By melissa1 | 27-07-2022
Kedilerin tuvaletini tutma süresi, özellikle ilk defa evcil hayvan sahiplenen kişilerin merak ettiği bir konudur. Kediler bazı durumlarda tuvaletlerini yapmama eğilimi sergileyebilirler. Ev içinde kedinin tuvaletini yapabileceği özel ortamlar hazırlanmış olmasına rağmen kedilerde tuvalet tutması normal bir davranış değildir. Tuvaletini yapmadığı fark edilen yoğun stres altında veya korkmuş olabilir. Veterinerlere göre stresten olumsuz etkilenen kedilerin yaşadığı anormal hareketlerden biri de tuvaletini yapmamalarıdır. Kedilerin tuvaletini tutması konusunda da net bir saat vermek doğru değildir. Her kedi farklı biyolojik özelliklere sahip olduğu için kedilerin tuvaletini tutma zamanları farklılık gösterir.
Uzman veterinerlere göre kedinin düzgün bir şekilde beslenmesi ve her gün en az 1 kere tuvalete çıkması kontrol altında tutulmalıdır. Eğer kediler günlerce tuvaletini yapmıyorsa daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşmamak için olaya ciddiyetle yaklaşmak önemlidir. Kedinin tuvaletini yapması için genellikle 3 gün süre verilmelidir. Bu üç günü aşan durumlarda kedinin tuvaletini yapmama sebebinin arkasında başka sağlık sorunları da meydana gelebilir. Üç günü aşan durumlarda kedinin detaylı bir şekilde muayene edilmesi için veterinere götürülmesi gerekebilir.
Kedilerin tuvaletini tutma sebepleri arasında stresin de çok yoğun bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Alanında uzman veterinerlerin görüşlerine göre kediler, stres altında kaldıkları zaman tuvaletlerini tutma eğilimi gösterebilirler. Özellikle stres ve korku, kedilerde tuvalet dahil tüm yaşamsal faaliyetleri sekteye uğratabilir. Bu yüzden kedilerin tuvaletini sebepsiz yere tuttukları fark edilirse, yoğun stres altında oldukları anlaşılmalıdır. Kedinin ev içinde yapılan bazı basit değişikliklerden bile stres olduğu bilinir. Bu sebeple kedilerde tuvaleti tutmaya neden olabilecek stres kaynakları şu şekilde özetlenebilir:
İşte bu tür süreçlerde kedinin alışmış olduğu düzen değiştiği için kedilerin tuvaletini tutmaları gündeme gelebilir. Strese ve korku ortamına giren kediler tuvaletini tutarak bu durumla ilgili yaşadıkları problemleri sahiplerine gösterebilirler. Eğer evcil hayvanınız tüm ekipmanları eksiksiz olmasına rağmen tuvaletini yapmıyorsa, yoğun stres altına girmiş olabilir.
Kedi tuvaletinde kumun temizliği konusunda kedi sahiplerine önemli görevler düşmektedir. Çünkü yeterince temizlenmemiş kuma tuvaletini yapmak istemeyen kediler de günlerce tuvaletini tutma eğilimi gösterebilirler. Kediler için son derece önemli olan kum temizliğinde sürecin göz önünde bulundurularak kediye uygun hale getirilmesi gerekir. Nitekim kumda oluşan küçük bir birikinti ve önceki tuvaletten kalan koku bile kedinin normal biçimde tuvalet yapmasına engel oluşturabilir. Kedi kumunun ideal biçimde temizlenmesi hem kokudan arınmasına hem de kedinin daha rahat biçimde tuvaletini yapmasına olanak sağlar. Tuvaletini uzun bir süre yapmayan kedilerde böbrek ve bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Aynı zamanda günlerce tuvaletini tuttuğu anlaşılan kedilerde idrar yapmada kronik hastalıklar meydana gelebilir.
Bu şekilde kum seçimi yaptığınızda kediniz bu kumu daha çok seveceği için tuvaletini tutma gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaz. Aynı zamanda kediler için kum kabının konumu da büyük önem taşır. Bu sebeple kedi tuvaletinde tüm unsurların kedinin rahatını düşünerek seçilmesi önemlidir.
Kedinin tuvalet eğitimi verilirken küçük yaşlardan itibaren alışkanlık geliştirmesine dikkat edilmelidir. Kediler tuvaletini yaptıkları yeri işaretleyerek kendi doğal koşullarında yaşam alanlarını oluştururlar. Bu yüzden kedinin herhangi bir yerde yaptığı tuvaletini kuma koyarak ona nereye tuvaletini yapacağı konusunda eğitim vermeye başlayabilirsiniz. Kuma sinen koku ile birlikte kedi bu bölgeye tuvalet yapmaya başlayacaktır. Kedilerin tuvaletini tutması konusunda problemle karşılaşmamak için tuvaletin uzmanların tavsiye ettiği şekilde hazırlanması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Evde Kedi Tuvaletinin Yeri Neresi Olmalı?