İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Bichon Bolognese Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-09-2022

Bichon Bolognese Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Bichon Bolognese ırkı, küçük cins köpekler arasında yer alan ve İtalya’da ilk defa karşılaşılmaya başlanmış olan bir ırk. Bu ırkın var olduğu zamanlar, Rönesans dönemine dayanır. İtalya halkı tarafından oldukça sevilen bu köpek ırkı, günümüzde nadiren bulunan köpekler arasında yer alır. Süs köpekleri cinslerinden biridir. Bu tür köpekler, isimlerini ilk defa ortaya çıktıkları yer olan İtalya’nın Bolognese şehrinden almışlardır. Çok büyük olmamalarından dolayı evlerde bakımı uygun görülen köpek ırklarından biridir. Ancak ev yaşamına uyumlu olsalar da her gün mutlaka yürüyüşe çıkmaları ve hareket etmeleri gereken canlılar arasında yer alırlar. Günlük hareket ihtiyaçlarının karşılanmaması, bu köpek türünün ömrünün kısalmasına ve çeşitli hastalıklar ile karşılaşmalarına neden olur.

Bichon Bolognese’nin Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde özellikle çocuklar tarafından sevilen ırkların başında Bichon Bolognese ırkı gelir. Bu köpekler, küçük ırklardan biri olmalarından dolayı genellikle kendilerini başkalarına sevdirme eğilimli oldukları kadar başkalarını sevmeye de eyilimleri oldukça fazladır. Bichon Bolognese’nin özellikleri ise genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Erkeklerin yükseklikleri en fazla 28, dişilerinin yükseklikleri ise en fazla 25 cm.
  • Ağırlıkları hem dişi hem de erkekleri için maksimum 5 kilogramdır. 5 kg üzerinde olmaları Bichon Bolognese ırkının sağlığının tehdit altına girmesine neden olur.
  • Yalnızca beyaz renkli olabilirler. Tüylerinin arasında farklı renk dalgalanmalarına rastlanmaz.
  • Tüy yapıları dalgalı veya kıvırcık olur. Bununla beraber tüylerin boyları orta uzunluktadır.
  • Havlamaya oldukça meyilli canlılardır. Algıladıkları herhangi bir şey için hemen havlamaya başlayabilir ve sahiplerini uyarırlar. Bundan dolayı da kalabalık yerlerde bakımı tercih edilmeyen köpek ırklarından biri olarak bilinirler.
  • Diğer küçük köpek ırklarında olan yalnız kalmama isteği, Bichon Bolognes ırkında da vardır. Bundan dolayı da sahiplenilmelerinden sonra yalnız bırakılmamaları ve düzenli olarak kendilerine zaman ayrılmasını isterler.
  • İnsan duygularını hissetme yetileri vardır. Bundan dolayı da özellikle sahiplerinin yaşadıkları üzgün ve mutlu anları kolaylıkla hissedebilir, sahiplerinin her zaman yanlarında olmak ister.
  • Özellikle yaşadıkları yerlere bir yabancı gelmesi durumunda bu yabancıya alışmak için bir zamana ihtiyaçları olur. Bu yabancının kendileri veya sahipleri için zararlı olabileceğini gördükleri zaman hırlayıp havlayarak bu durumu sahiplerine anlatmaya çalışırlar.
  • Oldukça zeki bir ırktır. Zeki olmaları sayesinde eğitimleri kolayca verilebilir ve insanlar ile yaşamaya da kolaylıkla alışır. Adaptasyon sorunu olan köpek cinsleri arasında yer almazlar.

Bichon Bolognese’nin Karakteri Nasıldır?

Bichon Bolognese ırkının karakter özellikleri arasında ilk sırada sevecen ve oyuncu canlılar olması gelir. Oyun oynamaya oldukça meraklı canlılar olmaları ile beraber, tanıdıkları her canlıyı da sevebilme özellikleri vardır. Bichon Bolognese’nin karakteri için oldukça sosyal canlılar oldukları da söylenir. Ancak Bichon Bolognese ırkı, sadece tanıdığı ve bildiği canlılar için sosyal olabilen hayvanlardır. Bu durum hem çevrelerinde olan insanlar hem de kendi ırklarından olsun olmasın diğer canlılar için geçerli durumlar arasında yer alır. Bundan dolayı da sosyal özelliklerinin öne çıkarılarak fark edilebilmeleri için bu ırkın mutlaka küçük yaşta sosyalleşme eğitiminin tamamlanması gereklidir.

