürede büyümektedir. Cerrahi müdahaleler, ırksal yaşanan kataraktlarda önerilmemektedir. Kataraktın tedavisinde ameliyat ile görüşünü kazandırmak doğru olsa da önerilmeyen durumlarda kedinizi kapalı ve tehlikeli durumlardan uzak tuttuğunuzda görüş kaybına kısa sürede ayak uydurduğunu göreceksiniz.

Kedilerde katarakt hastaklığının tedavisinde yeni bir yöntem olarak bilinen ‘’phacoemulsification”, kedinin göz merceğinde ki büyük yağların küçük parçalara ayrılması işlemidir. Katarakt problemi yaşayan ve bu yöntemin uygulandığı kedilerin %90’ında başarı sağlanmıştır.

Kedi dostunuzda katarakt belirtilerinden herhangi birini gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürmeniz doğru olacaktır. Böylece hem kataraktın ilerlemesini engellemiş olur hem de belirtiler sebebiyle yaşayacağı kazaların önüne geçmiş olursunuz. Erken tedavi katarakta sebep olan hastalığın da teşhis edilmesini sağlayacaktır. Veteriner hekim katarakt probleminin altında yatan sebebi de teşhis ederek tedavisini gerçekleştirecektir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar