İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Basık Suratlı Köpek ve Kedilerde Brachycephalic

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-03-2022

Basık Suratlı Köpek ve Kedilerde Brachycephalic

Basık suratlı köpek ve kedilerde solunum sorunları ne yazık ki genetiktir. Solunum sıkıntısıyla beraber brachycephalic sendromu kendini belli ederek  çeşitli faktörlere bağlıdır. Yüzü ve burnu basık suratlı köpeklerde brachycephalic terimi kullanılmaktadır. Latinceden gelen bu kelime kısa anlamında olan Brachy; ve  baş anlamında olan cephalic sözcüğünün birleşiminden oluşmuştur. Basık yüzlü köpek ya da kediler olarak popüler hale gelmişlerdir. Yüz ve burun kemik yapıları kısa olduğu için diğer türlere göre anatomik olarak da farklıdır. Basık suratlı brachycephalic hayvanların burun  deliklerinde daralma vardır. Ayrıca basık yüzlü köpek ve kedi ırklarında burun boşluğu ve boğazın birleştiği kesimde nasofarinks kısmı da anormal bir boyutta olacaktır.

Basık Suratlı Köpeklerde Brachycephalic Sendromu Nedir?

İngiliz Bulldog, Boxer, Pekinez, Pug,Shar Pei, King Charles Spaniel ve Boston Terrier  köpek cinsleri solunum sorunu yaşayan brachycephalic sendromunu yaşarlar. Kediler de ise Himalayan kedi cinsi ve İran kedisi basık burunlarından dolayı solunum sıkıntısı çekerler.  Brachycephalic sendromu kedi ve köpeklerde anatomilerinin farklılıklarından kaynaklanan çeşitli sorunlardan dolayı ortaya çıkar.

Brachycephalic yaşayan köpekler, alt çeneleri normal üst çeneleri ise basık yapıdadır. Bundan dolayı da  kısa burunlu ve basık suratlı köpekler solunum sıkıntısını sıkça yaşamaktadırlar. Sık karşılaşılan ve oldukça önemli olan köpeklerde ve kedilerde solunum güçlüğüne tıpta Brachycephalic Sendromu olarak tanımlanmaktadır.

Brachycephalic Sendromu Etkileyen Faktörler

Üst solunum hastalığı olarak bilinen  yukarıda bahsettiğimiz ırklarda  daha yaygın görülen sendrom fiziksel sorunların oluşumuna da zemin hazırlar. Bir ya da birden fazla anormallikler görülür.

Basık Suratlı köpek ve kedilerde Daralan Burun Delikleri

Yüzü basık olan hayvanların burun deliklerinde ciddi bir daralma görülür.Brachycephalic sendromuna sahip köpeklerde kafa ve burun yapısına göre büyük oranda görülen bir neden. Solunumun ilk başladığı yer olan burun deliklerinin dar olması solunum zorluğunun birincil sebeplerinden biridir.

Brachycephalic Köpeklerde Yumuşak Damağın Uzama Durumu

Bu köpeklerin üst çene bölgesinde normal bir köpekte olduğu gibi yumuşak dokuların yerleşmesini sağlayacak alan bulunmaz. Bu yüzden burun boşluğu  ve ağız boşluğunun birleştiği bölge olan yumuşak damağın geri uzamasına neden olur. Boğaza doğru uzanan damak ta köpekte solunum sorununa neden olarak havayolunun girişini kısıtlar. Bunun yanında hayvanda hırıltı horlamaya benzer seslerin çıkmasına sebep olur. Brachycephalic sendromu köpeklerde aşırı havlama, nefes nefese kalmasına yol açarak gırtlakta şişmelere yol açar.

Basık Suratlı Köpeklerde Tracheanın Daralması

Bu köpek ırklarında tracheanın çapı genellikle dar olur. Nefes borusunun dar olduğu ırklarda anestezi yapılması sıkıntılıdır. Bu nedenle cerrahi işlemlerden önce göğüs filmlerinin çekilmesi ve durumun önceden tespiti yapılır. Bir ya da birden fazla artan havayolu direncinden dolayı solunum tıkanmasına yol açar. Hayvanın nefes alıp vermesi de zorlaşır.

Köpeklerde Brachycephalic Sendromu Tedavisi Var mı?

Bu sendromla ilişkili solunum sorunlarının en aza indirmenin birkaç yolu vardır. Yapılacak işlemlerin çoğu cerrahi yöntemlerdir. Veteriner hekim yardımıyla  burun içinden önden arkaya doğru gidecektir. Burun deliklerini hava akışı sağlayacak şekilde dokudan bir parça alınarak başlanır. Modern lazer teknoloji ile operasyon dikiş ve kanama olmadan kısa zamanda gerçekleşir. Erken tanı yapıldığında tedavi süresi kısalır. Hastalığın ilerlemesiyle durum daha da kötüleşebilir.

Obezite brachycephalic  solunum sorununu tetikleyeceği için köpeğin fazla kilo almaması gerekiyor. Sıcak ve nemli havalarda köpeğin çok fazla yorulmamasını sağlayarak klimalı serin alanlarda dinlenmesi gerekir. Kortikosteroidler, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar  tedavi sürecinde veteriner hekiminin verebileceği reçeteli ilaçlar yerine geçer. Bu ilaçlar solunum sıkıntısını geçici olarak iyileştirecektir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar