İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Evcil Hayvan Alerjisi Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-12-2020

Evcil Hayvan Alerjisi Nasıl Geçer?

Havanseverlerin birçoğunu yakından ilgilendiren ve evcil hayvan sahiplenmek isteyen pek çok insanın muzdarip olduğu bir konu. Pek çok insan bu alerjiden dolayı evcil hayvan sahiplenememekte ve sokaktaki canlarımıza bir umut ışığı olamamaktadır.

 Evcil hayvan alerjisi nedir?

 Evcil hayvan alerjisi, evcil hayvanlar başta olmak üzere hayvanların bir çoğuna karşı alerjik reaksiyonlar gösterilmesidir. Bu hayvanlar içerisinde sıklıkla rastlanan alerji kedi ve köpek alerjisidir. Evcil hayvan alerjisi, hayvanların yalnızca tüyüne değil de salyasına, tükürüğüne, deri döküntülerine ve hatta idrarına karşı alerjik reaksiyonlar gösterilmesidir. Hayvanların idrarında bulunan proteinler insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Alerjik reaksiyonlar gelişmesi için yalnızca hayvana dokunmak gerekmez. Bu alerjenlerle hava yoluyla da temas eden insanlar alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir.

 Evcil hayvan alerjisi belirtileri nelerdir?

 Evcil hayvan alerjisi olan insanlar hayvanlarla temas ettiklerinde veya onlarla aynı ortamda bulunup alerjenleri soluduklarında alerjik reaksiyonlar göstereceklerdir. Bunlar:

  • Hapşırma,
  • Göz kaşıntısı,
  • Gözlerde kızarma
  • Sulanma,
  • Burun akıntısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Öksürük,
  • Soluk alıp verildiğinde göğüsten gelen hırıltı,
  •  Nefes darlığı,
  • Ciltte kaşıntılar,
  • Ciltte kızarıklık
  • Kabarıklık

gibi alerjik bulgular ortaya çıkabilir.

 Alerjik belirtiler insanlarda, hayvanla temastan birkaç dakika sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Fakat bazı kişilerde 8 ile 12 saat sonra ortaya çıkar ve en şiddetli hale gelebilir. Evcil hayvanlar ortamdan uzaklaşmış olsalar bile tüyleri, tükürükleri mobilyalarda kalabileceği için bu belirtiler uzun bir süre devam edebilir.

 Evcil hayvan alerjisi nasıl geçer?

 Öncelikle hastanın evcil hayvan alerjisine sahip olup olmadığı anlaşılmalıdır. Hastaların evcil hayvan alerjisine sahip olup olmadığı hastanelerin alerji ve immünoloji bölümlerinde alerji ve immünoloji uzmanları tarafından yapılacak testler doğrultusunda anlaşılabilir. Şikayetleri ortadan kaldırmak için ise evcil hayvanı ortamdan tamamen uzaklaştırmak gerekir. Buna rağmen alerjiden kurtulmak, hayvanların tüylerinin mobilyalara yapıştığından dolayı oldukça zordur. Bu şikayetleri tamamen ortadan kaldırmak için ise 6 ay veya daha uzun bir süre gerekir.

Evcil hayvan alerjisine sahip kişilerin hayvanlardan mümkün olduğunca uzak kalması önerilir. Uzak kalamayacak olan hastalar ise önlem alarak alerjileri minimuma indirebilirler. Evcil hayvan alerjisine sahip kişiler, her türlü evcil hayvanı yatak odalarından kesinlikle uzak tutmaları gereklidir. Bunun haricinde: havalandırma sistemi varsa filtreleri sıkça temizlenmeli, hayvanlar en az haftada 2 defa yıkanmalı, yatak odalarında HEPA filtreli havalandırma cihazları kullanılmalı. En önemli alerjen kaynağı ise halı ve kanepelerdir. Halılar ev içerisinde mümkün olduğu kadar azaltılmalı, kanepeler sıklıkla temizlenmeli, yatak ve yastıklarda sentetik ürünler kullanılmalıdır.

 Evcil hayvan alerjisinin tedavisi

 Alerji ve immünoloji uzmanları tarafından tanısı konulmuş olan hastalar eczane ve veterinerlerde bulunan ilaçlardan yararlanabilirler. Kedi ve köpekler için alınacak önlemler haricinde, antihistaminik ilaçlar, inhaler stereoid ve kortizon gibi ilaçlar tedavi için gerekebilecektir. Fakat evcil hayvan alerjisi için en iyi tedavi yöntemi immünoterapidir. Alerji aşıları yani immünoterapiler, kedi ve köpeklerden oluşan alerjenlere karşı duyarsızlaşmaya ve kedi ve köpeklere karşı oluşan alerjinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar