By melissa1 | 13-04-2021
Kedi aşı takvimi yeni hayvan sahiplenen kişilerin aksatmamaları gereken bir programdır. Kedilerin yavruluktan itibaren olması gereken temel aşıları vardır. Herkesin bildiği gibi kedilerin dokuz canı olmadığı için onların sağlığını korumak için düzenli aşı yaptırılması şart. Burada önemli nokta ise, doğru aşıları zamanında ve aksatmadan yaptırmaktır. Aşılar sayesinde kedinizin bağışıklığı güçlenerek virüslerden ve bakteri gibi enfeksiyon olacak durumlardan korur. Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri hastalıklara karşı zayıf olduğu için mutlaka aşılarını olması gerekir. Kedi aşıları sayesinde vücuttaki antikorları arttırarak güçlü bir bağışıklık kazanır. Kedinizi aşıya götürdüğünüzde öncesinde bir muayene yapılır. Gerekiyorsa dışkı muayenesinden geçirilerek kan tahlilleri yapılır. Yavru kedi sahiplenme ve kedi sahiplenme sonrasında 3 temel kedi aşısı mevcut. Bu aşıların neler olduğunu yazımızın devamında sizlere açıkladık….
Kedilerin aşı olmadan önce ilk etapta iç ve dış parazitlerinin yapılması sağlanıyor. Çünkü aşıların tam etki etmesi için aşılama yapılmadan önce parazit kontrollerinin yapılması iyi olur. Kedi aşıları arasında en temel 3 aşı bulunur. Bunlar; karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı olmak üzere 3 önemli aşının yapılması gerekir. Yasal olarak yapılması zorunlu olan tek aşı, kedi kuduz aşısıdır. Bu aşıyı olmasının nedeni toplu taşımaları kullanabilmesi yolcuklarda otobüslere binebilmesini sağlar. Kedilerde bulunan kolostrum adı verilen anne sütü yavruların bağışıklı sistemini 45 güne kadar korunmasını sağlar. Daha sonra 45 gün bittikten sonra aşı uygulanmaya başlar. Yani bu zamana kadar kedi anne sütü ile beslenerek güçlü kalır.
Yaş(Dönem) | Olması Gereken Aşı |
60 Günlük | Genel muayene – Karma Aşı 1 |
75 Günlük | Genel muayene – Karma Aşı 2 |
90 Günlük | Genel muayene - Kuduz Aşısı |
105 Günlük | Genel muayene - Lösemi Aşısı |
120 Günlük | Genel muayene - Mantar Aşısı |
Bir yaş ve üstü yetişkin kedilerin her yıl düzenli olarak olması gereken aşıları;
Yavru kediler ilk aşısını 8 haftalık olduğunda olurlar. Yapılacak ilk kedi aşısı karma aşı. Yavru kediler 16 haftalık olana kadar düzenli aşılarını olmaya devam ederler. 6-8 haftalık kediler karma aşısının birincisini olurken 10-12 haftalık olduklarında karma aşının ikinci dozu yapılır. Ancak kedinize ilk karma aşısını 6 haftalık olduğunda yaptırdıysanız ikinci karma aşının süresi bu durumda ona göre kısalır. Veteriner hekiminiz karma aşıyı uygulayarak, Feline Panleukepenia, Feline Rhinotracheitis ve Feline Calicivirus gibi hastalıkların kedinize bulaşmasının önüne geçer.
Kedilerde Feline Panleukepenia hastalığı, bulaşıcı bir hastalık olup yavru kedilerin ölümüne neden olur. Bu neden bulaşıcılığı yüksek olan bu hastalığın tek çözümü aşı olmasıdır. Feline Rhinotracheitis, özellikle sokak kedilerinde görülen bulaşma olasılığı çok yüksek viral bir hastalıktır. Sokaktan sahiplenseniz bile yavru kedi aşıları eksiksiz yapılmasını ihmal etmeyiniz. Diğer bulaşıcılığı olan hastalıklara göre daha az bulaşıcı olan Feline Calicivirus hastalığı ise, kedilerde ağız ülserine ve bununla beraber ağız kokusuna yol açar. Tüylü dostunuza yapılan karma aşı sayesinde bu sıkıntılardan korumuş olursunuz.
Kuduz oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Çok hızlı gelişir. Kedilerde bilinç kaybına, aşırı salya akıntısına ve yutkunmada güçlük çekmesine neden olur. Ayrıca kedilerden insanlara da bulaşan viral bir hastalıktır. Kuduz hastalığının bulaşması, enfekte olan canlının başka bir canlıyı ısırması ya da tırmalaması sonucunda bulaşmasına neden olur. Kuduzun tedavisi yoktur. Bu nedenle her yıl tekrarlanması gereken bir aşıdır. 3 aylık kedilerde kuduz aşısı yapılmakta. Eğer yavru kediye 3 aylık olmadan önce kuduz aşısı yapılırsa anne sütünden aldığı yararlı hücreler aşının koruyuculuğunu da yok edecektir.
Kedilere yapılan bu aşının da aşı takviminde her yıl tekrardan yapılması gerekir. Kedilere lösemi aşısı yapılarak FeIV virüsüne karşı korunmuş olur. Bulaşıcı bir hastalık olan kedi lösemi hastalığı, lenfoid adı verilen dokularda tümör oluşumuna neden olur. Kedi lösemi bulaşma yolları; süt, kan yoluyla, salya, tükürük, dışkı ve vajinal akıntı ile bulaşır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle de bağışıklık sistemini destekleyici tedaviler yapılır. Kediniz 13 haftalık olduğunda lösemi aşısını veteriner hekim tarafından olacaktır.
İnsalardaki AIDS bulaşıcı hastalığına benzer. FIV kedilerde salya yoluyla bulaşır. FIV virüsü kendisini ateş ve ishal ile ilk başlarda belli eder. İlerleyen zamanlarda FIV’in Ağız içinde lezyonlara, solunum sistemi sorunlarına, ishal, ani kilo kaybı, kusma, yüksek ateş ve halsizliğe yol açar. Yavru kediniz 16 haftalıkken FIV aşısı olması gerekir.
Yavru kediniz sadece küçükken değil yetişkinlik döneminde de aşılanması gerekiyor. Yetişkin kedilerin aşı takviminde karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı vardır. Kediler 1 yaşını doldurduktan sonra her yıl en az bir kere aşılanması gerekir. Kedinizi dışarı çıkarmasanız da 3 ayda bir kez olacak şekilde iç-dış parazit kontrollerine götürmenizi öneriyoruz.
Veteriner hekiminizin yönlendirmesi ile kediniz için bir aşı takvimi oluşturmalısınız. Veterineriniz kedinize ilk aşısını yaptıktan sonra kedi sağlık karnesi oluşturacak. Ayrıca buna pet pasaportu da diyebiliyoruz. Böylece bu sağlık karnesi ile kedinize uygulanan tüm tedavi, kontroller ve aşılar yapıldığında ayrıntılı olarak karnesine yazılıyor. Sonrasında veteriner tarafından imza ve kaşe atılarak onaylar. Kedinizin sağlık karnesinde yer alan bilgilere göre her yıl ne zaman hangi aşısı olması gerekiyorsa bu defter sayesinde takip edebileceksiniz.
Yapılan aşılardan sonra tüylü dostunuzu strese sokacak etkilerde uzak tutmalısınız. Kediler aşı sonrası genellikle halsiz, iştahsızlık ve çok hafif bir ateş gözlemlenebiliyor. Tabii ki bu kediden kediye değişiklik gösterir. Bazı kedilerde aşı sonrası hiçbir reaksiyon göstermez. Fakat kedinizi aşı yaptırdıktan sonra gözlemleyiniz. Alerji gibi semptomlar gördüğünüzde hemen doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Aşıdan sonra kedinizi 24 saat boyunca yıkamamalısınız. Ayrıca kedinin tüm aşıları tamamlanmadan hiçbir şekilde suyla temas etmesine, duş almamasını öneriyoruz. Kedinizin aşılarını tamamlamadan başka hayvanlarla aynı ortamı paylaştırmayın.