İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kediler Neden Isırır? Kedimin Isırmaması İçin Ne Yapmalıyım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-03-2022

Kediler Neden Isırır? Kedimin Isırmaması İçin Ne Yapmalıyım?

Kediler neden ısırır? Patili dostlarımızdan olan kediler bizler için her ne kadar sevimli arkadaşlık yapsalar da beraber yaşadığımız süreçte istenmeyen durumlardan biri de kedi dostunuz tarafından ısırılmak. Dişleri bizlere her ne kadar küçük gelse de bu ısırılma olayı bazı zamanlarda canımızı acıtarak tatsız durumlar oluşmasına neden olabilir. Peki sevimli kedi dostlarımız bizi neden ısırıyor, kedimizin bizi ısırmaması için neler yapabiliriz?

Kediler Neden Isırır?

Isırmak hem yavru hem de yetişkin kedilerde gözlenen bir davranış biçimidir. Kedinin yaşına ve o anki durumuna bağlı olarak bizi ısırmasının sebebi de değişkenlik gösterir.  Kediniz sizi ısırarak sadece oyun mu oynamaya çalışıyor yoksa bu ısırma davranışı sizin için ‘’yeter artık dur!’’  Uyarısı mı? Kediler bizler gibi konuşamadıkları için, kendilerini ifade edebilmek adına ısırma, tıslama, miyavlama gibi farklı davranış çeşitlerinde bulunabilirler.

Kedilerde Isırma Davranışı Neden Olur?

Yavru kedilerde ısırma davranışı yetişkin kedilere nazaran normal olarak kabul görülen bir davranış biçimidir. Yavru kediler kardeşleri ve anneleriyle bu şekilde birbirlerini ısırarak oynarlar. Kediler oynadıkları bu ısırma oyunu sayesinde kendilerini nasıl koruyacaklarını, avlarını nasıl yakalayacaklarını ve ısıracaklarını taklit ederek öğrenmiş olurlar. Yavrular ısırma oyunu oynarken dişlerini nazikçe nasıl kullanacaklarını öğrenmiş olurlar. Yavrulardan biri diğerini sert bir şekilde ısırdığında diğer yavru oyun oynamayı reddeder böylece ısıran yavru ısırmanın yanlış bir davranış olduğunu öğrenmiş olur. Anne kedi ısıran yavruyu sert bir şekilde uyararak davranışının yanlış olduğunu yavru kediye göstermiş olur. Annelerinden çok erken ayrılan yavru kediler bu davranışın yanlış olduğunu öğrenemeyecekleri için ısırmalarını kontrol edemeyip bazen sert bir şekilde ısırabilirler.

Yetişkin kedinizle oyun oynarken bir süre sonra bir anda sizi ısırdığını fark etmişsinizdir. Ya da kedinizi severken bir süre sonra aynı şekilde bir anda dönüp sizi ısırdığına da şahit olmuşsunuzdur. Kediniz sizi normalde ısırmıyor ancak bahsettiğimiz oyundan sonra ya da onu sevmenizden sonra ısırıyorsa bu size karşı bir dur uyarısı olabilir. Kediniz hoşlanmadığı bir şekilde ona davrandığınızda ya da sevilmekten veya oyun oynamaktan sıkıldığında bunu belli etmek için sizi dur demek adına ısırabilir. Anca bu ısırma davranışının şiddetini ve zamanını kontrol altına almalı ve canınızı yakmasına izin vermemelisiniz. Yavruluk döneminde bize tatlı gelen bu minik ısırıklar kedinizin büyümesiyle dişleri de büyüyeceği için bu ısırıklar ilerde hiçte minik olmayacak ve canınızı acıtacaktır. Bu yüzden kedinizin ısırma davranışının önüne ne kadar çabuk geçerseniz ileride o kadar rahat edersiniz. Kediler rutin hayatı sevdikleri için bir kere alıştıkları davranışlardan tekrar vazgeçmeleri hiç kolay olmayabilir.

Kedinizin Isırmasını Önlemek İçin Neler Yapabiliriniz?

Isırmak kedinizin kendini koruma amaçlı gösterebileceği içgüdüsel bir davranış olduğu için kedinizi bu ısırma davranışından tamamen vazgeçirmeniz mümkün olmayacaktır. Ancak kedinizin bu ısırma davranışını dizginlemek sizin elinizde. Kedinizi istemediğiniz davranışlar konusunda ne kadar erken eğitirseniz ileride o kadar rahat edersiniz. Kedinize oyun sırasında sizi ısıramayacağı tarzda oyuncaklar kullanırsanız hem kendinizi koruma altına almış olursunuz hem de sizi ısırma huyundan yavaş yavaş vazgeçmesini sağlayabilirsiniz.

Olta oyuncakları hem uzaktan kontrol avantajı sağlarken hem de kedinizin avı gibi hareket ettiğinden dolayı kedinizin ilgisini çekecek oynarken keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. Oyun oynama esnasında kedinizin sizi ısırmaması için ellerinizi kedinizden uzak tutabileceğiniz fırlatma tarzındaki oyuncakları kullanabilirsiniz. Kediler oyun sırasında ısırmayı ve tekmelemeyi çok sevdikleri için kedinize severek oynayabileceği peluş oyuncaklar alabilirsiniz. Gün içerisinde peluş oyuncağı ile oynayan kediniz enerjisini bu şekilde atabilir. Kedinizi oyun sırasında isteyerek ya da istemeyerek sizi ısırdığı durumlarda kedinizi sert bir şekilde uyarın. Kediniz ısırma gibi yapmaması gereken davranışlar sergilediğinde ona bu davranışı yapması gerektiğini anlayacak bir komut verin. Komutu kedinizin rahat anlaması için anlaşılabilir ve tek kelime olarak seçmeye çalışın.

Hayır Komutunu Kullanın

Kedinizi uyarmak için ona hayır komutunu verebilirsiniz. Kediniz sizi ısırdığında ona fazla bağırmadan ciddi bir ses tonuyla uyarmak için ’’hayır’’ komutunu kullanabilirsiniz. Kedinizin kafasının karışmaması ve daha rahat öğrenebilmesi için belirlediğiniz uyarı komutunu değiştirmeyin. Kedinizi hayır komutu ile uyardıktan sonra kediniz ile oynamaya bir süre ara verin. Kediniz sizi her ısırdığında oyun oynamaya son verirseniz kediniz zamanla ısırma huyundan vazgeçmesi gerektiğini öğrenecektir. Uyarı sırasında kedinize bağırmayın kedinize bağırdığınızda kedinizin sizden korkmasına ya da  strese girmesine neden olabilirsiniz. Kedinizin strese girmesi tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kötü sonuçlara yol açabilir. Kediniz strese girdiği zaman aşırı tüy dökme, bunalım gibi durumlara maruz kalabilirsiniz. Aynı zamanda stres faktörü pek çok farklı hastalığı tetikleyerek ortaya çıkmasını ya da var olan hastalığın ilerlemesini sağlayabilir. Kediniz sizi ısırdığı zaman elinizi kaçırmayın bu durum kedinizin elinizi av olarak algılamasını sağlayabilir. Elinizi kaçırdığınızda elinizi av olarak algılamaya başlayan kediniz daha çok elinize doğru hamle yapmaya başlayacaktır. Kediniz elinizi ısırdığında elinizi kaçırmak yerine onu nazik bir şekilde iterseniz kediniz durumu anlayacak ve elinizi ısırmayı bırakacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar