By melissa1 | 15-08-2022
Kedilerdeki ishalin nedeni pek çok farklı noktadan kaynaklanıyor olabilir. İshalin en çok görüldüğü durumlar normalde beslenme düzeninde olmayan bir yiyeceğin tüketilmesi ve mamanın değişmesi şeklindedir. Mamanın bir anda değişmesi kedilerde doğal olarak ishale neden olur. Bu nedenle mama değiştirileceği sırada eski ve yeni mamanın karıştırılması uyum sürecini kolaylaştırır. Bu sayede kedinin sindirim sistemi yeni ürünü çok daha kolay kabul eder. Kedilerde ishal oluşumunun en bilinen nedenleri şu şekilde listelenir:
Kedilerdeki ishalin belirtileri dışkının normalden daha yumuşak, gevşek ve sulu olması şeklindedir. İshal olan kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını daha sık karşıladıkları gözlemlenir. Bu nedenle tuvalet ihtiyaçlarını bazı zamanlar belirlenen alan dışında evin çeşitli yerlerinde de giderdikleri görülebilir. İshal olan kedilerin dışkısında normalden farklı olarak kan olabilir. Bazı durumlarda mukusa da rastlanır. Kedinin sahip olduğu hastalığın şiddetine bağlı olarak dışkıda parazitle kendini gösterebilir.
İshal olan kedilerin şikâyeti bazı durumlarda kendiliğinden geçer. Saatler ya da günler içinde düzelen şikayetlerin yanı sıra çok uzun süre boyunca ortadan kalkmayan belirtiler de mevcuttur. Özellikle kedilerde gözlenen kusma, iştahsızlık ve yorgunluk gibi belirtiler uzun süre geçmiyorsa mutlaka bir veterinerden yardım almak gerekir. Bu belirtiler ciddi görünmese bile uzun süre müdahale edilmediği zaman çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kedilerde ishalin en çok gösterdiği belirtiler şu şekilde listelenir:
Kedilerde ishal görülürse yapılacaklar listesinde ilk olarak kedinin durumunu kontrol etmek bulunur. Kedinin yorgun olup olmadığı, iştahının ne durumda olduğu ve kusma şikayetine göre bir veteriner yardımı almaya karar verilebilir. Kedide ishal ile beraber başka herhangi bir şikâyet yoksa durum acil sayılmayacağı için bir süre daha ev ortamında kontrol altında kalabilir. Bununla birlikte ishal durumu uzun süre devam ediyorsa ve daha sık bir şekilde dışkılama gerçekleşiyorsa bir veterinerden yardım almak yerinde olacaktır.
Bir günü aşkın süredir devam eden ishal ile birlikte dışkıda kan, mukus ya da parazit görüldüyse durum acildir. Zaman kaybetmeden bir veterinere başvurmak kedinin sağlığını korumak adına aciliyet taşır. Özellikle dışkının kanlı kırmızı ya da normalden daha koyu olması sağlık açısından bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret eder. Kedilerde ishal bu durumlarda tehlikeli bir boyutta sayılır.
Kedilerdeki ishalde uygulanan işlemler kedinin durumuna göre farklılık gösterir. İlk adım olarak kedinin hangi durumda olduğunun anlaşılması adına basit muayene işlemleri yapılır. Daha sonra kedinin sağlık durumunu anlamak adına çeşitli testler istenir. Bu durumda kedinin dışkı örneği veya kan örneği üzerinde testler yapılır. Testlerin sonucu olarak gerekirse kediye tıbbi müdahalede bulunulur. Bazı durumlarda ise ilaç ile yardım yapılır. Verilen ilaç ve gıdaların kedi üzerinde ne kadar etkili olduğuna dair notlar alınıp uygun sonuca ulaşılır.
Kedilerdeki ishalde veterinere başvurmak için kedinin sağlık durumu göz önüne alınır. Bazı vakalarda kedinin ishal şikâyeti kısa sürede geçer. İshal şikâyeti kısa sürede ortadan kalkmayan vakalarda, özellikle kedi çok genç ya da yaşlıysa, veteriner aranmalıdır. Buna ek olarak kedinin çok su kaybetmesi, yemek yememesi gibi durumlar da veteriner desteği şarttır. Kedinin aşı durumları da tam değilse bir profesyonel desteği alınmalıdır.
Kedilerde ishal görülüyorsa yapılacaklar kedide bu soruna neden olduğu düşünülen alışkanlıkların değiştirilmesi şeklindedir. Kedilerde ishal görülüyorsa şunlar yapılmalıdır:
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Halsizlik ve Sürekli Uyuma Neden Olur?