İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Aids Hastalığı Belirtileri Tedavi Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-09-2021

Kedilerde Aids Hastalığı Belirtileri Tedavi Yolları

Kedilerde aids hastalığı Feline Immunodeficiency (FIV) adında kedilerde görülen bir çeşit virüsle ilişkilidir. Virüs ilk olarak 1980’lerin ortalarında teşhis edilmiş sonrasında dünyadaki diğer kedilere de yayılmıştır. Bu virüs direk kedilerde bağışıklık sistemini zayıflatarak savunmasız bırakır. Böylece kanser ve kedi enfeksiyonlarına karşı savaşamaz hale gelir. FIV virüsü sadece kedilerde Aids hastalığına yol açar. İnsanlara bulaşan bir hastalık değildir.

Kedilerde FIV virüsünün farklı türevleri vardır. Bazı türleri ciddi hayati tehlike taşır. Kedinizin FIV testi pozitif çıkması her zaman AİDS olduğu anlamına gelmez. Kedi virüsü taşır ama hastalığı kuluçka süresi uzun süreceği için bulgularını daha geç gösterebilir. Bazen FIV belirtileri yaşamı boyunca görülmez. Kediden kediye hastalığın süreci değişmektedir. Testin pozitif çıkması sonucunda kedinin vücuduna virüsün girdiği ve kanında bazı antibodiler oluştuğu görülür. Kedi hastalıkları arasında AİDS en yaygın görülen salgınlardan biridir.

Kedilerde Aids Nasıl Bulaşır?

FIV virüsü uzun temaslar sonucu bulaşmamaktadır. Salya ile çevreye yayılarak ya da ısırık yarası ile enfekte olan diğer kediye bulaşır. Erkek kedilerin virüsü kapması dişilere oranla daha yüksektir. Yine aynı şekilde serbest dolaşan kedilerin ısırık alması sonucu hastalık kapması daha kolaydır. Ev kedinizin sokak kedileri ile teması olduysa ve FIV virüsünden şüpheniz varsa teste gitmeniz gerekiyor. Birden çok kediniz varsa pozitif olan kediyi diğer kedilerden hemen ayırmalısınız. Evde bir kedinin pozitif çıkması diğer kediler pozitif olmayabilir. Bu yüzden pozitif olan kedinin ayrı bir odada olması ve temel ihtiyaçlarının da ayrılması gerekmektedir.

Aids, hasta olan kedilerin kan yoluyla da bulaşır. Fakat kedilerin çiftleşme sırasında bu virüsün bulaştığına dair henüz tanı konmamıştır. Başka bir kediden bu hastalığa yakalanmalarının yanında doğuştan da FIV virüsü taşıyabilirler. Anne kediler doğum sırasında ya da hamilelik döneminde eğer virüsü taşıyorsa yavrulara bulaştırma ihtimali vardır. Aids kedilerin kısırlaştırılması hastalığı yaymaları için önemlidir. Böylelikle bulaşıcı hastalıkların yayılmasının da önüne geçebilirsiniz.

Kedilerde AIDS (FIV) Belirtileri

Hastalığın ilk semptomları virüsle temastan sonra birkaç ay içerisinde görülür. Bulgular genelde aynı olup hastalığın ilerlemesiyle daha da belirginleşir. Kediler aniden iltihap kapmaları sonucu sürekli farklı hastalıklar yaşayabilirler. Bu yüzden düzenli veteriner kontrollerini yapmalısınız. Kedinizin sağlıklı olduğunu test etmek için gerekli testler yapacaktır.

Kediniz Aids mi? Aşağıdaki belirtileri gözlemleyin.

  • Yüksek ateş
  • Kronik ishal
  • Kedinizin tüylerinin matlaşması
  • Kedilerde diş eti iltihaplanması
  • Kedi göz nezlesi
  • Kedilerde kısırlık
  • Mental bozulmalar
  • Göz hastalıkları
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Anemi
  • Kedilerde tümör oluşumu
  • Kedilerin deri ve kulak enfeksiyonlarına yakalanması

Kedilerde AİDS(FIV) Teşhisi

Hastalığın teşhisi için özel kan testleri vardır. Bu test sayesinde virüsün kanda antibodiler oluşturup oluşturmadığı tespit edilir. Testin sonucu pozitif çıkarsa virüse yakalandığı ve enfekte olduğu belirlenir. Kedinin gösterdiği belirtiler ve test sonucu ile birlikte değerlendirilmelidir. Bazen testler yanlış sonuçlar getirmektedir. Yavru kedilerin 4 aylık olmadan önce FIV testi yaptırılacak anneden virüs taşımadıkları kontrol edilmelidir.

Kedilerde AIDS(FIV) Tedavisi

Virüs kedilerle birlikte uzun süre yaşayabilir. Ancak kedinizi stres gibi olumsuz faktörlerden uzak tutmanız gerekiyor. Tedavi boyunca pozitif kedinin evde tutulması hem dışarıdan gelen hastalıklara karşı onun korunmasına hem de diğer kedilere bulaşmasını engelleyecektir. En önemli ve ilk adım kedinin bağışıklık sistemini güçlendirecek gıda takviyelerinin yapılmasıdır. Vitamin ve mineral yönünden güçlendirici besinler verilmelidir. Teşhisten sonra veteriner hekim tedavi için antimikrobik veya enflamatuar ilaçlar yazar. Bu ilaçların etkisi kedinize bulaşacak diğer hastalıkların engellemesini sağlar. Bu aşamada güvenlik amaçlı kedinizi sokak kedileri ile temastan kaçırmalısınız. Aşılarının tam olmasının yanında bakımları da eksiksiz yerine getirilmelidir.

Kedimi FIV Virüsünde Nasıl Korurum?

Tüylü dostunuzun sağlığı söz konusu olduğunda nasıl tedbirler almak istersiniz. Kedileri AIDS’ten korumak için aşağıda bahsettiğimiz önlemleri almanız iyi olacaktır.

  • Yavrunuzu kaliteli mamalar ile dengeli bir şekilde beslemek
  • Kedinizi kısırlaştırmanız
  • Bulunduğu ortamın hijyenik ve düzenli olarak temizlenip havalandırılması
  • Diğer kedilerle kavga etmemesi ve evden kaçmamaları için eğitim verilmesi
  • Aşılarının eksiksiz yapılması
  • Düzenli aralıklarla veteriner muayenesi ve testlerin yaptırılması

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar