By melissa1 | 20-04-2021
Kedilerde egzama belirtileri, çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Kedi cilt sorunları birçok farklı sebepten ortaya çıkar. Kedilerde çok sık görülen cilt sorunları içinde kedi dermatit hastalığı bulunur. Kedilerde egzama, deri üzerinde kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi semptomlar ile kendini gösterir. Bu hastalığın yaşanması sırasında deri tabakasının stratum papillare ve epidermis tabakasında artış gösterip yangı reaksiyonu ortaya çıkar. Evdeki kimyasallarla temas etmesi, tüketilen gıdalara, mevsimsel alerjilerden strese maruz kalmasına kadar pek çok farklı sonuçtan ortaya çıkar. Ayrıca tüylü dostunuzun pire ve bit ısırığına karşı da reaksiyon gösterdiği bilinir. Kedilerde dermatit daha çok ilerleyerek yaşamını olumsuz etkiler. Hem de sağlık fonksiyonlarını olumsuz sonuçlar doğurur. Bu yüzden kedilerde dermatit belirtileri için farkındalık yaratmak amacıyla kedilerde egzama neden olur? Kedilerde egzamayı önleme yolları hakkında bilgi edinmeniz iyi olacaktır.
Kedilerin egzama(dermatit) hastalığının nedenleri ve belirtileri çeşitlidir. Egzamaya neden olan çeşitli sorunlar:
Yukarıda belirttiğimiz kedilerde egzama nedenlerine dikkat ederek, dostunuzun bunları yaşamaması için önleyici takviyeler yapınız. Bunların dışında bir de kedilerde stres sonucu da egzama yaşanabiliyor. Kediler değişimi sevmedikleri için ani bir değişim onların strese girmesine neden olur. Bu yüzden kedinizin yaşamında değişime uğratacak bir şey yapacaksanız bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Sahibinden uzak kalması, yeni eve taşınılması, evdeki eşyaların değişmesi, eve yeni bir evcil hayvan getirmeniz kedinizi strese sokup cilt sorunları yaşatabiliyor.
Egzamaya sebep olan faktörler kendini gösterdiğinde ilk önce deri üzerinde kızarıklık görülür. Daha sonra kızaran bölgelerde hücre içinde ve hücre arasında ödem meydana gelecektir. Ödem oluşan bölgede deride kalınlaşma ve nemlenme olur. Bunun yanında bir de o bölgede ısı artışı olabilir. Kaşıntı ve enfeksiyon şeklinde etkilerini göstermeye devam eder.
Her kedide egzama belirtisi farklılık gösterecektir. Bazı kedilerde hafif kaşıntılar etkisini gösteriyorken bazı kedilerde de bölgesel tüy dökülmesi yaşanır. Sık görülen sık belirtiler arasında bir ya da birkaçı yaşandığı zaman veteriner hekiminize danışılması ve kedilerde egzama tedavisi geç kalınmadan başlanması gerekir.
Tedavi için öncelikle veteriner hekime görünmesi şart. Deri üzerinde birtakım testler ve fiziksel muayene ile birlikte durumun anlaşılması gerekir. Ayrıca kedinizde egzamaya sebep olan nedenin belirlenmesi sonucunda tedavi daha hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır. Egzamanın nedeni belirlenince buna yönelik bir tedavi şekli ve ilaç tedavisi uygulanacaktır.
Kedilerde egzama teşhisi yapmak için veteriner hekiminiz kedinin tıbbi geçmişini öğrenip klinik belirtileri ile öncelikle muayene yapacaktır. Bunların yanında kan tahlili ve ek tanı yöntemine başvuracaktır. Yapılacak biyokimyasal testlerin sonucunda egzamanın teşhisi konulmuş olur.
Kedinin egzamadan korumak için aşılarının tam bir şekilde olması gerekiyor. Sonrasında dış parazitlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Bunların yanında kaliteli ve besin içeriği bakımından zengin bir mama ile beslemelisiniz. Alerjiye neden olacak gıdalardan uzak tutmalısınız. Kedinizi yıkadıktan sonra tüylerini nemli kalmayacak şekilde kurulamalısınız. Tüy bakımının düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle uzun tüylü kedilerin, tüylerinin kısaltılması ve taranması gerekir.
Kedilerde mantar enfeksiyonu çok sık yaşanan bir deri hastalığıdır. Kedide aşırı tüy dökülmesi, deri üzerinde pullanma, ciltte ağır koku, lef bezlerinde şişlik, halsiz ve iştahsız olması bu belirtileri göstererek ortaya çıkar. Enfekte olan kedilerin dışkısından, toprakta soluması ile ve ya kesik ve açık olan yaralardan içeri giren mantarın yerleşmesi sonucu enfeksiyonlara zemin hazırlar. Tedavi edilmezse egzama ve daha birçok cilt alerjenlerine yol açar. Kedilerde mantar ve egzama aynı şey olmasa bile mantarın ilerlemesiyle egzama yaşanması çok yüksektir.
Dermatit belirtilerinin arasında çok sık ve inatçı bir şekilde geçmeyen kaşıntı gelir. Kedilerde kaşıntıya neden olacak pek çok farklı durum olacağı gibi siz bir şey yapmadan veteriner hekimin görmesi daha iyi olacaktır. Kedilerde kaşıntıya; bit, pire vb. parazitler bağışıklık sisteminin zayıf olması, stres bozukluğu, cilt sorunları, yanlış mama tüketimi neden olur. Bu yüzden kaşıntının nedeninin bulunması ve kaşıntıya neden olacak cilt hastalıklarının yaşanmaması için erken önlem almalısınız. Çünkü ısrarlı ve inatçı kaşınmalar kedinin cildinde tahrişe neden olacaktır.