By melissa1 | 05-12-2021
Kedilerde gastrit en sık karşılaşılan mide problemlerinden biridir. Midenin iç duvarında oluşan inflamasyonlar gastrit olarak tanımlanmaktadır. Kedilerde gastrit akut veya kronik olarak meydana gelir. Mide iç mukozasında ortaya çıkan enflamasyon tek başına görülebildiği gibi farklı hastalıklarla birlikte de oluşur. Dehidrasyon, karın ağrısı, iştahta azalma ve kusma gibi belirtiler gastrit semptomları arasındadır. Bu belirtiler kedinin yapısına ve gastritin şiddetine göre farklılıklar gösterir. Kedilerde gastrit her yaş kedide ortaya çıkar. Çoğu zaman hayati tehlike taşımasa da farklı hastalıkların habercisi olabileceği için göz ardı edilmemelidir. Kedilerde gastritin neden olduğu, belirtileri ve tedavi yolları öğrenilerek kedinizin sağlığını kontrol altında tutabilirsiniz.
Akut gastrit genellikle yavruluk döneminde etrafı keşfetmeye çalışan kedilerde görülür. Ani kusma, iştahta azalma gibi belirtiler görülür. Kedilerde yenmemesi ya da yutulmaması gereken bir cismin yutulması ile akut gastrit ortaya çıkar. Sağlıksız beslenme, aşırı yemek, toksik maddelerin tüketilmesi ve tüy yumağı oluşumu kedilerin sindirim sistemini olumsuz olarak etkiler. Akut gastrit genellikle 1-2 gün içerisinde düzelir ya da destekleyici tedaviye ihtiyaç duyar ve 3-4 gün içerisinde tamamen düzelir. Kedilerde gastritin birçok farklı nedeni bulunur. Genellikle bakteriler, mantarlar ya da virüsler nedeniyle oluşan enfeksiyonlar, yabancı cisimlerin yutulması, aşırı yemek, tüy yumakları, sağlıksız beslenme ve toksiklere maruz kalma gibi nedenlerle meydana gelir. Aynı zamanda karaciğer problemleri, besin alerjileri, antibiyotik ilaçlar, böbrek problemleri, ağır metal zehirlenmeleri, bağırsak hastalıkları, hormonal hastalıklar ve stres gibi sorunlar gastrite neden olur.
Kedilerde meydana gelen gastrit belirtileri çeşitli bir kapsam içerisinde karşınıza çıkar. Uyuşukluk, iştah azalması, kusma, dehidrasyon, depresyon, susuzluk, karın ağrısı ve dışkıda ya da kusmukta kan görülmesi gibi şikayetler görülür. Akut gastrit 24 saat içerisinde geçme eğilimindedir. Bu nedenle klinik belirtiler tanısal testlere gerek duymaz. Belirtiler kısa sürede görülür ve kusmuk içerisinde materyalin parçaları görülüyor. Kronik gastrit belirtileri ise genel anlamda aralıklı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Uyuşukluk, dehidrasyon, halsizlik ve elektrolit dengesizliği ortaya çıkar. Uzun süre boyunca gastrit problemi yaşayan kedilerde kilo kaybı gözlemleyebilirsiniz. Kilo kaybına ishal ve kusma da eşlik eder. Kusmanın sıklığı mide inflamasyonunun ilerlemesine neden olacağı için kısa süre içerisinde müdahale edilmesi önemlidir.
Akut gastrit ortalama 24 saat içerisinde kendiliğinden geçeceği için belirgin semptomlar gözlenmez. Akut gastritin belirtilerinin 3 gün ve fazla sürmesi sık rastlanan bir durum değildir bu nedenle fark edilmesi nadir bir durumdur. Kedilerde gastrit kronikleştiği zaman yukarıda belirtilen semptomlardan bazıları görülür. İştahsızlık, kusma, halsizlik gibi şikayetler görüldüğünde kesin tanının konulması için veteriner hekime başvurulması gerekir. Çeşitli tahlil ve tetkikler uygulanarak gastritin teşhis konur. İdrar analizi, kan testleri, endoskopi, abdominal x-ray ve abdominal ultrason gibi çeşitli yöntemler kullanır. Akut gastrit durumlarında sadece kan ve idrar testi istenebilirken kronikleşme söz konusu olduğunda kesin nedenin bulunması ve tedavi sürecinin şekillenmesi gerekmektedir.
Kedilerde gastrit tedavisi, gastritin ortaya çıkma nedenlerine göre şekillenmektedir. Gastrite neden olabilecek aşırı beslenme, stres, yetersiz beslenme ve kronik rahatsızlıklar gibi birçok farklı neden bulunuyor. Tedavinin bu yönde planlanması ve nedenin ortadan kaldırılması gereklidir. Bu nedenle bazı tedaviler dönemselken bazı tedaviler hayat boyu sürer. Gastrit nedeniyle meydana gelen kusma çok ilerler ve dehidrasyon tehlikesi ortaya çıkarsa kedinin hastane yatışı gerekir. Beslenme düzenindeki değişimlerin ve ilaç tedavisinin yönetilmesi önemlidir. Kedinin kusma sıklığı ve miktarının takip edilerek dehidrasyonun olabildiğince önüne geçmek gerekir. Hastalık belirtisi gösteren kedilerin veteriner hekim tarafından detaylı muayene edilmesi ve sorunların eksiksiz aktarılması önemlidir. Gastrit tedavisinde neyin iyi geleceği kediden kediye değişiklik gösterir. En kesin bilgiyi veteriner hekimden almak daha sağlıklıdır.