Bichon Bolognese’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bichon Bolognese’nin bakımı önem ve özen gösteren durumlardan biridir. Tüm küçük ırk köpeklerin bakımlarına özen gösterilmesi gereklidir. Ancak Bichon Bolognese, düzenli olarak tıraşı ile tırnak kesimleri yapılması gereken canlılar arasında yer alır. Bunun yanında, patilerinde çıkan tüylerin de en az haftada bir kez kesilmesi gereklidir. Bu sayede Bichon Bolognese ırkı daha kolay hareket edebilme imkanını elde edecektir. Ayrıca Bichon Bolognese, sahibi olarak bildiği kişiye karşı çok bağlı olan bir ırktır. Bundan dolayı da sahibinin kendisi ile zaman geçirmesi, bu canlılar için çok önemlidir. Günün belli bir saati mutlaka bu ırktan köpeklerin sahiplenilmesinden sonra bunlarla geçirilmelidir. Tüylerinin orta uzunlukta olması, tarama ihtiyacını da doğurur. Bundan dolayı bu köpeklerin düzenli olarak taranması ve yıkanması gereklidir. Tüyleri dalgalı veya kıvırcık olmasından dolayı bu süreç biraz uzun sürebilir ancak köpeğin temizliğinin sağlanabilmesi için çok önemli.

Bichon Bolognese Nasıl Beslenir?

Küçük ırk köpeklerinin en sevimli ve ender bulunanlarından olan Bichon Bolognese’nin beslenmesi, köpeklerin cinsiyet, yaş ve kısırlık durumuna bakılarak kendileri için belirlenmiş olan en uygun mamaların verilmesi ile yapılmalı. Bichon Bolognese ırkı, sindirim problemlerine sahip olan cinslerden biridir. Bundan dolayı da mama seçimine dikkat edilirken köpeğin durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür canlılara insanlar tarafından tüketilen hiçbir yiyeceğin verilmemesi gereklidir.

Bichon Bolognese Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Bu köpek ırkı, Bichon Frise, Bichon Havanese ve Bichon Maltese cinslerinden meydana geldiği bilinen bir ırktır. Bolognese ile Bichon Frise, Bichon Havanese ve Bichon Maltese ırklarının birbirleri ile akraba olduğu ve aralarında nadiren görülen bazı farkların olduğu bilinir.

Bichon Bolognese Eğitimi Nasıl Verilir?

Özellikle Bichon Bolognese ırkı, eğitimi kolay verilebilen ırklar arasında yer alır. Oyuncu olmalarından dolayı genellikle Bichon Bolognese ırkına komut eğitimi ile beraber tuvalet eğitimi verilir. Bichon Bolognese’nin eğitimi için uygun görülen bu eğitimler, mümkün olduğu kadar küçük yaşlarda verilmelidir. Küçük yaşlarda eğitimlerinin tamamlanması ile beraber köpeklerin insanlar ile beraber yaşamı kolaylaşacak, sosyalleşmesi daha kolay canlılar haline geleceklerdir. Hem tuvalet hem de komut eğitimleri, bu ırka ödül ceza yöntemi ile verilir. Ödül ceza yöntemi, özellikle küçük ırk olarak bilinen tüm köpekler için oldukça faydalı ve kısa sürede sonuç veren yöntemler arasında yer alır.

Safkan Bichon Bolognese’nin Nasıl Anlaşılır?

Bichon Bolognese ırkına ait olarak sahiplenilmiş veya satın alınmış bir cinsin safkan olup olmadığı, farklı yöntemler ile anlaşılabilir. Bunlardan ilki, Bichon Bolognese cinsinin fiziksel özellikleridir. Tüy genleri, köpeklerde doğrudan aktarılır. Tüylerinin beyaz olmaması gibi durumlarda bu köpeğin safkan olmadığı söylenebilir. Bununla beraber, köpeğin hem fiziksel hem de diğer özelliklerinin türü ile karşılaştırılması, Bichon Bolognese’nin safkan olup olmadığı konusunda net bilgiler sunan yöntemlerden biridir. Köpeğin eğer tavır ve davranışları safkan cinslerinden farklıysa, köpek safkan olmayabilir. Sahiplenilmiş bir Bichon Bolognese cinsinin safkan olmadığından şüphe duyulması durumunda DNA testi yapılması kişilere en doğru sonucu verecektir.

Bichon Bolognese’nin Ne Kadar Yaşar?

Bichon Bolognese’nin ömrü, genellikle 14 yıl olarak bilinir. Ancak Bichon Bolognese ırkı, çeşitli genetik hastalıklara sahip ırklar arasında yer alır. Sindirim sistemlerinin hassaslığı ile beraber, kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalleri yüksektir. Bundan dolayı da bakımları esnasında hareketin eksik bırakılması veya köpeklerin az hareket ettirilirerek bu duruma alıştırılmaları, 6 veya 7 yaşlarında kalp hastalığına yakalanmalarına neden olabilir. Bununla beraber bu cins köpekler, kolaylıkla katarakt hastalığına yakalanarak görme duyularını kaybedebilirler. Bu durum için de canlıların beslenmelerine çok dikkat edilmesi, içinde şeker barındırmayan besinlerin zor durumlarda köpeklere verilmesi tavsiye edilir. Bunun dışında Bichon Bolognese ırkı ve akrabalarının hiçbir şekilde mama dışında bir besin ile beslenmeleri, uzun ömürlü ve sağlıklı olmaları için en iyi tercih olacaktır.

Ayrıca Bakınız: Amerikan Stafford Shire Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar